Film- en tv-tipsDinsdag 12 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 12 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Sam Riley in Control. Beeld
Sam Riley in Control.

Calendar Girls

SBS 9, 20.30-22.40 uur

(Nigel Cole, 2003) Een groepje dames in het pittoreske Yorkshire brengt een stout plan ten uitvoer nadat de man van een van hen aan leukemie is overleden: geld inzamelen voor het ziekenhuis door het uitgeven van een kalender, waarop de dames zelf naakt zullen poseren. De fine fleur van de Engelse acteergemeente, onder wie Helen Mirren en Julie Walters, duikt op in Calendar Girls en staat dus ook naakt op de kalender. Dat levert niet alleen ín de film publiciteit op, ook de pr-campagne voor Calendar Girls liep destijds op rolletjes. Maar dat kon niet verhullen dat de op ware gebeurtenissen gebaseerde film, na een veelbelovend begin, wegzakt in clichés.

Eus in medialand

NPO 2, 21.05 uur

Schrijver en columnist Özcan Akyol bezoekt mensen die zichzelf niet terugzien in de berichtgeving van de (landelijke) media. In aflevering 1 reist hij langs volksfeesten, protestacties en meer evenementen waarvoor ‘Hilversum’ geen aandacht heeft.

3Doc: Voor het donker wordt

NPO 3, 21.20 uur

Zussen Lotte (18) en Roos (16) hebben allebei het syndroom van Usher, waardoor ze binnenkort doof en blind zullen worden. Wanneer precies, dat weten ze niet. Lotte doet een opleiding tot fotograaf en Roos is bezig haar eindexamen.

Après Hitler

Canvas, 21.20 uur

Met ingekleurde archiefbeelden wordt het verhaal verteld van de eerste jaren na de val van Nazi-Duitsland. Terwijl Truman, Stalin, Churchill en De Gaulle de wereld opnieuw indelen, trekken duizenden vluchtelingen door Europa.

Control

NPO 2 Extra, 21.55-23.50 uur

(Anton Corbijn, 2007) Anton Corbijns debuutfilm, over zanger Ian Curtis van de Britse postpunkband Joy Division, had makkelijk een introverte veredelde videoclip kunnen worden. Maar Control werd een wonderschoon klein drama.

Joy Division-fan en -fotograaf Corbijn concentreert zich op de laatste, tragische jaren van de sombere, drugsverslaafde en aan epilepsie lijdende Curtis, een prachtige rol van Sam Riley, die ook nog eens erg op hem lijkt. Martin Ruhe brengt Curtis’ worsteling in sobere zwart-witbeelden, ingetogen in beeld. De met prijzen overladen film is gebaseerd op het boek Touching from a Distance (1995) van Curtis’ weduwe Deborah Curtis. Interessant om te weten: de liedjes van Joy Division worden tijdens de optredens van de band door de acteurs zelf gezongen en gespeeld.

De rijdende rechter

NPO 1, 22.20 uur

Edward en Michella dachten voor 1.500 euro een mooie stacaravan te hebben gekocht, maar het dak blijkt lek. Volgens verkoper Alex is dat niet zijn probleem. En hij wil het hebben over spullen die vóór de verkoop uit de caravan zijn verdwenen.

For a Few Dollars More

RTL 7, 22.40-01.25 uur

(Sergio Leone, 1965) Na het succes van A Fistful of Dollars (1964) zetten de Amerikaanse acteur Clint Eastwood, de Italiaanse regisseur Sergio Leone en de Italiaanse componist Ennio Morricone een jaar later hun samenwerking voort met For a Few Dollars More. Weer een jaar later zou het trio zijn ‘Dollartrilogie’ voltooien met The Good, the Bad and the Ugly (1968). Niet allemaal eenvoudig uit elkaar te houden, deze betere spaghettiwesterns waarin Eastwood telkens de man zonder naam is, een zwijgzame premiejager met het hart op de juiste plaats. Hier ontfermt hij zich over een gevaarlijk gekke bankrover. Schitterende finale.

Europa achter de schermen

NPO 2, 23.15 uur

Driedelige documentaire over de achterkamertjes van de EU. Onder anderen Donald Tusk (President van de Europese Raad) en adviseurs van de toenmalige Britse premier David Cameron reconstrueren de totstandkoming van het Brexit-referendum.

Plastic Surgery Capital of the World

BBC 1, 0.05 uur

Annie Price liep als baby brandwonden op, maar liet nooit iets doen aan de littekens op haar gezicht. Nu, inmiddels 31 jaar oud, maakt ze een reis naar Zuid-Korea, waar plastische chirurgie de normaalste zaak van de wereld is.

Louise en hiver

Film 1 Family, 00.10-01.25 uur

(Jean-François Laguionie, 2014) Fijn idee van cineast Jean-François Laguionie om het Robinson Crusoe-gegeven van een eenzame ziel op een verlaten eiland te verplaatsen naar de beschaafde wereld. De bejaarde Louise woont in een afgelegen stadje aan de Franse kust. Na het zomerseizoen stroomt de plaats leeg, maar zij mist de allerlaatste trein naar haar winteradres. Dus gaat ze maar terug naar huis in de verlaten stad. Louise (ingesproken door Dominique Frot) verwacht aanvankelijk dat het isolement van korte duur zal zijn, maar niemand die haar lijkt te missen. En dan verandert het Bretonse Biligen-sur-Mer pas echt in een onbewoond eiland. Laguionie varieert op de vaste scènes van het schipbreukdrama, maar de belangrijkste draai aan het klassieke uitgangspunt is dat Louise in haar vertrouwde omgeving blijft en dus precies weet hoe ze haar lot moet dragen. Zodoende wordt Louise en hiver niet zozeer een overlevingsverhaal als wel een fijnzinnige kijk op de kunst van het alleen-zijn. Zo kalm als Laguionie de plot ontvouwt, zo ingetogen is ook zijn animatiestijl, met een palet van pasteltinten en een sober maar charmant geportretteerd hoofdpersonage. De film heeft een aanstekelijk effect:na afloop zou je ook zelf naar je diepste herinneringen willen afdalen, in de stilte van een stad in winterslaap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden