FILM- EN TV-TIPSzondag 30 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor zondag 30 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Sylvia Hoeks en Tim Haars in Bro’s Before Ho’s. Beeld
Sylvia Hoeks en Tim Haars in Bro’s Before Ho’s.

Mad Max: Fury Road

Veronica, 20.00 uur

(George Miller, 2015) Een wereldwijde opbrengst van 378 miljoen dollar (nog altijd veel voor een film met een zware leeftijdskeuring) en maar liefst zes Oscars: in het langverwachte vierde deel van de post-apocalyptische Mad Max-filmcyclus overtrof de Australische regisseur George Miller zichzelf met grandioze, circusachtige stunts en met uitzinnige aankleding van de personages. In Mad Max: Fury Road verving de Engelsman Tom Hardy Mel Gibson in de rol van oud-verkeersagent en eenling Max Rockatansky die probeert te overleven in een woestijnwereld die wordt geteisterd door voedsel- benzine- en vrouwenschaarste. George Miller heeft als actiefilmer, zo mag na vier Mad Max-films duidelijk zijn, zijn eigen genre gecreëerd.

Commando’s

NPO 3, 20.20 uur

Om een einde te maken aan een gijzelingsactie in Nigeria wordt commandant John de Koning (Werner Kolf) met zijn eliteteam op een geheime missie gestuurd. De operatie loopt echter mis. De Koning zegt zijn baan vaarwel en gaat aan de slag als beveiliger. Als hij jaren later een Nigeriaanse minister moet beveiligen tijdens een bezoek aan Nederland, krijgt de missie van toen een onverwacht vervolg. Aan de nieuwe actieserie Commando’s van Avrotros, die vanavond van start gaat, is anderhalf jaar gewerkt. Opnamen vonden onder meer plaats in Zuid-Afrika.

Paradijs Canada

NPO 2, 20.35 uur

Canada presenteert zich naar buiten toe als een tolerant, beschaafd en veilig paradijs. Er zitten echter wat barsten in het imago van het land van premier Trudeau, nog afgezien van diens optredens als blackface. In de nieuwe serie Paradijs Canada onderzoekt schrijver Emy Koopman wat er broeit onder de brave façade van het land. Ze reist van Vancouver naar Montreal, spreekt bekende Canadese intellectuelen en duikt in thema’s als racisme, migratie en milieu. Vanavond staat ze stil bij het geweld tegen inheemse vrouwen, waarvoor nauwelijks aandacht is.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Bij de start van het nieuwe Tegenlicht-seizoen neemt programmamaker Roland Duong zichzelf als onderzoeksonderwerp. Als kind van een moeder met schizofrenie wil hij weten of hij in zijn genen een risico op de aandoening meedraagt. Hoewel het onderzoek naar de genetische component van schizofrenie nog pril is, laat Duong zijn dna testen door een internetdienst. Aan de hand van zichzelf en zijn drie broers zoekt hij antwoord op de vraag in hoeverre de schizofrenie van hun moeder hun levens heeft beïnvloed, en welke rol erfelijkheid daarbij heeft gespeeld.

Bro’s Before Ho’s

RTL 7, 23.00 uur

(Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2013) De broertjes Max en Jules beloven elkaar dat ze nooit een relatie met een vrouw zullen beginnen. En dus leven de broers (Tim Haars en Daniël Arends) twintig jaar later een leven van ledigheid. Totdat Anna (Sylvia Hoeks) voor hun neus staat, de stoere medewerker van een psychiatrische inrichting die een wig zal drijven tussen de bro’s. Niets is subtiel of politiek correct in deze wilde aanval op de goede smaak, maar onder de onzin zitten echte personages met reële levensvragen en dito problemen.

3Doc: Magnus

NPO 3, 23.00 uur

Volgens sommigen is hij de Mozart, volgens anderen de Justin Bieber van het schaak. De 26-jarige wereldkampioen Magnus Carlsen is in ieder geval een fenomeen. De Noorse schaker werd grootmeester op zijn 13de, is door maandblad Cosmopolitan verkozen tot een van de meest sexy mannen en heeft zijn eigen kledinglijn. De makers van de documentaire Magnus hebben Carlsen tien jaar gevolgd en vijfhonderd uur beeldmateriaal gemonteerd tot een ultiem portret. Hoogtepunt is een scène waarin Carlsen geblinddoekt simultaan schaakt tegen tien topspelers - en alle partijen wint.

Fighting

SBS 9, 00.35 uur

(Dito Montiel, 2009) Met zijn sterke debuutfilm A Guide To Recognizing Your Saints (2006) verfilmde Dito Montiel zijn roman over zijn jeugd in de New Yorkse achterstandswijk Astoria. Ook in opvolger Fighting zoomt hij gretig in op het minder gepolijste leven in zijn geboortestad. Al is het verhaal over aan lager wal geraakte spierbundel Shawn (Channing Tatum) die 5.000 dollar krijgt aangeboden om een illegaal gevecht te winnen ditmaal ondergeschikt aan de fraaie wijze waarop hij de donkere kant van New York tot leven brengt.

Channing Tatum en Terrence Howard in Fighting. Beeld
Channing Tatum en Terrence Howard in Fighting.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden