Film- en tv-tipszaterdag 23 februari

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor zaterdag 23 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag 23 februari.

Kevin Toma en Joris Henquet
Emma Stone en Ryan Gosling in La La Land. Beeld BagoGames/Flickr/Creative Commons
Emma Stone en Ryan Gosling in La La Land.Beeld BagoGames/Flickr/Creative Commons

Zomer zonder mama (Sanne Vogel, 2019)

Zaterdag, NPO 3, 15.30 uur

Heel fijn. Na enkele weinig verrassende romantische komedies doet Sanne Vogel weer wat haar korte films Klein (2011) en Kort (2013) zo voortreffelijk maakten. In de Telefilm Zomer zonder mamma schetst ze met veel gevoel voor sfeer en subtiele, zinnelijke details de kwetsbare vriendschap tussen de bij haar oma logerende Suzan (Polleke van der Sman) en het Syrische vluchtelingenmeisje Rana (Nuraan Darwish). Het scenario van Kate Brown wil soms alles te precies aan elkaar breien – zo is de moeder van Suzan als verslaggever in Syrië, en vertegenwoordigen Suzans Nederlandse vriendinnetjes netjes het politieke rechts en middenkamp – maar Vogel maakt er iets moois en ontroerends van.

El club (Pablo Larraín, 2015)

Zaterdag, Canvas, 22.50 uur

In een verweerd huis aan de Chileense kust worden vier geëxcommuniceerde priesters door een zuster verzorgd. Een maffioos gezelschap, en de zaken lopen in El Club al snel uit de hand wanneer zich een nieuwe gevallen priester meldt. Hij blijkt te worden gevolgd door een bebaarde zwerver, die verkondigt dat de nieuwe bewoner hem als kind heeft misbruikt. De confrontatie ontspoort, waarna de kerk een jonge priester afvaardigt om orde op zaken te stellen. Cineast Larraín en zijn uitstekende acteurs voeren de spanning hoog op, zonder de kijkers het gemak te bieden van partij kiezen.

You Will Meet a Tall Dark Stranger (Woody Allen, 2010)

Zaterdag, NPO 2, 23.45 uur

In een tot mislukken gedoemde poging zijn jeugd te hervinden, verlaat Alfie (Anthony Hopkins) na veertig jaar huwelijk zijn vrouw Helena (Gemma Jones). Hun dochter Sally (Naomi Watts) zit vast in een lamlendig huwelijk met Roy (Josh Brolin), een weinig succesvolle schrijver. Met knap acteerwerk – Watts is als altijd sterk, en Hopkins is ontroerend – en een goed doortimmerd scenario houdt de film tot het abrupte einde de vaart erin. Pas daarna dringen ook de zwaarmoedige ondertonen door, van deze wrange komedie over de ironie van het lot. De openlijke demonstratie van doodsangst – zelfs de titel verwijst er direct naar – maakte de film opvallend persoonlijk.

La La Land (Damien Chazelle, 2016)

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Zo maken ze ze niet meer, kon je altijd denken over de klassieke Hollywoodmusical. Tot 2016, toen Damien Chazelle (Whiplash, First Man) een onvervalst nostalgische technicolor-droomwereld optrok, gevuld met afwisselend wervelende en intieme liedjes en dansnummers rond het aanvankelijk zo zonnige liefdespaar Mia (Emma Stone) en Sebastian (Ryan Gosling). En toch, kun je stellen, is het met Oscars overladen La La Land een film van deze tijd, waarin ambitieuze dertigers hun persoonlijke ontwikkeling verkiezen boven de routine van een relatie. Of probeert Chazelle op die manier een laagje diepgang te geven aan een verder oppervlakkige film?

Schaatsen: WK sprint Heerenveen

Zaterdag, NPO 1, 14.50 uur

Rechtstreeks verslag van het WK Sprint dat wordt verreden in Thialf Heerenveen. Met vanmiddag de 500 meter (mannen en vrouwen) en de 1000 meter (mannen en vrouwen). Onder de Nederlandse kanshebbers zijn Kai Verbij, Hein Otterspeer en Kjeld Nuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden