Film en tv-tipsDinsdag 3 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 3 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting
Michael Douglas en Sharon Stone in Basic Instinct. Beeld
Michael Douglas en Sharon Stone in Basic Instinct.

Latijns-Amerika

Arte, 20.15 uur

De Frans-Duitse cultuurzender Arte ruimt een lange avond in voor Cuba en Venezuela. De eerste twee uur een integrale uitzending van een tweedelige documentaire uit 2018 over de Cubaanse Revolutie, waarin ooggetuigen – voor- en tegenstanders – aan het woord komen. Gevolgd door een documentaire over hoe de Cubaanse bevolking reageerde op en omging met het overlijden van Castro. Een derde documentaire besteedt aandacht aan de achterliggende oorzaken van het faillissement van Venezuela onder leiding van Hugo Chávez.

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

In de coulissen van Koninklijk Theater Carré ontmoet Cornald Maas cabaretier Freek de Jonge en diens vrouw Hella. In het kader van zijn 50-jarig jubileum als artiest heeft De Jonge er zojuist een voorstelling gegeven met hoogtepunten uit zijn oeuvre. In Volle zalen volgt Maas de kunstenaar in het theater en in zijn privéleven. In beide werelden speelt Hella een grote rol: zij is verantwoordelijk voor de kostuums, het licht en de vormgeving van de shows van haar man. De Jonge vertelt Maas onder meer over zijn relatie met het publiek.

Basic Instinct

(Paul Verhoeven, 1992)

SBS 9, 20.30 uur

Paul Verhoeven maakte op de top van zijn Hollywoodroem – hij had zijn naam gevestigd met de kassuccessen Robocop (1987) en Total Recall (1990) – een meesterlijke thriller. Daarin onderzoekt een labiele politieman (Michael Douglas) de lustmoord op een rockster en belandt in de tentakels van een vrouw aan wie hij in alle opzichten niet kan tippen (Sharon Stone). Het heerlijk vette Basic Instinct werd de perfecte, hedendaagse combinatie van Hitchcock en film noir. Verhoeven vulde het toch al rijkelijk met seks toebedeelde script nog wat verder aan met pikante scènes: beroemd werden het verhoor waarin Stone geen ondergoed draagt en de stomende vrijpartij tussen Douglas en Stone, door de eerste zelfgenoegzaam betiteld als ‘the fuck of the century’ – zij noemt het later ‘just a good start’.

Sint

(Dick Maas, 2010)

Veronica, 20.30 uur

Huub Stapel in Sint Beeld
Huub Stapel in Sint

Als volle maan samenvalt met 5 december trekt de goedheiligman als een sadistische moordenaar door stad en land. Alleen een overspannen politie-inspecteur (Bert Luppes), die uitgebreid onderzoek heeft gedaan, beseft het, maar die wordt uitgelachen. Zo kan het gebeuren dat de schilderachtige dag in Amsterdam-Zuid in een behoorlijke hel zal eindigen. Maas maakt veelvuldig gebruik van horrorstijlelementen, maar uiteindelijk overheerst – in de overdrijving, in de verwijzingen naar zijn eigen werk en in de dialogen – de humor.

Notting Hill

(Roger Michell, 1999)

Net 5, 21.30 uur

Hugh Grant in Notting Hill. Beeld
Hugh Grant in Notting Hill.

Wat zouden je vrienden opkijken als je nieuwe geliefde een wereldberoemde filmster was! Met deze wat naïeve droom als uitgangspunt gingen de Engelse makers van de succesvolle komedie Four Weddings and a Funeral (1994) aan de slag. Notting Hill moest net zo romantisch, grappig en geruststellend worden, dus mocht Hugh Grant weer de charmante sul spelen die maar geen vriendin kan krijgen. Julia Roberts is de filmster die hij ontmoet als ze zijn boekwinkeltje bezoekt.

Synaps

NPO 2, 23.15 uur

In Synaps graaft Sinan Can vanavond verder in de praktijken van het NoorTd-Koreaanse regime. Het onderzoeksplatform voor buitenlandjournalistiek van BNNVara kreeg een database in handen met informatie over Bureau 39. Deze organisatie werd door het regime van Kim Jong-un in het leven geroepen om buitenlandse valuta te verdienen. Door de zware sancties waaronder het land gebukt gaat, is dit niet mogelijk met normale handel en daarom zoekt het regime zijn toevlucht tot smokkel en zelfs de productie van drugs als crystal meth.

3doc: Bor - de film

NPO 3, 23.25 uur

In 2016 overleed Bor Verkroost na een lange strijd tegen de zeldzame ziekte epidermolysis bullosa. Samen met fotograaf Floris Leeuwenberg maakte hij een film over zijn leven. De documentaire Bor - de film getuigt van zijn enorme doorzettingsvermogen en tomeloze inzet om aandacht te vragen voor zijn pijnlijke aandoening, waarbij de huid van de patiënt bij de minste aanraking stuk gaat. Verkroost mocht daarbij graag taboes doorbreken; zo pleitte hij voor het gebruik van medicinale wiet, euthanasie en escortservices voor mensen met een handicap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden