Tips Film- en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 31 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Denzel Washington in Fallen.

Fallen (Gregory Hoblit, 1998)

SBS 9, 22.20-00.50 uur

Nadat een seriemoordenaar ter dood is gebracht, blijven er doden vallen. De bovennatuurlijke thriller Fallen, in zijn grimmige toon en stijl verwant aan de drie jaar eerder verschenen seriemoordenaarsklassieker Se7en, maakt dit bizarre uitgangspunt aannemelijk dankzij uitstekend acteerwerk van Denzel Washington, John Goodman en Donald Sutherland. Dit onderzoeksteam van de politie in een naamloze stad – wie de locaties kent, ontmaskert dit grauwe oord al snel als Philadelphia – doet zijn best om met rationele verklaringen op de proppen te komen. Is er wellicht een copycat aan het werk? Maar vooral detective John Hobbes (Washington) is zich gaandeweg steeds sterker bewust van demonische toestanden.

De naam van Denzel Washingtons hoofdpersonage in Fallen verwijst naar twee 17de-eeuwse filosofen: John Locke en Thomas Hobbes, ieder met hun eigen kijk op de relatie tussen mens, gezag en maatschappij.

De sleutel ligt bij het nummer Time is on My Side van The Rolling Stones, dat de moordenaar tijdens zijn executie zong, waarna het ook te horen is in een aantal griezelige scènes op straat. Nooit klonken de Stones zo unheimisch. Daarop wordt duidelijk dat de moordenaar in staat is zijn ziel door te geven: hiervoor dient een persoon van wie hij bezit heeft genomen een ander aan te raken. Alleen al die sterke momenten geven Fallen, vaardig en sfeervol geregisseerd door de vooral voor tv opererende Gregory Hoblit, zijn bestaansrecht.

Burn After Reading (Ethan en Joel Coen, 2008)
SBS 9, 20.30-22.20 uur

In 2008 waren de uitersten te zien binnen het uitgebreide filmoeuvre van de gebroeders Coen. Dat jaar bracht de Nederlandse première van No Country for Old Men en Burn After Reading. De eerste een bikkelhard en grotendeels bloedserieus gangsterdrama, de tweede een jolige pastiche op een paranoiathriller: alsof een luchtig toetje het gewicht van het hoofdgerecht moest compenseren. In het geval van de Coens betekent luchtig overigens bepaald niet automatisch minder goed. Burn After Reading zet vanaf het ontslag van een CIA-medewerker met een drankprobleem een reeks gebeurtenissen in gang die even krankzinnig zijn als vertrouwd. Dat wil zeggen: vertrouwd in een film van de gebroeders Coen, die met moderne klassiekers als Fargo (1996) en The Big Lebowski (1998) al ruimschoots blijk hadden gegeven van hun toverkunst met logica en oorzaak en gevolg. In deze letterlijk onnavolgbare kruisbestuiving tussen komedie en thriller (let op: het is de bedoeling dat de plot nauwelijks te volgen is), op locatie in en rond New York gedraaid, excelleert een cast vol beroemdheden: George Clooney, Tilda Swinton, John Malkovich, en het meest nog Brad Pitt, die als mallotige sportinstructeur mag schmieren zoals hij nooit eerder deed: ‘This is some heavy shit.’ Briljant.

Mission: Impossible II (John Woo, 2000) 
RTL 7, 20.30-23.05 uur

Kosten noch moeite werden gespaard om het vervolg op het even onbegrijpelijke als succesvolle Mission: Impossible (1996) nog spectaculairder te maken dan het eerste deel. De destijds zeer hippe regisseur John Woo, die afkomstig was uit het Hong Kong-genre en zijn naam in Hollywood vestigde met het uitstekende Face/Off, werd aangetrokken om de vele actieballetten te choreograferen. Hoofdrolspeler Tom Cruise, vanaf komende donderdag te zien in alweer het zesde deel uit de Mission: Impossible-reeks, produceerde de film en zorgde ervoor dat hij niet slecht betaald kreeg. De klus leverde hem tientallen miljoenen dollars op. Robert Towne mocht opnieuw het scenario schrijven en bedacht een eenvoudiger plot rond een dodelijk virus. Voor de nodige sexappeal werd actrice Thandie Newton ingehuurd. Het resultaat: een gelikt, stijlvol, maar ook wat saai actiespektakel.

Hitler und Stalin
Arte, 20.15 uur

Dubbelportret, door ­Ullrich Kasten, van de grootste ­dictators van de 20ste eeuw, Hitler en Stalin, die ­Europa onbeschrijflijk veel leed brachten. Wat waren de gelijke­nissen en verschillen tussen beide leiders?

Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 20.35 uur

Floortje reist naar Zuidoost-Alaska, waar ze meekijkt op een oesterkwekerij. De Amerikaan Jerry Ryggs leefde jarenlang een jachtig bestaan als makelaar. Samen met zijn Australische vrouw zocht hij de rust op.

De opvolgers
NPO 1, 22.15 uur

Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck gaat langs bij familiebedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Vandaag de Maastrichtse familie Berghof, die al 140 jaar een koffiebranderij runt, en de Amsterdamse schoonmaakfamilie El Mouden.

Life and Death Row
NPO 2, 22.45 uur

Britse documentaireserie over de doodstraf in de Verenigde Staten. Zeven dagen voor zijn executie ontmoet John Ramirez zijn verloren zoon, waardoor zijn wil om te leven terugkeert. Maar de kans dat zijn executie wordt uitgesteld, is klein.

Digital Africa
ARTE, 22.45 uur

Geraldine de Bastion bekijkt start-ups in Kenia, Rwanda en Ghana. Zoals het Keniaanse BRCK Education, dat opgeladen tablets levert aan schooltjes die geen stroom en internet hebben. Het bedrijfje voorziet de tablets van actuele content, zoals Wikipedia en educatieve programma’s.

America’s Hate Preachers
BBC 1, 00.45 uur

Hannah Livingston volgt zes maanden lang twee van de radicaalste christelijke groepen van de VS. Een priester uit de ene groep is vanwege ­racistische uitspraken ­ Engeland uitgezet. De andere groep probeert op straat hun extreme boodschap over te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.