film- en tv-tipsdinsdag 27 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 27 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Scarlett Johansson in Ghost in the ShellBeeld AP

Ghost in the Shell (Rupert Sanders, 2017)

Veronica, 21.00-23.05 

Je zou Ghost in the Shell vaak stop willen zetten, om de architectuur, de kille kleurenpracht en de uitzinnige 3D-reuzen-advertenties goed in je op te kunnen nemen. Maar cyborg-supersoldaat Major Mira Killian, een op volle toeren draaiend brein in een atletisch robotlijf, heeft geen tijd om stil te staan en wij dus ook niet. Major moet uitvinden wie achter de aanslagen zit op het hightechbedrijf Hanka, hetzelfde bedrijf dat ook haar heeft gemaakt. Als de zaak ook haar persoonlijk blijkt aan te gaan, komt haar toch al wankele identiteit nog meer op losse schroeven te staan. Dus razen we alsmaar door New Port City, een Aziatische megastad die veel weg heeft van Tokyo en het Los Angeles uit Blade Runner, maar vooral een creatie van de filmmakers zelf.

Het zich in de nabije toekomst afspelende Ghost in the Shell is de Amerikaanse variant op Masamune Shirows manga (1989) en Mamoru Oshii’s inmiddels klassieke animatie-bewerking uit 1995. Regisseur Rupert Sanders en zijn scenaristen smeedden de Ghost in the Shell-erfenis om tot een wervelende Hollywood-blockbuster, die onder de even spectaculaire als surreële actiescènes een filosofisch fundament probeert te bouwen. Wordt wie wij zijn bepaald door onze herinneringen of door onze handelingen? Uiteindelijk is het die vraag die Major al vliegend en vechtend nog het meest beantwoord wil zien, maar die er in alle tumult bijna net zo bekaaid af komt als de bijrollen van Juliette Binoche (als Majors schepper) en vooral Takeshi Kitano (als haar baas). Gelukkig is er altijd nog Johansson zelf, die mooi inhaakt op haar onwereldse alien-rol in Jonathan Glazers Under the Skin (2013), maar hier een stuk emotioneler uit de hoek komt. Overtuigend vertolkt ze Major als een ijzeren wil die frontaal botst op een bloedend hart.

Westen (Christian Schwochow, 2013)

WDR, 00.10-01.45 

Broeierig, vaardig geregisseerd drama over een weinig bekende kant van het DDR-verhaal. Nelly (een bijzonder sterke Jördis Triebel) kan haar geluk niet op, nadat ze van Oost- naar West-Berlijn is overgestoken. Eindelijk vrijheid voor haar en haar zoontje Aleksej. Eindelijk kan ze het land achter zich laten waar haar Russische man Wassilij bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. En eindelijk niet meer het gevoel constant in de gaten te worden gehouden. Eenmaal aangekomen, trekken Nelly en Aleksej vol goede moed naar een noodopvang voor Oost-Europese vluchtelingen, nog niet wetend dat hun gevecht om het geluk daar pas echt zal beginnen. Het zich in 1978 afspelende Westen, naar Julia Franks roman Lagerfeuer (2003), is vrijwel volledig gesitueerd in dat opvangcentrum, dat in de film niet bij naam wordt genoemd maar als Berlijn-Marienfelde van 1953 tot 1990 aan talloze vluchtelingen onderdak bood. Soms zelfs jarenlang. En dan wordt Nelly ook nog eens door de Amerikaanse geheime dienst onderworpen aan talloze verhoren, omdat haar relatie met Wassilij verdenkingen wekt. Het is alsof haar leven, ondanks de oversteek, helemaal niet veranderd is; iets wat regisseur Christian Schwochow tot in de kleinste details benadrukt. Intussen blijft de utopie van het Westen in het mistroostige opvangcentrum beperkt tot de snoepautomaat op de gang.

Annie M.G. Schmidt

NPO 2, 20.25 

Het levensverhaal Annie M.G. Schmidt, gezien door de ogen van haar kleinzoon, Jonathan van Duijn. In het spoor van zijn oma bezoekt hij onder andere Zeeland en Amsterdam, waar de verlegen Annie uitgroeide tot een van de meest gelezen en geliefde schrijvers van Nederland.

Bad Habits, Holy Orders

NPO 2, 20.25 

Vijf jonge vrouwen melden zich bij klooster Casa Carmeli in Vogelenzang. Hun telefoons, mannen, sigaretten en alcohol mogen niet mee: binnen wachten 10 dagen van stilte, bezinning en begeleiding. Wat kunnen ze leren van de zusters, wiens leven zo anders is dan dat van hen?

Waar is de Mol?

SBS 6, 20.30 

Reisgenoot van de sterren Johnny de Mol neemt dit keer rapper Jorik Scholten (beter bekend als Lil’ Kleine) mee naar Tanzania en Zanzibar. De jonge superster komt niet alleen: ook zijn kersverse verloofde Jaimie Vaes en vader Maarten Scholten gaan mee op stap.

Brandpunt+

NPO 2, 21.00 

In 2015 lanceerde De Vrije Universiteit zorgrobot Alice, een mechanisch maatje voor eenzame ouderen. Over de geliefde en bekritiseerde Alice werd onder andere documentaire Ik ben Alice gemaakt. Brandpunt keek mee hoe er sindsdien werd gewerkt aan een verbeterd exemplaar.

Kinderen van de kolonie

Canvas, 21.20 

Aflevering over het door België geregeerde Congo, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Inwoners van toen blikken terug op de segregatie in de grote steden en de langzame uitbouw van de verzorgingsstaat. Het zijn ook de jaren waarin de eerste Congolese middenklasse zich roert.

Mrs. Wilson

BBC 1, 22.00 

Nieuw drama van de BBC waarin actrice Ruth Wilson (The Affair) haar eigen grootmoeder speelt. Deze Alison Wilson was getrouw met schrijver en voormalig spion Alexander ‘Alec’ Wilson. Wanneer Alec komt te overlijden, ontdekt Alison dat haar man er een dubbelleven op na hield.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden