Film- en TV-TipsDinsdag 25 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 25 september

NPO 2, 20.25 uur

Matt Damon in Green Zone. Beeld
Matt Damon in Green Zone.

Green Zone (Paul Greengrass, 2010)

SBS 9, 23.05-01.10 uur.

Ze kenden elkaar al goed, regisseur Paul Greengrass en hoofdrolspeler Matt Damon. De van oorsprong Engelse Greengrass was gevraagd het tweede en derde deel van de Jason Bourne-trilogie te maken, waarin Matt Damon de hoofdrol speelde. Tussendoor legde hij met het huiveringwekkende United 93, over het vliegtuig dat op 11 september 2001 het Witte Huis in Washington had moeten binnenvliegen, al een interesse aan de dag voor grote actuele zaken.

In Green Zone kwam het allemaal samen: Damon, Greengrass’ typerende adhd-montage, beelden door camera’s op schouders van rennende cameramannen en een verhaal dat de valse voorwendselen wil blootleggen waarmee Amerika besloot Irak binnen te vallen. Dat verhaal ontbeert hier en daar overtuigingskracht, maar fascinerend is het wel, net als de indrukwekkende wijze waarop de makers het Bagdad van drie weken na de Amerikaanse invasie hebben verbeeld. Matt Damon leidt een legereenheid die in 2003 in en rond Bagdad speurt naar de massavernietigingswapens die de Amerikaanse inval in Irak zouden moeten rechtvaardigen. Maar als hij tot twee keer toe op helemaal niets stuit, begint hij onraad te vermoeden.

Jane (Brett Morgen, 2017)

Nu te zien op Netflix.

Het scheelde niet veel of de documentaire Jane was er niet geweest. De titelheldin, de beroemde primatoloog Jane Goodall, wilde aanvankelijk helemaal niet meewerken. Er waren wel genoeg documentaires over haar gemaakt, vond ze. Dat klinkt bescheiden, maar de 83-jarige Goodall had een punt: wat zou de film nog kunnen toevoegen aan alles wat we al over haar weten? Best veel, bewijst dit meeslepende portret dat door documentairemaker Brett Morgen (Cobain: Montage of Heck) werd samengesteld uit honderd uur niet eerder vertoond beeldmateriaal. Goodall deed vanaf 1960 als eerste onderzoek naar leven en gedrag van in het wild ­levende primaten. Jane is het directe verslag van de ontdekkingsdrift die haar gedurende haar leven nooit meer zou loslaten. Veel beeld is af­komstig van de Nederlandse wildedierenfotograaf en -filmer Hugo van ­Lawick, met wie Goodall later zou trouwen.

G.I. Jane (Ridley Scott, 1997)

SBS 9, 20.30-23.05 uur.

Demi Moore was midden jaren negentig op de toppen van haar roem, nadat ze in 1990 haar werkgevers gelukkig had gemaakt met het kassucces Ghost. Onder meer Indecent Proposal (1993) en Disclosure (1994) volgden. Maar ze wilde meer en waagde zich aan een extreme vorm van methodacting. Voor G.I. Jane trainde ze veel: in de The Late Show with Dave Letterman Show liet ze zien dat haar eenarmige push-ups niet fake waren. Maar in plaats van een succesvol vervolg, was deze verandering van werkwijze het begin van het einde: haar eerdere successen werden nooit geëvenaard.

The Running Man (Paul Michael Glaser, 1987)

RTL 7, 20.30-22.30 uur.

Arnold Schwarzenegger is in dit fijne pulpwerkje een overheidsdienaar met het hart op de goede plaats, in een verrotte maatschappij. Na een onterechte arrestatie belandt hij in een spelprogramma op tv, waarin hij het moet opnemen tegen futuristische gladiatoren. Doorsnee opgebouwde spanning en curieuze, bijna camp-achtige vormgeving. Alles komt samen in het beeld van Schwarzenegger in een glitterhansop.

Toms Engeland

Tom Egbers leert op Brighton College alles over traditionele sportieve waarden als eerlijk spel, beschaafd gedrag en eervol verliezen. In het zuidelijkste puntje van Engeland ontmoet hij de 76-jarige Allan. Daar ziet Egbers wat echte Engelse clubliefde inhoudt.

House rules NL

Net 5, 20.30 uur

Nieuw seizoen van het klusprogramma waarin vijf voor elkaar onbekende Nederlandse stellen elkaars huis rigoureus moeten verbouwen. De enige invloed die de huiseigenaren kunnen uitoefenen, is middels ‘huisregels’ die ze achterlaten. Airen Mylene presenteert.

Je zal het maar zijn

NPO 3, 21.15 uur

Geraldine Kemper volgt mensen met een eigenzinnige levensstijl. Zoals Mark, die heeft besloten om te gaan leven volgens de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Floris heeft geen eten meer nodig, hij kan leven van ‘prana’, oftewel de energie die in de lucht zit.

Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog

Canvas, 21.20 uur

Voor deze documentaireserie over de Eerste Wereldoorlog werd geput uit archiefbeelden die werden bewerkt tot kleurenfilm. Het verhaal begint uiteraard met de moord op Frans Ferdinand, kroonprins van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, op 28 juni 1914.

De monitor

NPO 2, 21.25 uur

In ‘Ondervoeding ouderen’ trekken mantelzorgers aan de bel over ouderen die in hun eigen huis blijven wonen, maar te weinig zelfredzaam zijn en vergeten om te eten en drinken. Welke hulpverleners zijn verantwoordlijk voor ondersteuning bij de maaltijd?

The Flu that Killed 50 Million

BBC 2, 22.00 uur

Documentaire over de Spaanse griep, het virus dat in de jaren 1918-1919, de Eerste Wereldoorlog was net afgelopen, voor een wereldwijde griep-pandemie zorgde en vijftig miljoen mensen doodde. Er wordt teruggeblikt met doktoren, soldaten en politici.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden