Film- en tv-tipsZondag 13 september

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 13 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Sonny van Utteren en Josephine Arendsen in Mijn bijzonder rare week met Tess van Steven Wouterlood Beeld
Sonny van Utteren en Josephine Arendsen in Mijn bijzonder rare week met Tess van Steven Wouterlood

Mijn bijzonder rare week met Tess

NPO 3, 09.00 uur

(Steven Wouterlood, 2019) De jonge tiener Sam (Sonny van Utteren) vreest als jongste lid van een gezin later als laatste te sterven en bedenkt ter voorbereiding op die toekomst een alleenheids-training. Dat gaat tijdens een vakantie op Terschelling slecht samen met zijn interesse voor Tess (Josephine Arendsen), een meisje dat op het eiland woont. Tess blijkt zo haar eigen problemen te hebben, waaronder een onbekende vader. Deze op verschillende kinderfilmfestivals bekroonde, zeer lieve bewerking van Anna Woltz’ jeugdroman wordt desondanks nooit zwaar op de hand. De zorgen van Sam en Tess worden overigens wel serieus genomen: geen moment gaan de humor en de lichte toon ten koste van de jonge hoofdpersonen.

Casablanca

BBC 2, 17.20 uur

(Michael Curtiz, 1942) Laten we nu maar eens niet ter discussie stellen of het echt een van de spannendste, meest romantische, fijnst geacteerde en best gebekte Hollywoodklassiekers is. Waarom zou in 2014 anders 2,8 miljoen euro zijn neergeteld voor de piano waarop barpianist Sam (Dooley Wilson) As Time Goes By speelt? Voor de echte Casablanca-fanaat telt vooral de functie van dat liedje. De tijdens WOII in Casablanca gestrande Ilsa (Ingrid Bergman) wordt erdoor teruggevoerd naar bitterzoete herinneringen aan haar Parijse tijd met café-eigenaar Rick (Humphrey Bogart).

Dooley Wilson (links) en Humphrey Bogart in Casablanca. Beeld
Dooley Wilson (links) en Humphrey Bogart in Casablanca.

Ancient Cathedral Rescue

Canvas, 20.55 uur

Op 15 april van vorig jaar werd de Notre-Dame-kathedraal in het hart van Parijs deels verwoest door een uitslaande brand. De restauratie is een enorme klus, waarvoor archeologen, architecten, bouwkundigen en wetenschappers de handen in elkaar hebben geslagen. De makers van de Brits-Amerikaanse documentaire Ancient Cathedral Rescue liepen een jaar mee met de mensen die hard werken om het iconische gebouw in zijn volle glorie te herstellen. Tijdens de herstelwerkzaamheden komt er ook veel aan het licht over de geschiedenis van de eeuwenoude kathedraal.

Demain et tous les autres jours

TV 5, 21.02 uur

(Noemie Lvovsky, 2017) In een interview omschreef actrice en regisseur Noemie Lvovsky haar moeder als iemand ‘die er nooit helemaal was’. Dat gevoel spreekt uit haar sterke, grappige en aangrijpende coming of age-drama Demain et tous les autres jours, waarin de 9-jarige Mathilde (debutant Luce Rodriguez) het zwaar te stellen heeft met haar lieve, maar zeer instabiele moeder (Noemie Lvovsky zelf). Om de zorgen uit haar hoofd te bannen zoekt Mathilde toevlucht bij haar baby-uil (met de stem van Micha Lescot). Mathieu Amalric speelt Mathilde’s vader. Nederlands ondertiteld.

 Noémie Lvovsky (links) en Luce Rodriguez in Demain et tous les autres jours. Beeld
Noémie Lvovsky (links) en Luce Rodriguez in Demain et tous les autres jours.

L’école de la dernière chance

Canvas, 21.55 uur

Het Belgische plaatsje Seraing aan de rand van Luik wordt geplaagd door hoge werkloosheid. De meeste leerlingen van college Saint-Martin hebben dan ook te maken met een chaotische en financieel onzekere thuissituatie, soms met drugsproblematiek, misdaad en geweld. In zijn documentaire L’école de la dernière chance over de ups en downs van de school portretteert Thierry Michel een aantal leerlingen. Jérémy kan zich moeilijk concentreren, Vanessa heeft haar vader verloren aan een overdosis en Zeliha stort zich op het boksen om een trauma te verbergen.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Sommige beroepen worden in Nederland ondergewaardeerd: banen in de zorg, het onderwijs, de voedselvoorziening en pakketbezorging bijvoorbeeld. Door de coronacrisis werd de samenleving zich bewust van de onmisbaarheid van deze beroepen. Wat moet er gebeuren om tot een herwaardering van deze sectoren te komen? Tegenlicht besloot mensen uit enkele vitale sectoren samen te brengen in een ‘top der onmisbaren’. De deelnemers buigen zich over de punten die ze belangrijk vinden en komen met een advies dat deze maand wordt aangeboden aan premier Rutte.

Vader

NPO 3, 23.20 uur

In de voor een Gouden Kalf genomineerde documentaire Vader onderzoekt Isabel Lamberti de relatie tussen een vader en zijn bijna volwassen zoon. Jacinto heeft Shakur al bijna zes jaar niet meer gezien als hij hem meeneemt op een roadtrip. Terwijl vader en zoon hun band proberen te herstellen, onthult de film geleidelijk waarom hun relatie zo beschadigd is. Het is duidelijk dat Jacinto veel van zijn zoon houdt, maar uit telefoongesprekken tussen Jacinto en zijn vriendin blijkt dat er ook veel is misgegaan en dat Shakur door de jeugdzorg is weggehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden