Tv-tipsZondag 30 december

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 30 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zondag zien.

Lily Collins in Les misérables.Beeld BBC Studios/Lookout Point/Robert Viglasky

Argos tv – Medialogica

Zondag, NPO 2, 21.10 uur

In de aflevering Oostvaardersplassen – van droom tot nachtmerrie reconstrueert Medialogica hoe de strijd om de sterk vermagerde grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen zo hoog kon oplopen in 2018. Er werd gesproken met medewerkers van Staatsbosbeheer, ecologen, actievoerders, filmmakers en bestuurders.

Les misérables

Zondag, BBC 1, 22.00 uur

Het verhaal van de musical, maar dan zonder de liedjes. Deze nieuwe historische dramaserie met sterrencast speelt zich af in het onrustige Frankrijk in de jaren na 1815, toen Napoleon werd verslagen bij de Slag bij Waterloo. Jean Valjean (Dominic West), die 19 jaar in de gevangenis zat wegens het stelen van een brood, komt vrij en probeert een nieuw, goed leven te leiden. Hij bekommert zich om de alleenstaande moeder Fantine (Lily Collins), maar blijft worden achtervolgd door aartsvijand Javert (David Oyelowo), een bewaker uit het strafkamp.

Underwater Pompeii

Zondag, Canvas, 20.55 uur

De antieke Romeinse stad Baiae werd verwoest door de vulkanen die ook Pompeï troffen. Alleen werd Baiae niet bedekt door as, want de stad ligt onder water in de Baai van Napels. In deze film proberen archeologen op basis van onderwaterruïnes de stad in kaart te brengen.

Marathoninterview: Arnon Grunberg

Zondag, NPO Radio 1, 19.00 uur

In het derde marathoninterview van dit jaar gaat Carolina Lo Galbo drie uur in gesprek met schrijver Arnon Grunberg (47). Ze bespreekt met Grunberg o.a. zijn afgelopen jaar, waarin hij stopte met zijn dagelijkse Voetnoot voor de Volkskrant en de roman Goede mannen uitbracht.

Die Hard 2 (Renny Harlin, 1990)

Zondag, Veronica, 20.30 uur

Ook in het vervolg op actiekaskraker Die Hard (1988) mag Bruce Willis zijn inmiddels klassieke kreet ‘Yippee-ki-yay, motherfucker!’ slaken. Regisseur Harlin (Cliffhanger) en zijn scenaristen leveren nogal kinderlijke actie-onzin, waarbij logica en geloofwaardigheid weinig te zoeken hebben in de plot over terroristen die een volledig vliegveld kapen. Gelukkig zijn er grappige verwijzingen naar deel 1 en trekt Willis, andermaal in de rol van agent John McClane, ook deze kar met veel enthousiasme en een lekkere dosis zelfspot. ‘Alweer een kelder, alweer een lift. Hoezo kan een kerel twee keer in dezelfde stront trappen?’

War of the Worlds (Steven Spielberg, 2005)

Zondag, BBC 1, 00.45 uur

Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende verfilming die Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet toch een positieve boodschap weet te peuren uit het oorlogsgeweld aangericht door aliens. Gescheiden vader en havenarbeider Ray (Tom Cruise) omhelst dus net op tijd het goede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden