TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 20 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Star Trek van J.J. Abrams Beeld
Star Trek van J.J. Abrams

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

Voor artiesten is 2020 een rotjaar, maar voor Jeroen van Merwijk is dat een understatement. De cabaretier en liedjesschrijver hoorde in februari dat hij darmkanker heeft, en hoewel het hem nog lukte om een voorstelling te maken, heeft hij zijn tournee moeten schrappen. Toch zit hij nog vol plannen. In Volle zalen gaat Cornald Maas bij Van Merwijk op bezoek. De cabaretier maakt de balans op van zijn kunstenaarschap, bezoekt het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut, en wijdt zich in zijn huis in Frankrijk aan de schilderkunst.

Star Trek

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, J.J. Abrams, 2009) Zelf was J.J. Abrams nooit zo’n fan van de oorspronkelijke Star Trek-serie uit de jaren zestig. Toch maakte hij van de elfde speelfilm uit de saga, over de jonge jaren van de onstuimige kapitein Kirk (Chris Pine) en de berekenende Spock (Zachary Quinto), een overtuigend sciencefictionavontuur vol blinkende, gedetailleerde special effects. Zoals veel spektakelfilms van de laatste jaren (de tweede Star Wars-trilogie, Spider-Man, Batman) zoomt deze Star Trek in op de ontstaansgeschiedenis van een overbekend verhaal. Dat werkt hier aardig, maar het zijn de machtige beelden van ruimte-oorlogen en door zwarte gaten opgeslokte planeten die het meest overtuigen.

Effie Gray

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Richard Laxton, 2014) Effie Gray (mooi gespeeld door Dakota Fanning) trouwt in deze fraai aangeklede, waargebeurde geschiedenis in Victoriaans Engeland met een vooraanstaande kunstcriticus John Ruskin en droomt van een groots en meeslepend leven. Hoewel ze zelf geen idee heeft wat getrouwde mensen eigenlijk doen, had ze niet kunnen bevroeden dat het in de daaropvolgende jaren aan alles zal ontbreken: liefde, aandacht, aanraking, seks. Dat houdt geen stand, weet je als kijker eigenlijk net iets te snel, zeker niet wanneer een knappe jonge schilder haar echtgenoot komt portretteren.

Dakota Fanning in Effie Gray van Richard Laxton. Beeld
Dakota Fanning in Effie Gray van Richard Laxton.

Atomic Blonde

Veronica, 20.30 uur

(Actie, David Leitch, 2017) Gewelddadige verfilming van de graphic novel The Coldest City van Anthony Johnston en Sam Hart. Charlize Theron, die tijdens de opnamen haar ribben kneusde en twee tanden brak, raast als de witblonde MI6-spion Lorraine Broughton door het Berlijn van 1989, vlak voor de val van de Muur. Dankzij de aardige vormgeving en decors (veel graffiti, neonlicht, een aftands bioscoopje dat Tarkovski’s Stalker vertoont) en twee uitmuntende, ogenschijnlijk in één ononderbroken take gedraaide actiescènes stijgt Atomic Blonde uit boven de middelmaat.

Charlize Theron in Atomic Blonde van David Leitch. Beeld
Charlize Theron in Atomic Blonde van David Leitch.

De geknipte gast

NPO 2, 21.05 uur

Özcan Akyol knipt presentatrice Martine van Os (Tijd voor Max) in De geknipte gast. In de kapsalon ontvouwt zich tussen de spiegels een openhartig gesprek over het werk en privéleven van Van Os. Het was de bedoeling dat ze afgelopen zomer op pad zou gaan voor haar programma We zijn er bijna. Het had het tiende seizoen moeten worden, maar door corona ging het niet door. Van Os heeft het moeilijk in deze tijd. Ze mist haar overleden moeder nu extra, maar het ergste vindt ze dat zij en haar man, kunstenaar Wouter Stip, met wie ze al meer dan veertig jaar samen is, op afstand moeten blijven van hun zoon en dochter.

Zaak van je leven

NPO 2, 22.25 uur

In de reportageserie Zaak van je leven van omroep WNL blikken Nederlandse rechercheurs na jaren terug op geruchtmakende zaken die ze nooit zijn vergeten. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen wordt de overval op de Rotterdamse banketbakker Albert de Heer onder de loep genomen. De man werd mishandeld, met tape omwikkeld en bewusteloos achtergelaten in een meterkast, waar hij overleed. Dader Cesar P. werd ondanks zijn jonge leeftijd (18) veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. De 17-jarige mededader Elvis D. kreeg tien jaar plus tbs.

2Doc: The Choice 2020

NPO 2, 23.15 uur

Voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen maakt het reportageprogramma Frontline altijd een aflevering van ‘The Choice’. Hierin worden de biografieën van de presidentskandidaten uitgeplozen om een beeld te krijgen van de gebeurtenissen en uitdagingen die hen hebben gevormd. Filmmaker Michael Kirk interviewde familie, vrienden, collega’s en politieke tegenstanders van de zittende president Donald Trump en diens uitdager Joe Biden. Na de verkiezingen op 3 november zal blijken wie van de twee het land uit deze moeilijke periode mag gidsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden