RubriekTelevisie- en filmtips

De Volkskrant film en tv-tips voor dinsdag 3 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Madelon Meester & Kevin Toma
Out of thin air
 Beeld Rechtenvrij
Out of thin airBeeld Rechtenvrij

Terzake docu: Life sized cities
Canvas, 20.30 uur

Stadsontwikkelaar Mikael Colville-Andersen onderzoekt wat een stad leefbaar maakt. In het vijfde deel is het de buurt aan Tel Aviv. Een relaxte feeststad, midden in een broeinest van conflicten en onrust.

Born to kill
NPO 2, 20.30 uur

Sam komt erachter dat zijn vader helemaal niet dood is, maar in de gevangenis zit wegens moord. Inmiddels heeft de tiener ook al twee moorden achter de rug en vindt hij de daad van zijn vader zo interessant, dat hij hem wil ontmoeten.

Bombing War
Canvas, 21.25 uur

In deze documentaire wordt de ­militaire strategie van de lucht­aanval onder de loep genomen. Wat was het effect van deze tactiek op de oorlogen van de 20ste eeuw? En hoe zullen luchtaanvallen in de toekomst worden ingezet?

Publiek geheim
Canvas, 22.20 uur

Ooit was het Belgische Imperia een succesvol automerk. Begin 20ste eeuw werden er in de fabriek bij Luik 20 duizend auto’s geproduceerd. Sven Speybrouck gaat op zoek naar de verborgen geschiedenis van deze plek.

Life and Death Row
NPO 2, 23.00 uur

Britse documentaireserie over terdoodveroordeelden die op hun executie wachten. De familie van Stacey Johnson wil met een DNA-test zijn onschuld bewijzen. De dochter van het slachtoffer, die de moord zag gebeuren, wil hier niets van weten.

Louis Theroux: Law & Disorder in Lagos
NPO 3, 23.50 uur

In de Nigeriaanse stad Lagos is corruptie eerder regel dan uitzondering. Theroux trekt op met de Area Boys, die tijdens hun patrouille geld aftroggelen van chauffeurs en lokale handelaren. Ook gaat hij mee met KAI, een organisatie die invallen doet en illegale bouwsels platwalst.

Films op tv dinsdag 3 juli 2018

Out of thin air (Dylan Howitt, 2017)

‘De bizarste moordzaak waar je nog nooit van hebt gehoord.’ Prikkelende tagline, van de misdaaddocumentaire Out of Thin Air, en bizar is de zaak zeker. In 1975 belandden zes jonge IJslanders in de gevangenis, nadat ze de gezamenlijke moord op twee landgenoten hadden bekend. En dat terwijl ze helemaal niet bij die misdrijven betrokken waren en het nog maar de vraag is of Guðmundur Einarsson en Geirfinnur Einarsson (geen familie), wier lijken nooit gevonden zijn, daadwerkelijk werden vermoord.

Tryggvi Rúnar Leifsson zat na zijn veroordeling in totaal 655 dagen in een isoleercel – buiten Guantanamo Bay het langste geïsoleerde gevangenschap in de geschiedenis.

Hoe konden Erla Bolladottir, haar geliefde Sævar Ciesielski en hun vier vrienden tot hun alsmaar veranderende bekentenissen komen? Vooral dat is de vraag waar Out of Thin Air op stut, met Bolladottir als hoofdpersonage. Het hele strafproces kwam op gang nadat zij als eerste betrokkenheid bij de moord had toegegeven. Kalm, net als vrijwel alle andere betrokkenen vloeiend Engels sprekend, kijkt ze terug op die gebeurtenissen. Hoe ze droomde dat op een nacht kwaadaardige mannen voor haar raam stonden, en hoe de politie die droom maar al te graag uitlegde als een verdrongen herinnering aan de moord. De rechercheurs wisten beetje bij beetje in haar hoofd te kruipen, zoals Bolladottir het zelf verwoordt, en zetten haar geheugen vervolgens resoluut naar hun hand. Met de andere vijf deden ze hetzelfde, totdat ze zes min of meer op elkaar aansluitende bekentenissen hadden en de vriendengroep voor jaren achter slot en grendel kon worden gezet. Ook al waren er nog steeds geen lijken gevonden, en ontbrak ook van een zinnig motief ieder spoor.

Regisseur Dylan Howitt laat Bolladottir en de andere betrokkenen volop aan het woord, en maakt de film extra spannend en aangrijpend door Bolladottirs voortdurend veranderende (fictieve) herinneringen aan de moordpartijen in beeldsnippers om te zetten. We zien steeds weer dezelfde flitsen van Ciesielski die in een lijk staat te zagen, de nachtelijke autorit naar een geschikte dumpplek, enzovoort. Stuk voor stuk doodlopende straten die Bolladottir alsmaar weer inliep – en nu nog steeds inloopt. Het geheugen als labyrint: naast de ravage van gerechtelijke dwalingen is dat nog het griezeligste aspect van deze uitstekende BBC-productie, waarvoor Ólafur Arnalds de treffend sombere muziek componeerde.

Te zien via Netflix

Te zien op Netflix

My Best Friend’s Wedding (P.J. Hogan, 1997)

In 1994 maakte P.J. Hogan Muriel’s Wedding, een humorvolle en ontroerende zedenschets over een meisje dat heel graag wil trouwen. De film was een wereldwijd succes en Hollywood wist niet hoe snel het het Australische talent moest inpalmen. Hogan ‘kreeg’ Julia Roberts om een film mee te maken, op dat moment een van de grootste kassamagneten van de filmindustrie. Roberts koos haar eigen tegenspelers: Dermot Mulroney en Cameron Diaz. De romantische komedie die vervolgens gemaakt werd, is zo’n typische Hollywoodfilm waarvan het idee in één zinnetje kan worden samengevat: Julianne (Roberts) wordt verliefd op haar beste vriend, op de dag dat die besluit met een ander (Diaz) te trouwen. Er resten haar slechts een paar dagen om dat huwelijk te voorkomen.

RTL 8, 20.30-22.40 uur

Deep Rising (Stephen Sommers, 1998).

Titanic meets Alien in deze rommelige maar vermakelijke (onder)watergriezelfilm, met onze bloedeigen Famke Janssen in een glorieuze hoofdrol – voor zover je kunt gloriëren in een onderwatergriezelfilm. Vaag stelletje semipiraten ontmoet in een scheepswrak een hongerig monster. Als dat maar goed gaat.

Veronica, 20.30-22.35 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden