De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 31 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Daniel Craig en Javier Bardem in Skyfall van Sam Mendes. Beeld
Daniel Craig en Javier Bardem in Skyfall van Sam Mendes.

Go Short 2020: Korte film

NPO 2 Extra, 20.00 uur

Nu het Nijmeegse kortefilmfestival Go Short 2020 is afgelast (het zou plaatsvinden van 1 t/m 5 april), biedt de NPO onderdak aan ‘een glimp van het festival’, in de vorm van een aantal Nederlandse bijdragen. Ze worden sinds maandag tot en met zondag uitgezonden, telkens rond 8 uur. Vanavond Intermission Expedition van Wiep Teeuwisse, een animatiefilm over toeristen die in een zonnig oord maar moeilijk hun drukke levensstijl los kunnen laten. In de loop van de week volgen onder meer nog de wereldpremières van Zeepaard (Natalie Bruijns) en Doma Kak Doma (Eefje Suijkerbuijk).

Krabbé zoekt Chagall

NPO 2, 20.25 uur

In Parijs schilderde Marc Chagall zijn bekendste werken. In Krabbé zoekt Chagall krijgt Jeroen Krabbé de kans om een van de doeken uit deze periode van dichtbij te bekijken op de restauratiezolder van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na zijn verhuizing naar de Franse hoofdstad in 1910 kwam Chagall echt tot bloei. Hij sloot vriendschap met kopstukken van de avant-garde, liet zich inspireren door kunststromingen van kubisme tot fauvisme en maakte het ene na het andere meesterwerk. De Eiffeltoren duikt regelmatig op in Chagalls doeken uit deze periode.

Skyfall

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Sam Mendes, 2012) De 23ste officiële Bond-film is een van de betere, zo niet de beste van de reeks. Sam Mendes (American Beauty) debuteerde ermee als Bond-regisseur en herdefinieerde het genre, dat niet voor het eerst met al te intense actie aan inflatie onderhevig was geworden. Skyfall bevat nog steeds veel actie, maar wisselt dat af met mooie, serene momenten, waarin het persoonlijke verleden van de meesterspion een rol speelt. De opnamen voor de slotscènes in Schotland zijn betoverend mooi. Behalve Mendes, die ook de volgende Bond-film Spectre (2015) zou regisseren, tilde ook cameraman Roger Deakins James Bond naar een hoger niveau.

Kingsman: The Secret Service

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Matthew Vaughn, 2014) De jolige tegenhanger van de moderne Bond is deze spectaculaire spionnenactiekomedie die geen moment onbenut laat om het eigen zelfbewustzijn te benadrukken. Kijk naar het gesprek tussen gentleman-spion Colin Firth en de slissende mediatycoon en slechterik Samuel L. Jackson over hoe bloedserieus die spionnenfilms van tegenwoordig toch zijn. Serieus is Kingsman uiteraard allesbehalve. De ironie wordt op een gegeven moment zelfs een tikje flauw, maar de film blijft plezierig door Firths zelfverzekerde spel en Vaughns stijlvaste, vlotte regie.

Samuel L. Jackson in Kingsman: The Secret Service van Matthew Vaughn. Beeld
Samuel L. Jackson in Kingsman: The Secret Service van Matthew Vaughn.

The Talented Mr. Ripley

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, Anthony Minghella, 1999) Tom Ripley, een creatie van thrillerschrijfster Patricia Highsmith, is in The Talented Mr. Ripley een arme sloeber, hartstochtelijk op zoek naar waardering, liefde en geld. Dat krijgt hij in de schoot geworpen met de opdracht om de zoon van een Amerikaanse industrieel in Italië te zoeken en terug naar huis te dirigeren. Matt Damon vertolkt Ripley als een liegende knuffelbeer, die ietwat van het scherm gespeeld wordt door het object van zijn begeerte, Jude Law. Na afloop direct de wat mindere, hoewel niet onaardige Highsmithverfilming The Two Faces of January (2014).

Matt Damon en Jude Law in The Talented Mr. Ripley van Anthony Minghella. Beeld
Matt Damon en Jude Law in The Talented Mr. Ripley van Anthony Minghella.

Het uur van de wolf: Marga Minco, de schaduw van de herinnering

NPO 2, 23.10 uur

Vandaag viert Marga Minco haar honderdste verjaardag. De schrijver kan terugkijken op een indrukwekkend oeuvre. Haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden daarin vaak een rol, zoals in Minco’s bekroonde oorlogskroniek Het bittere kruid. In de documentaire De schaduw van de herinnering uit 2010 vertelt Minco achter haar schrijftafel wat haar en haar orthodox-joodse familie in de oorlog is overkomen. Minco besloot te vluchten, maar haar vader en moeder werden op transport naar Westerbork gezet en zouden de Holocaust niet overleven.

Innocent

VRT, 23.10 uur

Het leven van David Collier (Lee Ingleby) uit de Britse misdaadserie Innocent is een nachtmerrie. Niet alleen werd zijn vrouw vermoord, maar hij belandde hiervoor zelf achter de tralies. Ook Davids zus, die zijn kinderen kreeg toegewezen, is ervan overtuigd dat haar broer een moordenaar is. Als David na zeven jaar opsluiting vrijkomt, breekt er een nieuw hoofdstuk aan in zijn leven. Vrijwel iedereen ziet hem echter nog als dader, hij moet knokken voor de voogdij over zijn kinderen en weet nog steeds niet wat er is gebeurd op de avond van de moord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden