TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor woensdag 5 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Sally Hawkins in ‘Maudie’ van Aisling Walsh Beeld
Sally Hawkins in ‘Maudie’ van Aisling Walsh

Maudie

Arte, 20.15 uur

(Aisling Walsh, 2016) De makers van Maudie, de eerste biopic over de Canadese kunstenares Maud Lewis (1903-1970), zagen in haar levensloop een verhaal over moed en mentale weerbaarheid. Ze schilderde weliswaar opgewekte taferelen, maar leed van jongs af aan artritis en ging als outcast door het leven. De film is een ode aan Lewis’ optimisme en schetst een fascinerend portret van haar huwelijk met de sociaal onhandige, agressieve visverkoper Everett. Lewis zit niet opgesloten in het huwelijk; het is een bewuste keuze zich te beperken. Het fraaie spel van Sally Hawkins en Ethan Hawke maakt de taaie romance tussen twee koppige outsiders niet alleen aannemelijk, maar ook nog wonderlijk ontroerend.

The Fault in Our Stars

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Josh Boone, 2014) Tranentrekker naar de bestseller van John Green over twee doodzieke Amerikaanse tieners, Hazel en Augustus, die tijdens een kankerpraatgroep voor elkaar vallen en met de dood voor ogen de liefde leren omarmen. Tegenover Augustus’ (Ansel Elgort) aanstekelijke geliktheid valt op hoe naturel Shailene Woodley haar Hazel houdt. Omdat Hazel een obsessie koestert voor een mysterieuze Hollandse schrijver speelt een deel van de film in Amsterdam. De sliert locaties – tunneltje Rijksmuseum, grachtje, tramrit, het beroemde bankje aan de Leidsegracht – presenteert de hoofdstad als ideale romantische herfstbestemming.

Ansel Elgort en Shailene Woodley in ‘The Fault in Our Stars’ van Josh Boone. Beeld
Ansel Elgort en Shailene Woodley in ‘The Fault in Our Stars’ van Josh Boone.

Depeche Mode: Spirits in the Forest

NPO 3, 21.10 uur

Begin jaren tachtig debuteerde Depeche Mode als elektropopband, om in de decennia daarna te evolueren tot een van de succesvolste alternatieve muziekacts ter wereld. De sfeervolle videoclips van regisseur Anton Corbijn voor hits als Enjoy the Silence en Personal Jesus hebben het succes van de band geen kwaad gedaan. Met Spirits in the Forest maakte Corbijn een bijzonder verslag van de Global Spirit Tour waarmee Depeche Mode in 2017 en 2018 rond de wereld trok. De ontroerende verhalen van zes bijzondere fans vormen de rode draad in de film.

Harlots

BBC 2, 22.00 uur

In het turbulente Londen van de 18de eeuw streeft een aantal vrouwen naar een beter bestaan voor zichzelf en hun dochters. Bordeeleigenaar Margaret Wells (Samantha Norton) heeft haar oog laten vallen op een chiquere gelegenheid, maar concurrent Lydia Quigley (Lesley Manville) stuurt een groep religieuze fatsoensrakkers en de politie op haar af. De komende weken zendt de BBC de eerste twee seizoenen uit van Harlots, een Brits-Amerikaanse historische dramaserie die nog niet eerder in Nederland was te zien. Seizoen drie volgt later in het jaar.

De kennis van nu

NPO 2, 22.05 uur

Wetenschappers die de bewegingen onderzoeken van een zwerm vogels of een school vissen zien hoe de groep zich als één organisme lijkt te gedragen. Maar waar bevindt zich dan het brein van dit organisme en wat vindt er plaats aan waarneming en communicatie in de groep? De kennis van nu ging op bezoek bij onderzoekers die worden gefascineerd door zwermgedrag. Een groep robotici in Hongarije bootst met een groot aantal drones een zwerm na. In de VS probeert softwareontwikkelaar Louis Rosenberg zwermintelligentie toe te passen in de maatschappij.

The Notebook

Net 5, 23.00 uur

(Romantiek, Nick Cassavetes, 2004) Ryan Gosling – in 2004 nog uitsluitend tieneridool – speelt Noah, zwaar verliefd op Allie (Rachel McAdams), maar als knul van de houtzagerij te arm om door haar familie te worden geaccepteerd. Mierzoete toestanden volgen, maar door het sterke acteerwerk blijft de romance geloofwaardig. De crux is dat de verhaalclichés in The Notebook ook nog eens noodzakelijk zijn, of in ieder geval op de een of andere manier logisch, omdat ze deel uitmaken van het liefdesverhaal dat de man als herinnering aan zijn dementerende echtgenote vertelt.

Rachel McAdams en Ryan Gosling in The Notebook van Nick Cassevetes Beeld
Rachel McAdams en Ryan Gosling in The Notebook van Nick Cassevetes

2Doc: Lots of Kids, a Monkey and a Castle

NPO 2, 23.05 uur

De Spaanse Julita Salmerón had als kind drie grote wensen, die ze allemaal in vervulling zag gaan: veel kinderen, een aap en een kasteel. Dat kasteel, dat door Julita’s verzameldrift bomvol staat met spullen en herinneringen, moet vanwege de financiële crisis van de hand worden gedaan. De inmiddels volwassen kinderen van Julita komen naar haar kasteel om de immense inboedel door te pluizen. In Lots of Kids, a Monkey and a Castle doet Julita’s zoon Gustavo op een informele manier verslag van de bijeenkomst, wat een uniek familieportret oplevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden