TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor woensdag 26 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Juliette Binoche en Nicolas Duvauchelle in Un beau solein intérieur van Claire Denis. Beeld
Juliette Binoche en Nicolas Duvauchelle in Un beau solein intérieur van Claire Denis.

The Martian

Net 5, 20.30 uur

(Sciencefiction, Ridley Scott, 2015) We zijn nog geen minuut op Mars of de allesvernietigende storm steekt op die het astronautenteam dwingt tot plotse evacuatie. Op één man na. Maar zodra Houston doorheeft dat de achterblijver (Matt Damon) nog leeft, weet die dat hij zal sterven voordat een reddingsvlucht in de buurt zal zijn. Gelukkig beschikt de astronaut over een Amerikaanse can do-mentaliteit én is hij botanicus. Dus begint hij een moestuin met behulp van raketbrandstof, condens, fecaliën en wat aardappels, in een weinig beklemmende, maar wel spannende en humoristische rampenfilm.

Matt Damon in The Martian van Ridley Scott Beeld
Matt Damon in The Martian van Ridley Scott

The Rainmaker

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Francis Ford Coppola, 1997) Groot was de verbazing toen Francis Ford Coppola, de grote auteur van de Amerikaanse cinema, zich aan de verfilming van een niet zo heel verrassende rechtbankthriller van John Grisham had gewaagd. Maar ja, de projecten van de meester leidden nogal eens tot geldnood en dan moest-ie wat. Coppola maakte van The Rainmaker een prima, sfeervolle schets van het milieu van mislukte advocaten en zwendelaars, met een jonge Matt Damon als een net afgestudeerde jurist die komt te werken voor een smakelijk overacterende Mickey Rourke.

Claire Danes en Matt Damon in The Rainmaker van Francis Ford Coppola Beeld
Claire Danes en Matt Damon in The Rainmaker van Francis Ford Coppola

Van onschatbare waarde

NPO 1, 20.35 uur

Verkopers van bijzondere spullen krijgen in een nieuw seizoen van het Omroep Max-programma Van onschatbare waarde de kans hun bezit aan te bieden aan vier experts. Als ze het slim spelen, houden ze er een leuk bedrag aan over. Vandaag wil Willemien afscheid nemen van een fraai erfstuk: een antieke vaas van de beroemde keramist Theo Colenbrander. Sjako heeft geen plek meer voor zijn enorme verzameling bronzen beelden. Daarom verkoopt hij zijn beeld van Willem van Oranje te paard; een kleine versie van het beeld op het Noordeinde in Den Haag.

Whitney

NPO 3, 21.15 uur

Bij het maken van zijn documentaire over de droomcarrière en het tragische privéleven van Whitney Houston was regisseur Kevin Macdonald er niet op uit om sensationele onthullingen te doen over de zangeres. Toch kwam hij ze tegen, toen Houstons halfbroer Gary hem vertelde hoe hij en Whitney op jonge leeftijd werden misbruikt door een familielid. In Macdonalds portret Whitney levert het een nieuw beeld op van de superster. Een groot deel van haar leven leed Houston onder ongezonde relaties en een drugsverslaving die haar uiteindelijk noodlottig werd.

Un beau soleil intérieur

Arte, 22.00 uur

(Komedie, Claire Denis, 2017) De Franse meestercineast Claire Denis mag zichzelf graag vernieuwen. Waar ze zich veelal uit als rasverteller van verbrokkelde, raadselachtige verhalen, maakte ze met Un beau soleil intérieur plotseling een film die je een romantische komedie zou kunnen noemen. Juliette Binoche speelt hier kunstenaar Isabelle, die zich van de ene in de andere onbevredigende affaire stort. Intussen weigert de voortdurend naar de juiste toon tastende film unverfroren romantisch of onbedaarlijk grappig te worden. Daarvoor is de film te bedachtzaam én bedacht. Eerder dan over de liefde gaat het over de woorden die mensen aan de liefde en relaties wijden.

2Doc: American Dharma

NPO 2, 22.05 uur

Steve Bannon, de voormalig strateeg van president Trump, werd vorige week aangehouden op verdenking van fraude met donateursgelden. Het is een nieuw dieptepunt in een bijzonder verlopen carrière. Bannon maakte carrière bij Goldman Sachs, was Hollywoodproducent en leek als oprichter van de conservatieve nieuwssite Breitbart een logische keuze voor Trump. Die liefde was echter van korte duur. In American Dharma probeert regisseur Errol Morris een indruk te krijgen van Bannons wereldbeeld door middel van een interview aan de hand van zijn favoriete films.

Peter Falk versus Columbo

NPO 2, 23.45 uur

Hoewel hij tientallen filmrollen op zijn naam heeft staan, wordt Peter Falk toch vooral herinnerd als inspecteur Columbo uit de gelijknamige tv-serie. De acteur had een tweeslachtige relatie met zijn rol. Columbo had Falks carrière gedefinieerd en hij liet zich graag typecasten als sjofele detectives, maar aan de andere kant meende hij dat er meer in had gezeten: “Eerlijk gezegd had ik een betere acteur kunnen zijn als ik niet al die jaren Columbo had gespeeld”. De documentaire Peter Falk versus Columbo is een eerbetoon aan de in 2011 gestorven acteur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden