Film- en tv-tipsWoensdag 30 december

De Volkskrant film- en tv-selectie voor woensdag 30 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Cary Grant in North by Northwest van Alfred Hitchcock Beeld
Cary Grant in North by Northwest van Alfred Hitchcock

Irma la douce

NPO 2, 13.35 uur

(Komedie, Billy Wilder, 1963) In het werk van Billy Wilder sluiten cynisme en humor steevast een verbond. Zijn helden waren antihelden, en de romantiek heeft in zijn werk altijd veel schaduwkanten. Zo ook in deze geslaagde cynische komedie, met Jack Lemmon als ontslagen politieman die verliefd wordt op prostituee Irma (Shirley MacLaine). Hij vermomt zich als een rijke Engelsman om haar te veroveren. André Previn kreeg een Oscar voor de muziek. De samenwerking tussen regisseur Wilder en acteurs Lemmon en MacLaine leverde drie jaar eerder het klassieke The Apartment op.

Jack Lemmon en Shirley MacLaine in Irma la Douce van Billy Wilder Beeld
Jack Lemmon en Shirley MacLaine in Irma la Douce van Billy Wilder

North by Northwest

BBC 2, 15.50 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1959) Volgens ingewijden gaan alle films van Alfred Hitchcock over Hitchcock zelf; met behulp van zorgvuldig geselecteerde alter ego’s (van wie Cary Grant de meest geliefde was) beeldde de Engelsman zijn eigen obsessies en verlangens uit. In North by Northwest, de onovertroffen maatstaf voor de latere James Bond-reeks, schuilt een van die verlangens in het kleedgedrag van de belaagde protagonist Roger O. Thornhill (Grant dus), die verzeild raakt in een moordintrige en daarbij zijn goedgesneden pakken telkens weer aan- en uittrekt. Natuurlijk speelt ook een ijzige blonde schone, dit keer Eva Marie Saint, een belangrijke rol. Talloze klassieke scènes, zoals die met het vliegtuig boven het maïsveld.

Volendam – 20 jaar later

In de oudejaarsnacht van 2000 brak er brand uit in het Volendamse café De Hemel, waar veel jongeren aan het feesten waren. Er vielen veertien doden en tweehonderd gewonden. Zes vriendinnen die bij de brand aanwezig waren blikken terug op de fatale nacht in Volendam – 20 jaar later. Rachel Rosier spreekt met Marga, Eline, Melanie, Willie, Lisa en Monique, die vrienden verloren en brandwonden opliepen. Het zestal heeft nog steeds een hechte band, maar over die nacht wordt nooit gesproken. Voor de documentaire keren ze terug naar de plek van de brand.

NPO 3, 20.30 uur

Uit het leven 2020

Op de voorlaatste avond van 2020 staat Herman van der Zandt weer even stil bij de mensen die afgelopen jaar zijn overleden. Kirk Douglas, Sean Connery, Vera Lynn en Eddie Van Halen zijn artiesten die we voortaan moeten missen, net als schrijver John le Carré, scepticus James Randi en de legendarische testpiloot Chuck Yeager. In Nederland namen we afscheid van onder anderen Aart Staartjes, Liesbeth List, Bob Fosko en Jan des Bouvrie. Ook staat Van der Zandt stil bij enkele minder bekende overledenen, zoals de Chinese arts die alarm sloeg over het coronavirus.

NPO 1, 21.35 uur

The Nine Lives of Ozzy Osbourne

John Michael Osbourne besloot muzikant te worden na het horen van het Beatles-nummer She Loves You. Jaren later belandde hij met Geezer Butler, Tony Iommi en Bill Ward in een band. Black Sabbath werd een heavy metal-legende, maar na tien succesvolle jaren werd ‘Ozzy’ wegens zijn drank- en drugsgebruik uit de band gezet. Toch wist de zanger zich steeds opnieuw uit te vinden, als soloartiest en later als reality tv-ster. In The Nine Lives of Ozzy Osbourne vertellen Ozzy’s familie en bewonderaars als Marilyn Manson en Ice-T over hun band met de ster.

BBC 2, 23.00 uur

The Green Butchers

Canvas, 23.10 uur

(Komedie, Anders Thomas Jensen, 2003) Mads Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas (in een dubbelrol) zijn heerlijk op dreef als slagers die min of meer per ongeluk mensenvlees beginnen te verkopen. Dat leidt in deze zwarte, droge Deense komedie tot lange rijen voor hun slagerij en het duurt niet lang voor er meer slachtoffers vallen. Net als in zijn andere films uit het begin van het vorige decennium (Flickering Lights, Adam’s Apples) speelt regisseur Anders Thomas Jensen met zichtbaar plezier met verschillende filmgenres. Zijn nieuwste film, Riders of Justice, opent in februari het filmfestival van Rotterdam.

Nikolaj Lie Kaas en Mads Mikkelsen in The Green Butchers van Anders Thomas Jensen. Beeld
Nikolaj Lie Kaas en Mads Mikkelsen in The Green Butchers van Anders Thomas Jensen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden