Film- en tv-tipsZaterdag 26 december

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zaterdag 26 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Fionn Whitehead in Dunkirk van Christopher Nolan Beeld
Fionn Whitehead in Dunkirk van Christopher Nolan

Willy Wonka & The Chocolate Factory

Net 5, 14.15 uur

(Musical, Mel Stuart, 1971) Fantastische verfilming van het boek van Roald Dahl, die zelf het scenario schreef. Willy Wonka opent de deuren van zijn chocoladefabriek voor vijf kinderen en hun ouders. Armeluiskind Charlie is eigenlijk de enige die de prijs echt verdient. Met fraaie decors, fijne liedjes en met Gene Wilder in de rol van contactgestoorde fabrieksdirecteur – veel leuker dan Johnny Depp, die de rol jaren later speelde in de remake van Tim Burton. De allerkleinsten even weghouden bij de scène in de tunnel, als pontificaal in beeld een kip wordt onthoofd.

null Beeld

Het echte leven in de dierentuin: De kleine reuzenpanda

NPO 1, 19.05 uur

Dit jaar werd er in Nederland voor het eerst een reuzenpanda geboren. Op 1 mei verwelkomden de van China geleende panda’s Wu Wen en Xing Ya in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen hun eerste jong. De nog piepkleine Fan Xing verbleef de eerste maanden met zijn moeder in het kraamhol, en pas eind oktober werd bekend dat het een mannetje is. In De kleine reuzenpanda wordt met speciale cameratechnieken getoond hoe Fan Xing zich van een kwetsbare, dove en blinde baby ontwikkelde tot een klimmende en spelende panda die de bezoekers weet te vertederen.

Lego Masters kerstspecial

RTL 4, 20.00 uur

Volwassenen die met lego spelen: het is een gouden formule voor enorm onderhoudende en spannende televisie. Lego Masters kreeg dit jaar na de Britse, Australische en Amerikaanse edities ook een Nederlands-Vlaamse versie op RTL 4. Naast de originele opdrachten en creatieve prestaties werd het programma geprezen om de frisse kandidaten en afwezigheid van BN’ers. In de kerstspecial die RTL vanavond presenteert zijn het wél prominenten die aan het bouwen gaan. Onder anderen Nicolette Kluijver, Heleen van Royen en Fien Vermeulen spelen voor het goede doel.

De Nationale 2020 Test

NPO 3, 20.25 uur

2020 was een jaar dat we dankzij lockdowns, afstand houden en mondkapjes niet snel vergeten. Maar wie heeft er afgezien van alle corona-ellende het meest onthouden van de afgelopen twaalf maanden? In De Nationale 2020 Test strijden zeven bekende Nederlanders, onder wie Rob Jetten en Katja Schuurman, tegen elkaar en het publiek met hun kennis over het afgelopen jaar. Renze Klamer en Emma Wortelboer stellen 25 vragen op het gebied van nieuws, politiek, media, muziek en sport. Omdat de studioruimte beperkt is, speelt het publiek dit jaar online mee via Zoom.

150 jaar De Bijenkorf

NPO 2, 21.00 uur

In 1870 opende Simon Philip Goudsmit de eerste vestiging van De Bijenkorf in Amsterdam. Zijn neef Arthur Isaac maakte de fourniturenwinkel tot een warenhuis en had daarmee zo’n succes dat De Bijenkorf in 1914 de deuren opende van het pand aan het Damrak waar het ook nu nog te vinden is. De documentaire 150 jaar De Bijenkorf vertelt de geschiedenis van het bedrijf, dat na succes in de jaren twintig en dertig een zware oorlogstijd doormaakte. Vanaf de jaren vijftig groeide de luxe warenhuisketen door, met vestigingen buiten de Randstad en in het buitenland.

Dunkirk

BBC 1, 22.05 uur

(Oorlog, Christopher Nolan, 2017) Vaak haast onmogelijk intense oorlogsthriller, waarmee meestercineast Christopher Nolan zijn unieke blik wierp op de historische evacuatie, in mei en juni 1940, van Britse troepen uit het Noord-Franse Duinkerke. Zelfs in zijn historische oorlogsfilm goochelt de regisseur met tijd. We spenderen een week tussen de soldaten op het strand, een dag op een vissersschip en een uur in de cockpit van een jachtvlieger. Het chronologisch door elkaar gehusselde oorlogsgeweld in Dunkirk is overweldigend én opmerkelijk doelmatig gefilmd door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Het resultaat: een zinnelijke ervaring die duidelijk maakt hoe futiel het leven van een enkele soldaat is.

Shine

Canvas, 22.35 uur

(Drama, Scott Hicks, 1996) Intrigerende filmbiografie over David Helfgott, een jongen die door zijn vader tot klavierleeuw werd gedrild en daar als volwassene aan onderdoor ging. De acteerprestatie van Geoffrey Rush, die Helfgott als volwassene vertolkt, zal niet voor elke toeschouwer een plezier zijn om naar te kijken: volgens de een speelt hij vol passie en overtuigingskracht, volgens de ander juist gemaniëreerd. Aan zijn pianospel zal het in elk geval niet liggen. Rush wilde per se geen vervanger in de muziekscènes en vervolgde de pianolessen die hij als puber had gestaakt.

Geoffrey Rush in Shine van Scott Hicks Beeld
Geoffrey Rush in Shine van Scott Hicks

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden