TipsFilm en TV

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 25 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Kevin Toma
Krampus.  Beeld
Krampus.

Krampus (Michael Dougherty, 2015)

Veronica, 23.00-01.00 uur.

Het kan zijn dat de Kerstman ooit als reclame voor Coca-Cola werd bedacht. Toch is het niet raadzaam, blijkt uit horrorkomedie ­Krampus, om net op Kerstavond zijn bestaan te ontkennen.

Alles gaat ernstig mis in het huis van het jongetje Max (Emjay Anthony). En dat ondanks alle cadeaus, kaarsjes en koekjes, een overdadige kerstdis en de goede bedoelingen van Max’ ouders (Toni Collette en Adam Scott) en zijn Duitse oma (Krista Stadler). Ook dit jaar schuift het asociale gezin van tante Linda (Allison Tolman) en oom Howard (David Koechner) aan, maar wanneer de visite het avondmaal verziekt en Max tot wanhoop drijft, is voor hem de maat vol. Razend verscheurt hij zijn verlanglijstje en gooit de snippers uit het raam. Het blijkt het startsignaal voor verreweg het leukste deel van de film, waarin schrijver en regisseur ­Michael Dougherty en coscenaristen Todd Casey en Zach Shields de ouderwetse griezelkerstsfeer van ­Gremlins (1984) proberen te koppelen aan Centraal-Europese folklore.

Een apocalyptische sneeuwstorm barst los en een met ijzeren kettingen behangen, gehoefde en bebaarde Krampus landt briesend in Max’ stadje. Een prachtig uitgevoerde kruising tussen Sinterklaas en een agressieve bok is het, die bloed ruikt zodra de mens de kerstgedachte vergeet. En Krampus komt niet alleen. Dougherty lijkt met Krampus talloze frustrerend saaie kerstavonden van zich af te willen filmen en dat werkt – tot aan de rammelende, onbevredigende finale – zeer aanstekelijk.

Kruimeltje (Maria Peters, 1999)

NPO 3, 09.00-10.50 uur.

De romantische sneeuw die valt in het Rotterdam van Kruimeltje, jaren twintig vorige eeuw, is ook de sneeuw waaronder Kruimeltje bijna sterft van de kou, nadat de koster hem op Kerstavond uit de kerk heeft geknikkerd. Regisseur en scenarioschrijver Maria Peters (Pietje Bell, Sonny Boy) maakte een effectieve bewerking van het klassieke jeugdboek. Ze gaf daarin vooral de sfeer een belangrijke rol – alles heeft een bruine, nostalgische tint. Daarnaast valt het acteerwerk op: niet helemaal onverwacht met namen als Thekla Reuten en Jan Decleir, maar ook debutant Ruud Feltkamp is met zijn nozemachtige mimiek een uitstekende titelheld.

De wilde stad (Mark Verkerk, 2018)

NPO 1, 18.25-20.00 uur.

Juist in de grote stad struikel je over de natuur. In ­Amsterdam, omzoomd door de ringweg, gedijt een rijke variatie aan diersoorten, waaronder diverse exoten: halsbandparkieten, Amerikaanse kreeftjes, nijlganzen. De wilde stad is een logische afsluiting van Mark ­Verkerks trilogie over de huidige Hollandse fauna. Eerst was er het ongekend succesvolle en majestueus gefilmde Oostvaardersplassen-dierendrama De nieuwe wildernis (2013), in coregie met Ruben Smit, vervolgens het iets alledaagsere maar toch fraaie, weinig wervend getitelde Holland: natuur in de Delta (2015). En nu dus de dierenstand tussen beton. Waar die eerdere natuuropnamen slechts ondersteund werden door een vertelstem, verschijnt de verteller ditmaal in beeld: een cyperse huiskat. Gesouffleerd door columnist Sylvia Witteman, die de poezentekst schreef, en sprekend middels de stem van acteur Martijn Fischer. De ontdekkingstocht van de niet altijd even gemotiveerd ogende acteerkat Abatutu heeft iets opgelegds, maar dat hindert verder niet: de artificiële vertelstructuur maakt de film aandoenlijk en geschikt voor jonge kijkers. En alhoewel de camera te vaak omhoogschiet om in beeldclichés te vervallen, is het toch ook hoog in de lucht waar De wilde stad waarlijk verbluft.

Best of Top 2000 a gogo

NPO 3, 20.40 uur

Voordat morgen een nieuw seizoen van Top 200 a Gogo begint, wordt eerst teruggeblikt op 2017. Met ­bijzondere reportages over de ­creatie van wereldhit Rosanna van de band Toto en Papa van zanger Stef Bos.

Bijzondere dagen in Nederland: kerst

NPO 1, 21.45 uur

In het ziekenhuis vieren mensen de Kerst noodgedwongen met vreemden. Ook in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam proberen de patiënten en het personeel er mooie dagen van te maken.

My brilliant friend

Canvas, 21.45 uur

Italiaans-Amerikaanse dramaserie naar De geniale vriendin, de eerste Napolitaanse roman van Elena ­Ferrante. Het gaat over de zeer verschillende meisjes Elena en Lila, die een vriendschap voor het ­leven ­sluiten.

Evenblij maakt vrienden

NPO 1, 22.45 uur

Frank Evenblij gaat op pad met de afzwaaiende dj Edwin Evers en spreekt met vicepremier en Landbouwminister Carola Schouten. In Praag ontmoet hij filmmaker Roel Reiné (Michiel de Ruyter, Redbad) op de set van ridderserie Knightfall.

George Michael: Freedom

NPO 3, 22.50 uur

Vlak voor zijn dood op Eerste Kerstdag 2016 maakte zanger George Michael deze persoonlijke documentaire, waarin de nadruk ligt op het begin van de jaren negentig, toen hij Listen Without Prejudice Vol. 1 uitbracht.

2Doc: The making of oom Jo

NPO 2, 22.45 uur

Nadat actrice Carolien van den Berg een ontdekking had gedaan over haar Joodse familie, besloot ze een voorstelling te maken over haar ­vader Bob, die werd opgepakt bij de razzia op de Hollandia-Kattenburg­fabriek in 1942.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden