film- en tv-tipsdinsdag 26 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 26 maart: lekker thrilleravondje met In Fear en Zodiac

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Kevin Toma en Jesse Heijnis
Iain De Caestecker en Alice Englert in In Fear Beeld
Iain De Caestecker en Alice Englert in In Fear

In Fear

Te zien via Netflix

(Jeremy Lovering, 2013) In films kun je beter niet een weekendje weggaan. Sla een verkeerd pad in, neem een foute lifter mee of plant je tentje op de verkeerde plek en voor je het weet kun je gedag zeggen tegen het onbezorgde vakantiegevoel. In de fijne Britse thriller In Fear heeft twintiger Lucy (Alice Englert) haar tweede date met de leuke Tom (Iain De Caestecker). Ze zijn onderweg naar een festival op het Ierse platteland, wanneer Tom vertelt dat hij per verrassing een kamer voor hen heeft geboekt in een bijzonder, ergens tussen de velden en bossen verstopt hotel. Dat Kilairney House zo verborgen ligt, hoort zogenaamd bij de charme van de plek; een medewerker van Kilairney zal vanaf de parkeerplaats van een lokale pub voor Tom en Lucy uitrijden, zo heeft Tom via e-mail afgesproken.

Na wat wikken en wegen besluit Lucy akkoord te gaan met Toms romantische idee - en natuurlijk had ze dat beter niet kunnen doen. De gids loodst hen met zijn Range Rover naar een weg die de oprit naar het hotel lijkt te zijn en gaat er vervolgens vandoor. Voor Lucy en Tom zit er niets anders op dan het volgen van de bordjes, die hen alsmaar dieper een labyrint van holle wegen en verraderlijke kruispunten binnenvoeren. Intussen valt de avond, raakt de benzine op en wordt het contact tussen Lucy en Tom, twee jonge mensen die elkaar eigenlijk amper kennen, steeds nerveuzer.

Interessant, hoe de interactie tussen de hoofdpersonages in In Fear evenveel spanning oproept als de situatie waarin ze zich bevinden. En hoe schrijver-regisseur Jeremy Lovering in zijn debuutfilm het maximale uit de locatie haalt - o nee, alwéér die enge blokhut - terwijl hij ondertussen allerlei vragen openhoudt: wie doet dit met Tom en Lucy? En wat precies is Tom in de pub overkomen, terwijl Lucy op de wc zat (en zich door iemand bespied voelde)? Zoals zo vaak bij horrorfilms en thrillers verliest In Fear iets van zijn aantrekkingskracht wanneer de kaarten op tafel komen, maar ook dan blijft de plot verrassen. Regisseur Lovering weet ook precies wanneer hij de film het best binnen de claustrofobische ruimte van de auto moet houden, of juist toch met zijn helden de duisternis moet inlopen. Hoofdrolspelers Englert en De Caestecker leveren overtuigend spel, zodat het je echt wat kan schelen of ze het einde van de film halen of niet, iets wat in dit genre ook niet zo gebruikelijk is.

Zodiac

SBS 9, 20.30-23.45 uur

(David Fincher, 2007) Sommige regisseurs hebben duidelijk een lievelingskleur. Dat David Fincher veel van geel houdt, kun je erg goed zien aan zijn spannende en deprimerende seriemoordenaarsthriller Zodiac. De film is gebaseerd op het ware verhaal van de Zodiac Killer, die gruwelijk huishield in het San Francisco van eind jaren zestig. Cartoonist Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), journalist Paul Avery (Robert Downey Jr.) en rechercheur David Toschi (Mark Ruffalo) proberen Zodiacs identiteit te ontrafelen, en die speurtocht wordt voortdurend dezelfde kleurstelling aangemeten. Andere tinten krijgen in het camerawerk van Harris Savides camerawerk en het production design van Donal Graham Burt veel minder kans, of je moet het overvloedige zwart ook een kleur noemen; wat de functie van dit palet is, behalve dat het de film een overtuigend retro-uiterlijk geeft, mag iedere toeschouwer zelf bepalen. Misschien leidt het geel naar de identiteit van de dader, misschien is het ook een uiterst stijlvol rookgordijn.

Beau five days inside

RTL 4, 20.30 uur

Beau van Erven Dorens is terug met het reportageprogramma waarmee hij vorig jaar de Gouden Televizier-Ring won. Opnieuw loopt hij mee in verschillende instellingen. Te beginnen bij Villa Pardoes, het vakantieverblijf van pretpark De Efteling voor ernstig zieke kinderen.

Eus in Medialand

NPO 2, 21.05 uur

Wat is de waarheid? Programmamaker Özcan Akyol staat overal voor open en spreekt met complotdenkers over de (linkse) vooringenomenheid van de Nederlandse media. Op een middelbare school volgt hij een geschiedenisles en bespreekt met de leerlingen wat voor hen de waarheid is.

Terug naar Rwanda

Canvas, 21.20 uur

Start van Belgische documentaireserie over de Rwandese genocide van 1994. De eerste aflevering volgt de reis van Régine Bategure, die het geweld overleefde en in België een nieuw leven opbouwde. Nu keert ze terug naar Rwanda en spreekt ze met de mannen die haar familie vermoordden.

De zorgwaakhond

NPO 1, 21.25 uur

Omroepbaas Jan Slagter jaagt op misstanden in de zorg. Hij spreekt met patiënten en hun partners en familieleden: waar lopen zij tegenaan? De verantwoordelijke directeuren confronteert Slagter met de klachten en beelden van verborgen camera’s.

Zelfbouwers

RTL 4, 21.30 uur

In een voormalig schoolgebouw in de Rotterdamse Afrikaanderwijk bouwen zes koppels (zonder al te veel kluservaring) aan hun droomwoning. Ze krijgen daarbij zes weken de tijd, hebben een beperkt budget én ze moeten iets speciaals doen voor hun nieuwe buurtgenoten.

Europa achter de schermen

NPO 2, 23.15 uur

De laatste aflevering uit deze reeks is een terugblik op de migratiecrisis van 2015 en de verschillende manieren waarop de Europese leiders daarop reageerden. Terwijl in Oost-Europa de grenzen werden versterkt, heette bondskanselier Angela Merkel de vluchtelingen juist welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden