tv- en filmtipszaterdag 18 augustus

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zaterdag 18 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Ethan Hawke en Julie Delpy in Before Sunset (2004). Beeld
Ethan Hawke en Julie Delpy in Before Sunset (2004).

Elfsteden Zwemtocht

NPO 1, 14.25 uur

Om geld op te halen voor onderzoek naar kanker zal olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden proberen in drie dagen meer dan 200 kilometer door de Friese wateren af te leggen. Dionne Stax en Joris Linssen doen verslag van dit project.

The Sandhamn Murders

NPO 3, 20.30 uur

In deze detectiveserie strijkt politie-inspecteur Thomas Andreasson (Jakob Cedergren) neer op het idyllische Zweedse eiland Sandhamn, waar een moordenaar heeft toegeslagen. Tijdens het onderzoek krijgt Thomas hulp van juriste Nora (Alexandra Rapaport).

Andere tijden special

NPO 2, 20.25 uur

Voor de beeldspecial Vergeten beroepen dook de redactie van Andere tijden in het archief om een ode te brengen aan vakbewame mensen van vroeger. Onder hen de klepperman, de porder, de tonnenman, de voddenman, de letterzetter, de kolenboer en de scharensliep.

Innocent

Canvas, 20.35 uur

Start van een dramaserie over David Collins (Lee Ingleby), die na zeven jaar gevangenisstraf wegens de vermeende moord op zijn vrouw onverwacht vrijkomt. David is onschuldig en nu wil hij wraak, gerechtigheid én de voogdij over zijn kinderen Jack en Rosie.

Het Prinsengrachtconcert

NPO 2, 21.20 uur

Een rechtstreeks verslag vanaf de Prinsengracht in Amsterdam, waar de beroemde pianobroers Lucas en Arthur Jussen de hoofdgasten zijn van het Prinsengrachtconcert. Zij musiceren samen met sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich.

Boten in het water tijdens het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Beeld ANP
Boten in het water tijdens het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in Amsterdam.Beeld ANP

Lowlands 2018

NPO 3, 22.20 uur

Presentatoren Willie Wartaal en Eva Cleven doen verslag vanaf het festivalterrein in Biddinghuizen. Tot de hoogtepunten van Lowlands 2018 behorende optredens van de Amerikaanse band N.E.R.D. (met Pharrell Williams) en de Britse zanger James Bay.

Before Sunset (Richard Linklater, 2004)

Canvas, 22.30-23.50 uur

Een mooie belofte, die van Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) aan het einde van Before Sunrise (1995). Ze hebben elkaar leren kennen in de trein vanuit Boedapest en in tussenstop Wenen een fijne nacht doorgebracht. Bij hun afscheid op het station wisselen ze geen contactgegevens uit; spannender is het om over zes maanden, om zes uur ’s avonds, opnieuw op spoor 9 af te spreken. ‘Ik zal er zijn’, beloven ze elkaar. Wie zelf verliefd werd op de twee dromers moest negen jaar geduld hebben: pas in het al net zo vlinderende Before Sunset onthulde regisseur-scenarist Richard Linklater (Boyhood) of Jesse en Celine zich aan hun woord hadden gehouden.

Jesse is inmiddels een bestseller-auteur en Celine komt kijken wanneer hij in de Parijse boekwinkel Shakespeare and Company zijn (op hun romance gebaseerde) boek presenteert. Het begin van een nieuwe zomerse wandeltocht vol geflirt en alle kanten op dwarrelende gesprekken, waarbij één ding duidelijk is: de liefde tussen Jesse en Celine smeult nog altijd. Dat de heerlijk ontspannen hoofdrolspelers Hawke en Delpy met hun personages zijn meegegroeid, maakt de film extra bijzonder en ontroerend; toch heel anders dan wanneer Before Sunset vrij snel na Before Sunrise was gemaakt en het gat van negen jaar enkel als plotelement had gefigureerd. Het einde van Before Sunset biedt net zo’n romantische cliffhanger als de eerste film en opnieuw moesten de fans negen jaar wachten, tot ze in Before Midnight (2013) konden zien hoe het Jesse en Celine na Parijs is vergaan.

Io sono l’amore (Luca Guadagnino, 2009)

NPO 2, 23.50-01.45 uur

De een zal het pathos noemen, de ander melodrama. Hoe dan ook schotelt regisseur Guadagnino (Call Me By Your Name) ons in Io sono l’amore een tragische geschiedenis voor die zijn weerga slechts in vroeger tijden (van de Italiaanse cinema) kent. Tilda Swinton (die de film mede produceerde) is een Russische emigrant die de zoon van een textielmagnaat heeft getrouwd. Ze doet haar best in de rijke en traditionele omgeving, maar is weerloos wanneer, via haar zoon, de culinair onderlegde Antonio in haar leven verschijnt. Het is het begin van een even heftige als uitzichtloze relatie en de katalysator van dramatische gebeurtenissen in een gezin dat maar met moeite de schijn van harmonie kan ophouden. IJzingwekkend mooi in beeld gebracht door de Franse cameraman Yorick Le Saux, en met muziek van minimal music-icoon John Adams op de soundtrack.

Edward Scissorhands / Beetlejuice (Tim Burton, 1990 / 1988)

Eén, 20.40-22.20 uur / SBS 9, 22.50-00.35 uur

Het is alweer bijna 30 jaar geleden dat Johnny Depp doorbrak in dit ontroerende sprookje over een lieve jongen met vingers in de vorm van scharen. In Edward Scissorhands is hij de creatie van een gekke, maar beminnelijke uitvinder (horrorlegende Vincent Price in zijn laatste echte filmrol) en woont hij in een ogenschijnlijk eng kasteel dat zich ver buiten een overgestileerde Amerikaanse doorsneebuitenwijk bevindt. Als een alter ego van filmmaker Tim Burton zelf daalt hij, daartoe uitgenodigd door een montere huisvrouw (Dianne Wiest), af naar de gewone mensen, waar hij zijn gebrek weet uit te buiten als een uniek talent en tenslotte ieders hart steelt. Toevalligerwijs kunt u vanavond vrijwel meteen na Edward Scissorhands nóg een vroege Burton zien, en wel Beetlejuice, met Geena Davis en Alec Baldwin als te lieve spoken die niet zonder de hulp van kwelgeest Beetlejuice (Michael Keaton) kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden