FILM- EN TV-TIPSDinsdag 1 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 1 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Sam Worthington in Man on a Ledge van Asger Leth. Beeld
Sam Worthington in Man on a Ledge van Asger Leth.

Andere tijden special

NPO 2, 20.25 uur

De corona-epidemie heeft soms onverwachte neveneffecten. Doordat mensen afgelopen zomer massaal in de tuin zijn gaan werken, werden er veel meer oude explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het er druk mee. Andere tijden liep mee met EOD-medewerkers Justin en Owen, die laten zien wat ze zoal aantreffen aan oud spul en verdachte pakketjes. Oud-medewerkers vertellen over hun angstigste momenten en het magazine blikt terug op de geschiedenis van de dienst, die na de Slag bij Arnhem werd opgericht.

Nanny McPhee

Net 5, 20.30 uur

(Kirk Jones, 2005) Ze heeft twee grote wratten in haar gezicht, een monsterlijke neus en een naar voren stekende tand: Emma Thompson is een bizarre verschijning in deze aardige Britse kinderfilm. Omdat de kinderen van weduwnaar Cedric (Colin Firth) alle andere gouvernantes hebben weggepest, zit er weinig anders op dan deze supernanny in dienst te nemen. Ze moet niet alleen de lastige kinderen tot rust brengen, wat met haar magische krachten weinig moeite kost, maar ook nog een huwelijk arrangeren en een adellijke tante (Angela Lansbury) in toom houden.

Emma Thompson in Nanny McPhee van Kirk Jones. Beeld
Emma Thompson in Nanny McPhee van Kirk Jones.

The Spectacular Now

SBS 9, 20.30 uur

(James Ponsoldt, 2013) Ondanks prijzen en loftuitingen op het Sundance Film Festival werd deze fijne kleine coming-of-agefilm in Nederland niet in de bioscoop uitgebracht. De wegen van de ellendige nietsnut (Miles Teller) en het consciëntieuze meisje (Shailene Woodley) kruisen elkaar in zomers Atlanta. Langzaam groeien ze naar elkaar toe wanneer ze hun overeenkomsten ontdekken. Fijngevoelig verteld, fijnbesnaard gespeeld en fijnzinnig geregisseerd wordt dat dan toch een bijzondere film. Regisseur Ponsoldt maakte vervolgens het minstens even fraaie David Foster Wallace-portret The End of the Tour.

Miles Teller en Shailene Woodley in The Spectacular Now van James Ponsoldt. Beeld
Miles Teller en Shailene Woodley in The Spectacular Now van James Ponsoldt.

Man on a Ledge

Veronica, 22.35 uur

(Asger Leth, 2012) Voordat hij op de richel van het flatgebouw klimt, doet hij zijn jas aan. Dat betekent in dit geval dat Nick Cassidy (Sam Worthington) geen zelfmoordenaar is die meteen wil springen. Nee, hij heeft ingecalculeerd dat hij daar wel een poosje zal staan, op dat smalle randje op 21 etages hoog. De plot wordt gaandeweg idioter, helemaal als blijkt waaróm Cassidy daar tijd staat te rekken. Maar prettig genoeg ontpopt Man on a Ledge zich dan als zo’n onmogelijke film, waarin de ongeloofwaardigheid en de extreme dosis geluk toch nog, of juist, wat extra spanning toevoegen.

Zaak van je leven

NPO 2, 22.40 uur

Vanavond belicht Zaak van je leven een misdrijf waarbij slim recherchewerk naar de dader leidde. Vijf jaar geleden werden er zo’n honderd inbraken gepleegd in Brabantse dorpen, steeds volgens dezelfde methode en met juwelen als buit. Opvallend was dat bij diverse kraken de afdrukken van Gucci-schoenen werden gevonden. Door een als verdacht gesignaleerde auto kwam Brahim S. in beeld als verdachte. Het vermoeden dat hij de dader was werd bevestigd doordat de inbraken ophielden toen S. in het ziekenhuis lag, als hij vakantie vierde en tijdens de ramadan.

The Rise of the Murdoch Dynasty

Canvas, 23.15 uur

Rupert Murdoch is eigenaar van enkele grote Britse kranten, van Fox News en talloze andere mediakanalen. Als zodanig geniet hij een aanzienlijke politieke macht, maar zelf weet hij media-aandacht goed te ontwijken. De serie The Rise of the Murdoch Dynasty onderzoekt de wereldwijde invloed van de Murdoch-familie. Startpunt is 1995, het jaar waarin Murdoch zich voorneemt om premier te worden en zich bezighoudt met de vraag welke van zijn kinderen hem zal moeten opvolgen. Op het hoogtepunt van zijn macht begint het Murdoch-imperium scheurtjes te vertonen.

2Doc: I Will Speak! I Will Speak!

NPO 2, 23.25 uur

Hoewel aids tegenwoordig met medicijnen goed onder controle kan worden gehouden, gaan patiënten nog steeds gebukt onder een stigma. In de documentaire I Will Speak! I Will Speak! vertellen mensen met een hiv-infectie over hun leven met het virus. Hoe reageren andere mensen op je, en wat doet aids met je zelfbeeld, je eigenwaarde en je toekomstverwachtingen? Regisseurs Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren geven het woord aan patiënten uit de VS, Cambodja, Rusland, Zambia en Engeland; een selectie uit de 36,7 miljoen hiv-geïnfecteerden wereldwijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden