Film- en tv-tipsZaterdag 9 januari

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zaterdag 9 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
John Hurt in Tinker Tailor Soldier Spy van Tomas Alfredson Beeld
John Hurt in Tinker Tailor Soldier Spy van Tomas Alfredson

Mad Max

Veronica, 20.00 uur

(Sciencefiction, George Miller, 1979) De doorbraak van Mel Gibson als de verbitterde politieagent Max Rockatansky, die in een postapocalyptisch decor van schroot, zand, ronkende motoren en knerpend leer wraak neemt op de moordenaars van zijn vrouw en kind. De film, die in zes weken werd opgenomen in en rond Melbourne, bleek een kassucces dat wereldwijd werd geïmiteerd maar nooit geëvenaard, hoogstens door regisseur George Miller zelf. Die draaide drie vervolgen, waarvan het heerlijke Mad Max 2: The Road Warrior uit 1981 vanavond ook is te zien.

Mel Gibson in Mad Max van George Miller Beeld
Mel Gibson in Mad Max van George Miller

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Bekende Nederlanders die spitten in hun familiegeschiedenis: het klinkt gortdroog, maar Verborgen verleden trekt jaar na jaar een trouw publiek en viert binnenkort zelfs zijn honderdste aflevering. Het veertiende seizoen van de serie begint vanavond met voetballer en trainer Ronald de Boer. De voormalige Ajacied krijgt tot zijn verbazing te horen dat hij Duitse en Rotterdamse wortels heeft. Voordat de voorouders van De Boer zich vestigden als tuinders in het West-Friese Grootebroek was het een vechtlustig geslacht met een sterke band met het water.

David Bowie, Finding Fame

NPO 2 Extra, 21.30 uur

Een van de vele documentaires die zijn gemaakt over het leven en de carrière van popmuzikant David Bowie (1947-2016). Het door velen als geniaal omschreven multitalent maakte ook wel perioden mee waarin het allemaal wat minder ging. Zo is er de vroege periode, waarin de muzikant, toen nog David Robert Jones geheten, zichzelf moest uitvinden. Over die tijd gaat David Bowie, Finding Fame. De documentaire bevat confronterende beelden: hij probeert het als mimespeler, zingt met een piepstem over kabouters en maakt een nogal vreemde versie van een lied uit Mary Poppins.

Mark Lawson Talks to John le Carré

BBC 2, 21.30 uur

Vorige maand overleed John le Carré, de befaamde Britse schrijver van spionagethrillers als The Spy Who Came In from the Cold en A Most Wanted Man. Le Carré wist waarover hij het had, want voordat hij zich in 1964 fulltime op het schrijven richtte, werkte hij voor de Britse veiligheidsdiensten MI5 en MI6. De BBC presenteert vanavond een interview met de auteur uit 2008. Le Carré vertelt Mark Lawson over zijn moeilijke jeugd en zijn werk voor de inlichtingendiensten. Aansluitend wordt de Le Carré-verfilming Tinker Tailor Soldier Spy uitgezonden.

Matthijs gaat door

NPO 1, 21.35 uur

Na het proefdraaien op oudejaarsavond is Matthijs van Nieuwkerk vanaf vandaag elk weekend te zien met Matthijs gaat door. Vergeleken met de dagelijkse talkshow De wereld draait door (DWDD) bevat de nieuwe formule minder ‘talk’ en meer ‘show’. Naast de gasten aan tafel vullen live muziek, satirische sketches, filmpjes en reportages een uur zendtijd; het dubbele van DWDD. Wat nog ontbreekt is het publiek. De studio biedt in principe plek aan vijfhonderd gasten, maar waar de tribune zal komen, zodra de coronamaatregelen het toelaten, staan nu nog steigers.

Tinker Tailor Soldier Spy

BBC 2, 22.30 uur

(Thriller, Tomas Alfredson, 2011) De Engelse topspion George Smiley (Gary Oldman), held uit een aantal spionagethrillers van de vorige maand overleden John le Carré, is de anti-James Bond: geen vlotte versierder, maar een stille observator. In Tinker Tailor Soldier Spy krijgt hij opdracht uit te zoeken wie de verrader is in het hoogste kader van de inlichtingendienst. Dankzij de zorgvuldige aankleding en Hoyte van Hoytema’s fraaie camerawerk is de film een lust voor het oog. De Zweedse regisseur Tomas Alfredson weet de beklemmende jarenzeventigsfeer fantastisch te vangen. Er zijn achtervolgingen en schietpartijen, maar de meeste indruk maken de scènes waarin weinig tot niets lijkt te gebeuren.

The Big Short

BBC 2, 00.30 uur

(Drama, Adam McKay, 2015) Dit informatiedichte kredietcrisisdrama biedt een groot publiek in 130 wonderbaarlijk swingende minuten intelligente inzichten in een voor velen ondoorgrondelijke wereld. Christian Bale speelt heerlijk theatraal een markante hedgefondsmanager, vergelijkbaar met het alwetende, verwarde genie in een rampenfilm. Het gevoel van een wereld die op overkoken staat, wordt verder versterkt door de onrustige beeldtaal. De camera zoomt nerveus en quasidocumentair in, regisseur McKay (Vice) serveert korte sequenties vol videoclipflarden en actrice Margot Robbie vertelt, als zichzelf, in een bubbelbad over de valkuilen van hypotheekobligaties.

Christian Bale in The Big Short van Adam McKay Beeld
Christian Bale in The Big Short van Adam McKay
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden