FILM- EN TV-TIPS Woensdag 6 februari

De Volkskrant-film- en tv-selectie voor woensdag 6 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag 6 februari.

The Wave van Roar Uthaug.

In 1934 stortte aan de westkust van Noorwegen een deel van een bergwand in een fjord. De tsunami die daaruit voortkwam, kostte tientallen omwonenden het leven. De Noren verwachten in de toekomst nog grotere drama’s; de berg bij de ingang van de Geirangerfjord wordt al jaren angstvallig in de gaten gehouden. Het is een scenario dat er volgens de Noorse regisseur Roar Uthaug om smeekte te worden verfilmd. Niet zonder trots werd The Wave gepresenteerd als ‘de eerste Scandinavische rampenfilm’. Het mag dan een lokaal verhaal zijn, de film volgt de regels van grote Hollywoodfilms, waarin natuurgeweld meteen maar de halve bewoonde wereld bedreigt.

De zeven regels voor een personage in een rampenfilm, volgens een artikel in de Volkskrant: 1) Let op signalen uit de natuur, 2) Luister naar de man/vrouw met het voorgevoel, 3) Speel een hoofdrol, 4) Blijf thuis, 5) Wees punctueel, 6) Bereid je voor op een duivels dilemma, 7) Houd moed.

Held van The Wave is geoloog Kristian (Kristoffer Joner), die als eerste doorheeft dat er iets mis is met de recente metingen in het gebergte rond het toeristische dorp Geiranger. Kristian moet niet alleen zijn collega’s zien wakker te schudden, maar ook zijn vrouw en twee kinderen in veiligheid brengen. Het is knap wat Uthaug met een relatief bescheiden budget voor elkaar kreeg: The Wave maakt effectief gebruik van de onverwoestbare wetten van de rampenfilm. Daarbij is de film realistischer dan het doorsnee-Hollywoodspektakel. Een tsunami in Geiranger is niet alleen een reëel gevaar, de film laat ook zien dat niet iedereen zich een held zal tonen wanneer het zover is. Paniek kan rare dingen doen met mensen, en levensbelangrijke beslissingen neemt vrijwel niemand in een fractie van een seconde – eerst wezenloos voor je uit staren hoort erbij.

The Wave (Roar Uthaug, 2015)

RTL 7, 20.30-22.40 uur.

Derailed

(Mikael Håfström, 2005) Bij de combinatie Clive Owen en Jennifer Aniston denk je eerder aan een romantische komedie dan aan een Hitchcockiaanse thriller. Toch is de eerste Hollywoodfilm van de Zweed Mikael Håfström wel degelijk dat laatste. De film is nog geen kwartier op gang als Charles Schine (Owen) een grote slok whisky neemt en in huilen uitbarst. Hij mag zijn zaakjes ogenschijnlijk op orde hebben – mooi huis, goede baan, lieve vrouw, dito dochter – toch knaagt het bij de burgerman. Wanneer hij de volgende dag in de forensentrein naar Chicago in contact komt met financieel adviseur Lucinda Harris (Aniston), is een uit de hand lopende flirt dichtbij. En uit de hand lopen gaat het, ook omdat de sul Schine voortdurend de verkeerde keuzen maakt. En dat maakt het kijken naar dit soort films zo prettig. Hoelang kun je hem nog volgen in zijn domheid? Dat de zaak richting het einde opeens een verrassende wending neemt, is alleen maar extra leuk, hoeveel moeite de makers ook hebben de afwikkeling geloofwaardig te houden.

Net 5, 22.40-00.50 uur.

The Butterfly Effect

(Eric Bress, J. Mackye Gruber, 2004) De minuscule luchtverplaatsing die een vlinder in Brazilië veroorzaakt, kan een wervelstorm in Texas tot gevolg hebben, aldus meteoroloog Edward Lorenz, een van de grondleggers van de chaostheorie. In de thriller The Butterfly Effect, geschreven en geregisseerd door de scenaristen van Final Destination 2, ervaart de briljante student Evan (Ashton Kutcher) aan den lijve dat de kleinste handeling verstrekkende gevolgen kan hebben. Als hij zijn dagboeken terugleest, ontdekt Evan, die al sinds zijn 7de lijdt aan black-outs, dat zijn geest kan terugkeren in zijn jongere ik. Hij reist terug in de tijd om te achterhalen wat er is gebeurd, en om in parallelle werelden recht te zetten wat kan worden rechtgezet. Dat begint veelbelovend, maar wordt helaas steeds inconsistenter.

Veronica, 23.05-01.20 uur.

Typisch Thorn
NPO 2, 19.15 uur

De Typisch-reeks portretteert dit keer de levens van bewoners van het Limburgse stadje Thorn. Jan en Martin wonen niet meer op een zorgboerderij, maar nog wel onder begeleiding van Pauline. Annelies struint de straten af, op zoek naar geheime gangen.

Stuk
NPO 2, 20.25 uur

Jurjen Blick (maker van De Hokjesman) portretteert mensen die zijn getroffen door het noodlot. Vandaag Maaike, die na een verkeersongeluk opnieuw moet leren lopen. Paraglide-instructeur Basir brak zijn rug en zoekt een nieuw doel om voor te leven.

De kennis van nu
NPO 2, 21.25 uur

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap. Volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos gebeurt zoiets ook in de hersenen van mannen als ze vader worden.

Endeavour
NPO 1, 21.25 uur

De vijfde serie over de jonge jaren van inspecteur Morse begint met veel veranderingen. Het is 1968, een tijd van sociale en politieke onrust. Met zijn nieuwe collega George Fancy kan Morse het niet vinden. En er wordt een ex-bokser vermoord.

Behind Closed Doors: Through the Eyes of a Child
BBC 2, 22.00 uur

Hoe gaan kinderen, die het slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld, daarmee om? Vier kinderen vertellen wat ze hebben meegemaakt en welk effect dit op hen heeft gehad.

2Doc: In the Name of Your Daughter
NPO 2, 22.55 uur

Tijdens de vakantie in december is het in Tanzania ‘cutting season’: het moment waarop meisjes van soms nog maar 8 jaar besneden worden. De 12-jarige Rosie is op de vlucht voor deze verminking. Rhobi heeft een safehouse opgezet voor dit soort meisjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden