Film- en tv-tipsDinsdag 14 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 14 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Hillary Swank en Tommy Lee Jones in The Homesman van Tommy Lee Jones. Beeld
Hillary Swank en Tommy Lee Jones in The Homesman van Tommy Lee Jones.

Le petit lieutenant

TV 5, 14.05 uur

(Drama, Xavier Beauvois, 2005) Realistische, subtiele, knap geacteerde en allerminst gewone politiefilm. Antoine (Jalil Lespert) wil direct na de politieacademie naar de afdeling Zware Delicten in Parijs, maar zelfs daar bestaat politiewerk voornamelijk uit wachten en het uitvoeren van routineklusjes. Weliswaar onderzoekt zijn team een heuse moordzaak, maar het oplossen daarvan is bijzaak in dit complexe psychologische drama over het incasseren van verlies. Langzaam verschuift het perspectief: niet Antoine, maar zijn baas Vaudieu (Nathalie Baye), een tengere, sterke vrouw met een alcoholprobleem, eist de hoofdrol op in het verhaal.

Nathalie Baye en Jalil Lespert in Le petit lieutenant van Xavier Beauvois. Beeld
Nathalie Baye en Jalil Lespert in Le petit lieutenant van Xavier Beauvois.

Krabbé zoekt Chagall

NPO 2, 20.25 uur

In zijn programmaserie over het leven van Marc Chagall bezoekt Jeroen Krabbé vandaag de geboorteplaats van de kunstenaar, Vitebsk in Wit-Rusland, dat destijds onderdeel was van de Sovjet-Unie. Na de Russische Revolutie stond Chagall in hoog aanzien. Als lid van de modernistische avant-garde kreeg hij een rol in de visuele vormgeving van de nieuwe Sovjet-Unie. Chagall werd kunstcommissaris voor Vitebsk, waar hij een prestigieuze kunstacademie oprichtte. Hij trok kunstenaar Kazimir Malevitsj aan als docent, maar zou daar al gauw spijt van krijgen.

Flodder

RTL 7, 20.25 uur

(Komedie, Dick Maas, 1986) De Hollandse white trash gingen sinds Dick Maas’ succesfilm door het leven als families Flodder. Een mooie prestatie van de nurkse regisseur, die Flodder in een interview in de Volkskrant de film noemde waarop hij het meest trots is. De avonturen van het vaderloze gezin, onder leiding van Nelly Frijda, schopten het in 2007 tot de Canon van de Nederlandse Film. Wat voor de regisseur geen verrassing was. ‘Ze hadden ál mijn films moeten kiezen.’ Verschenen in hetzelfde jaar als Mama is boos! – de anarchistische Nederlandse komedie vierde hoogtij, in 1986.

Vanaf links: Nelly Frijda, Huub Stapel en René van ’t Hof in Flodder van Dick Maas. Beeld
Vanaf links: Nelly Frijda, Huub Stapel en René van ’t Hof in Flodder van Dick Maas.

The Dateables

NPO 3, 21.25 uur

Op een leuke date gaan is een stuk lastiger als je anderhalve meter afstand moet houden. De deelnemers in The Dateables zijn echter wel wat gewend. Door een beperking of aandoening is hun liefdespad extra hobbelig, maar daar laten ze zich niet door ontmoedigen. In het nieuwe seizoen maken we kennis met Manon, die hersenletsel heeft maar sinds kort zelfstandig woont. Sportieve Pieter is op zoek naar een vriendin die geen probleem heeft met zijn bochel en scoliose, en de licht verstandelijk beperkte Natashia staat open voor een leuke vriend of vriendin.

The Homesman

SBS 9, 22.30 uur

(Western, Tommy Lee Jones, 2014) Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) reist anno 1854 met een handvol doorgedraaide vrouwen en vrijbuiter George Briggs (regisseur Tommy Lee Jones) vanuit de droge vlakten van Nebraska naar het geciviliseerde oosten. Met The Homesman, naar een roman van de Amerikaanse auteur Glendon Swarthout, geeft Jones een eigen draai aan de klassieke western - alleen al omdat er zoveel vrouwen in voorkomen. Na de première in Cannes werd de film zelfs ontvangen als feministische western, maar goed beschouwd is The Homesman allesbehalve vrouwvriendelijk. Ook omdat de intrigerende Mary gaandeweg steeds meer in de schaduw komt te staan van Briggs.

2Doc: Verdacht

NPO 2, 23.30 uur

In de documentaire Verdacht vertellen uiteenlopende mensen hoe zij het doelwit werden van etnisch profileren. Een leerkracht, advocaat, installateur en militair: allemaal worden ze op basis van hun huidskleur regelmatig door de politie staande gehouden met de vraag wat ze op een bepaalde plek te zoeken hebben. Regisseur Nan Rosens plaatste veertien mensen voor de camera om hen te laten vertellen hoe ze zich hierdoor voelen. Zo ontstaat een beeld van de niet te onderschatten impact van dit fenomeen, waar maar weinig blanke Nederlanders ooit mee te maken krijgen.

Deep Water

BBC First, 23.25 uur

Eerste aflevering van een zesdelige Britse dramaserie, naar de populaire boekenreeks van Paula Daly, over drie vrouwen in de lieflijke omgeving van Lake Windermere in het Noord-Engelse Lake District. Vriendinnen sinds school, twee van de drie druk met hun werk en, verbindende factor, allemaal met schoolgaande kinderen. Belangrijkste rol is weggelegd voor Anna Friel (The Girlfriend Experience) als Lisa, die nogal chaotisch is maar desondanks een bedrijf en een gezin runt. In de eerste ­aflevering ontmoet ze, niet zonder gevolgen, op een etentje bij vriendin Kate dier charmante zwager. De serie werd vorig jaar bij de première verkocht als de Engelse Big Little Lies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden