Film- en tv-tipsWoensdag 23 december

De Volkskrant film- en tv-selectie voor woensdag 23 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in Casablanca. Beeld AP
Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in Casablanca.Beeld AP

Casablanca

BBC 2, 15.15 uur

(Romantiek, Michael Curtiz, 1942) Laten we nu maar eens niet ter discussie stellen of het echt een van de spannendste, meest romantische, mooist gekostumeerde, fijnst geacteerde en bestgebekte films uit het klassieke Hollywood is. Casablanca geniet hoe dan ook een uitzonderlijke status. De tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Marokkaanse Casablanca gestrande Ilsa (Ingrid Bergman) wordt teruggevoerd naar bitterzoete herinneringen aan haar Parijse tijd met café-eigenaar Rick (Humphrey Bogart), wanneer hij in Casablanca dé man blijkt te zijn die haar en echtgenoot Victor (Paul Henreid) aan een veilige oversteek naar Amerika kan helpen. Hun romance ontluikt en toch ook weer niet, en dat is nu net wat Casablanca zo romantisch maakt.

Leven met corona

NPO 1, 21.35 uur

Naast de gebruikelijke eindejaarsoverzichten presenteert de NOS vanavond een speciale corona-editie, waarin Hugo Borst terugblikt op de gevolgen van het virus in Nederland. De rode draad is een gesprek met auteur Rutger Bregman over de blijvende gevolgen van de crisis voor de samenleving. Zijn we aan het denken gezet en gaan we bepaalde dingen voortaan anders doen, of vallen we zodra het kan weer terug in oude gewoonten? Daarnaast hoort Borst indringende, verdrietige en hoopvolle verhalen aan van onder anderen ondernemers, verpleegkundigen, acteurs en studenten.

Top 2000: The Untold Stories

NPO 3, 22.10 uur

Voor de laatste keer dit jaar neemt Leo Blokhuis een duik in de archieven van Top 2000 a gogo, op zoek naar niet eerder vertoonde interviews met bekende artiesten. Vanavond vertelt de Zweedse band Roxette hoe een mislukt kerstnummer uitgroeide tot een wereldhit. It Must Have Been Love lag al twee jaar op de plank toen de makers van de film Pretty Woman voor de soundtrack interesse toonden voor het nummer van Roxette . De verwijzingen naar Kerst werden uit de tekst gehaald en het nummer belandde in de film én op nummer 1 in meer dan twintig landen.

De kennis van nu

NPO 2, 22.55 uur

De databanken van commerciële genealogische websites bevatten dna-profielen van miljoenen mensen, maar justitie mag er niet zomaar in neuzen. Toch lukte het de Zweedse politie om met behulp van deze websites een zestien jaar oude moordzaak op te lossen. Na het uploaden van het op de plaats des misdrijf aangetroffen dader-dna werd al snel een match gevonden. De kennis van nu vertelt vandaag over de mogelijkheden en valkuilen van deze opsporingsmethode. Ook in Nederland wordt het gebruik van particuliere dna-databanken door justitie onderzocht.

Phantom Thread

BBC 2, 23.00 uur

(Drama, Paul Thomas Anderson, 2018) De starre meestercouturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) is een verstokt vrijgezel die het nooit lang uithoudt met zijn veroveringen. Dan ontmoet hij serveerster Alma (Vicky Krieps). Bij hun kennismaking knettert het, en zij lijkt al meteen zeker te weten dat hij niet de sterke man is die hij pretendeert te zijn. Vervolgens ontvouwt zich een fantastisch, ontregelend kat-en-muisspel, met liefde en overgave als inzet. Andersons zoveelste meesterwerk Phantom Thread is een bedwelmend, boosaardig en erg grappig sprookje vol verrassingen.

Daniel Day Lewis en Vicky Krieps in Phantom Thread. Beeld
Daniel Day Lewis en Vicky Krieps in Phantom Thread.

Marguerite

Canvas, 23.15 uur

(Drama, Xavier Giannoli, 2015) De steenrijke weldoenster Marguerite Dumont (Catherine Frot) kan echt niet zingen. Sterker, ze zingt zó vals dat het haast weer kunst wordt. Punt in dit tragikomische kostuumdrama is alleen dat Marguerite het zelf niet doorheeft. Regisseur-scenarist Giannoli baseerde zijn hoofdpersonage losjes op de Amerikaanse societydame Florence Foster Jenkins (1868-1944), die een jaar na Marguerite door Stephen Frears met haar eigen filmbiografie werd geëerd. Aan Frot, die tijdens de apocalyptische zangnummers begrijpelijkerwijs werd nagesynchroniseerd, is de even trotse als kwetsbare figuur van Marguerite goed besteed.

Catherine Frot in Marguerite. Beeld
Catherine Frot in Marguerite.

2Doc: Zie je me? Hoor je me?

NPO 2, 23.35 uur

Toen de verpleeghuizen tijdens de eerste coronagolf op slot gingen, bedacht regisseur Anne-Marieke Graafmans de Skypekar. Via dit wagentje met een computer, webcam en monitor konden de bewoners in contact blijven met de buitenwereld. Omdat de Skypekar tijdens de hele sluiting binnen het Amsterdamse Hendrickszhuys bleef, werden niet alleen gesprekjes van bewoners vastgelegd, maar ook de steeds strenger wordende coronaprotocollen en de machteloosheid en wanhoop van het personeel. Hierdoor werd Graafmans’ film Zie je me? Hoor je me? een uniek document.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden