Film- en tv-tipsDinsdag 28 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 28 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Michael Fassbender (links) en Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave. Beeld Milwaukee Journal Sentinel
Michael Fassbender (links) en Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave.Beeld Milwaukee Journal Sentinel

Minority Report

RTL 7, 20.30 uur

(SF, Steven Spielberg, 2002) Intelligente, superieur verbeelde SF-blockbuster, vol afkeer van consumentisme en technocratie, naar een verhaal van schrijver Philip K. Dick. Tom Cruise is de chef van het Precrime-programma, waarmee de politie van Washington criminelen arresteert voordat ze hun misdaad begaan. Hij haalt zijn informatie uit de dromen en visioenen van een drietal genetisch gemanipuleerde mensen – zogeheten precogs. Dat gaat prima, totdat ze voorzien dat Cruise binnen 36 uur een moord zal begaan op een dan nog onbekend slachtoffer, waarna de onderzoeker zichzelf moet vinden.

Tom Cruise in Minority Report van Steven Spielberg. Beeld
Tom Cruise in Minority Report van Steven Spielberg.

12 Years a Slave

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Steve McQueen, 2013) Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) wordt vastgeketend wakker in een kale cel, terwijl hij de avond ervoor nog dineerde in een keurig restaurant. Wat volgt, is een twaalf jaar durende nachtmerrie die hij doorbrengt als slaaf. Het met drie Oscars bekroonde drama is gebaseerd op de memoires van Northup, die niet uniek zijn: het gebeurde vaak dat zwarte Amerikanen in de noordelijke staten, waar in 1841 de slavernij al was afgeschaft, ontvoerd en verkocht werden om in het zuiden als slaaf te werk te worden gesteld. McQueen maakte er een in vorm ogenschijnlijk ‘gewone’ film van, die door de gruwelijkheid van sommige scènes verre van conventioneel is.

Belsen: Our Story

BBC 2, 22.00 uur

In tegenstelling tot vernietigingskampen als Auschwitz en Treblinka waren er in Bergen-Belsen geen gaskamers. Gevangenen werden er omgebracht door verwaarlozing, uitputting, honger en ziekten als tyfus, tuberculose en dysenterie. Toen Britse troepen Bergen-Belsen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijdden, vonden ze stapels onbegraven, besmette lijken. Er werd besloten het kamp plat te branden, waarbij ook veel bewijs van Duitse oorlogsmisdaden werd vernietigd. Belsen: Our Story vertelt het verhaal van het kamp en de overlevenden.

Sanditon

BBC First, 22.15 uur

Het prettige van de BBC-seriezender First is dat elke aflevering van elke serie een paar keer wordt uitgezonden. Zo kan wie zondag de eerste aflevering van de nieuwe Jane Austen-bewerking Sanditon heeft gemist, alsnog instappen. Veteraan Andrew Davies (hij schreef in 1990 onder veel meer de originele House of Cards) bewerkte Austens onvoltooide roman uit 1817 over Charlotte Heywood (Rose Williams), die de rust van haar landelijke omgeving verruilt voor de vissersplaats Sanditon, dat druk doende is een gewilde badplaats te worden. Gefilmd aan de kust rond de Engelse stad Bristol.

2doc: Sakawa

NPO 2, 22.40 uur

De harde schijven uit afgedankte pc’s die na een lange reis op Afrikaanse schroothopen belanden, bevatten veel waardevolle informatie voor lokale internetoplichters. De privégegevens van de voormalige eigenaars en hun contacten zijn voor ervaren fraudeurs het startpunt van een spel waarmee ze veel geld hopen binnen te halen. De documentaire Sakawa van Ben Asamoah toont het fenomeen van internetfraude vanuit het perspectief van de daders in Ghana. De bevolking is er zo arm dat ze zich geen medelijden met hun slachtoffers kunnen veroorloven.

Tricky Dick

Canvas, 23.05 uur

De Amerikaanse president Richard Nixon wordt vooral herinnerd vanwege het Watergate-schandaal, maar had daarvoor een opmerkelijke carrière. In de documentaireserie Tricky Dick wordt de opkomst en ondergang van Nixon uit de doeken gedaan. De eerste aflevering verklaart de brandende ambitie van de politicus door te kijken naar zijn jeugd. Nixon groeide op in een arm gezin, waar hij al snel leerde om kansen te herkennen en te grijpen. Na een rechtenstudie werd congreslid, senator en vicepresident. Het presidentschap leek de volgende logische stap.

Sophie’s Choice

SBS 9, 23.10 uur

(Drama, Alan J. Pakula, 1982) ‘Auschwitz verbeelden is blasfemie’, zei de Amerikaanse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Elie Wiesel. Logisch dat ook Pakula’s verfilming van William Styrons roman Sophie’s Choice bij verschijnen op kritiek kon rekenen. Want de sleutelscènes van dit aangrijpende drama spelen zich af in Auschwitz in de oorlog. In Sophie’s Choice maakt de jonge schrijver (Peter MacNicol) in zijn pension kennis met een getourmenteerd echtpaar. Langzaam wordt hij stapelverliefd op de vrouw (Meryl Streep), en komt hij erachter waarom een relatie met deze Sophie onmogelijk is.

Meryl Streep in Sophie's Choice. Beeld
Meryl Streep in Sophie's Choice.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden