TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 28 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Nicolas Cage (links) en Sean Connery in The Rock. Beeld
Nicolas Cage (links) en Sean Connery in The Rock.

The Rock

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Michael Bay, 1996) Smakelijk actievehikel, ook omdat je je niet kunt voorstellen dat tijdens de opnamen de betrokkenen de boel serieus ­namen. Des te leuker wordt het als je dat zelf ook niet doet. Een geflipte generaal (Ed Harris) vindt dat Amerika te weinig heeft gedaan voor zijn oorlogsveteranen en dreigt daarom San Francisco te bestoken met zenuwgas. Hij verschanst zich met zijn huurlingen en gijzelaars in het gevangeniscomplex van Alcatraz, niet wetende dat twee mannen achter hem aan zitten: FBI-biochemicus Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) en crimineel John Patrick Mason (Sean Connery), die zelf uit Alcatraz ontsnapte en weet hoe je daar via ondergrondse tunnels binnenkomt.

The Rise of the Murdoch Dynasty

BBC 2, 22.00 uur

Na het grote succes van met media-imperium van Rupert Murdoch volgde een immens schandaal van corruptie en machtsmisbruik, dat aan het licht werd gebracht door een onderzoeksjournalist. De laatste aflevering van The Rise of the Murdoch Dynasty laat zien hoe de mediamagnaat zich wist te herpakken. Na het schandaal leek Murdochs reputatie onherstelbaar beschadigd, lag zijn huwelijk in scherven en hadden voormalige vrienden zich van hem afgekeerd. Zijn betrokkenheid bij de Amerikaanse verkiezingen en de brexit helpen Murdoch echter opnieuw in het zadel.

Fearless

Canvas, 22.05 uur

Kevin Russell beweert dat hij al veertien jaar onschuldig vastzit voor de moord op een schoolmeisje. Hij krijgt weer hoop als mensenrechtenadvocaat Emma Banville (Helen McCrory, Polly uit Peaky Blinders) besluit zijn zaak op zich te nemen in de Britse misdaadserie Fearless, waarvan Canvas vanavond de eerste twee afleveringen uitzendt. De ouders van het slachtoffer stappen naar de pers en Russell wordt het doelwit van intimidatie, maar Banville weet het oorspronkelijke vonnis vernietigd te krijgen. Dat neemt de politie haar niet in dank af.

De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis

NPO 2, 22.10 uur

De jongste zoon van de Britse koning George V groeide op in de schaduw van zijn oudere broer Edward, die voorbestemd was om zijn vader op te volgen. Toen Edward echter afstand deed van de troon, belandde die taak onverwacht op de schouders van Albert – Bertie voor vrienden – die in 1937 werd gekroond als koning George VI. De tweede aflevering van The Windsors vertelt hoe de weifelende koning zijn verlegenheid en neiging tot stotteren overwon en tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot de populaire belichaming van de Britse standvastigheid.

3Doc: Out

NPO 3, 22.10 uur

Regisseur Denis Parrot bracht het moeilijke proces van uit de kast komen op een bijzondere manier in beeld. Voor zijn documentaire Out maakte hij exclusief gebruik van filmpjes die op internet werden verspreid door jonge leden van de lhbti-gemeenschap. Platforms als YouTube, Facebook en Instagram maken het wereldkundig maken van zo’n lastige en zeer persoonlijke boodschap een stukje laagdrempeliger. Out toont homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen die zoeken naar de juiste woorden en hopen op begrip van hun ouders, familie en vrienden.

Four Brothers

RTL 7, 22.40 uur

(Actie, John Singleton, 2005) Losse, aardige en goed geacteerde remake van Henry Hathaways klassieke western The Sons of Katie Elder (1965). Een lieve oude dame wordt vermoord in Detroit. Haar vier pleegzonen, twee zwarte en twee witte mannen, openen meteen de jacht op de daders. De vorig jaar overleden Singleton (Boyz n the Hood) doet zijn plicht maar geeft weinig glans aan een naargeestig, door testosteron gedreven scenario vol ongemotiveerd geweld. Lichtpunt is André Benjamin, zanger van Outkast, die naast spelers als Mark Wahlberg wel degelijk ook blijkt te kunnen acteren.

Mark Wahlberg in Four Brothers. Beeld
Mark Wahlberg in Four Brothers.

Bad Boys II

Veronica, 23.15 uur

(Actie, Michael Bay, 2003) Bad Boys II vertrekt vanuit hetzelfde uitgangspunt als het eerste deel: narcotica-agenten Will Smith en Martin ­Lawrence moeten wederom een drugsbende oprollen. Verschil is dat spektakelregisseur Bay - van hem is vanavond ook The Rock te zien - zich hier beduidend meer aan audiovisuele decadentie te buiten gaat. Van het Vlaamse filmduo Adil el Arbi en Bilall Fallah verscheen begin dit jaar het vervolg Bad Boys for Life, dat vanwege het coronavirus voorlopig nog boven in de lijst prijkt met best bezochte films van 2020.

Martin Lawrence in Bad Boys II. Beeld
Martin Lawrence in Bad Boys II.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden