Film- en tv-tipsWoensdag 16 december

De Volkskrant film- en tv-selectie voor woensdag 16 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Colin Firth in The King’s Speech van Tom Hooper. Beeld
Colin Firth in The King’s Speech van Tom Hooper.

Holiday Affair

BBC 2, 15.50 uur

(Komedie, Don Hartman, 1949) Lichtvoetige kerstfeelgood met Janet Leigh als spil in een driehoeksverhouding. Ze speelt bedrijfsspionne/weduwe Connie, die na de aankoop van een dure modeltreinset per ongeluk valt voor charmante verkoper Steve (Robert Mitchum), terwijl ze eigenlijk haar ja-woord heeft gegeven aan de saai-degelijke Carl (Wendell Corey). Haar zoontje Timmy geeft onbedoeld de doorslag: waar Connie twijfelt tussen ratio en gevoel, kiest zoonlief onbetwist voor Steve. Holiday Affair biedt ouderwets kerstfilmvertier dat vrijwel volledig rust op het charisma van (en chemie tussen) Leigh en Mitchum.

Robert Mitchum en Janet Leigh in Holiday Affair van Don Hartman Beeld
Robert Mitchum en Janet Leigh in Holiday Affair van Don Hartman

Het museum van Nederland

NPO 1, 20.35 uur

Als Nederlanders hun geschiedenis, volksaard, cultuur en tradities zouden moeten vatten in één museum, wat zou daar dan te zien zijn? Die vraag stelt Omroep Max in Het museum van Nederland, dat wordt gepresenteerd door Dione de Graaff en Diederik Ebbinge. Elke aflevering dragen verschillende mensen een voorwerp aan. Vandaag bijvoorbeeld een aandenken aan de ramp met de MH-17, een stroopwafel en de fiets van Gerrie Knetemann. Alle objecten belanden in een online expositie en na de laatste aflevering volgt een echte tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam.

Dokters van morgen

NPO 1, 21.30 uur

In de laatste aflevering van Dokters van morgen in dit seizoen kijkt Antoinette Hertsenberg naar de invloed van kou op onze gezondheid en de rol van lage temperaturen in de behandeling van ziekten en aandoeningen. In Scandinavische landen is een ijskoude duik na een saunabezoek heel normaal, en veel sporters zweren bij een ijsbad na een zware lichamelijke inspanning. Is dat echt gezond of is het eigenlijk af te raden? Ook volgt Dokters van morgen meneer Scheffer, die een nieuwe behandeling voor longkanker ondergaat waarbij de tumor wordt bevroren.

The King’s Speech

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Tom Hooper, 2010) Het is 1925 aan het begin van The King’s Speech. De Britse koning George VI, dan nog prins Albert, dient een tot de nok toe gevuld Wembley-stadion toe te spreken, maar ziet zijn eerste publieke optreden sterven in gehakkel en pijnlijke stiltes. Regisseur Tom Hooper (Les Misérables) weet de spreekangst al in de eerste minuten meesterlijk in beeld te vatten. De microfoon doemt op als een martelwerktuig en dan stapt acteur Colin Firth naar voren, die zich in de film lang virtuoos toont in het geloofwaardig stotteren, en die gevoelens van pijn, trots en miskenning laat wedijveren in de stramme, gereserveerde Albert.

De kennis van nu

NPO 2, 22.20 uur

Veel Nederlandse bomen hebben het zwaar door de aanhoudende droogte van de laatste jaren. De kennis van nu onderzoekt vandaag wat er gebeurt in een boom met watertekort en gaat op zoek naar manieren om planten weerbaar te maken tegen droogte. Plantfysioloog Carel Windt bestudeert het watertransport in bomen met een speciale MRI-scanner, en bioloog Hans van Veen verdrinkt planten om te leren hoe hij ze droogtebestendig kan maken. Bosbeheerspecialist Marleen Vos legt uit hoe we aan klimaatbestendige bosbouw kunnen doen door slim te kappen en planten.

2Doc: Rob Scholte Museum, tijdelijk gesloten

NPO 2, 22.55 uur

In 2013 kreeg kunstenaar Ron Scholte de beschikking over het voormalige hoofdpostkantoor van Den Helder, dat hij transformeerde tot een aan hemzelf gewijd museum. Een paar jaar later wilde de gemeente het pand echter weer terug, om het te kunnen verkopen. Het was het begin van een lange juridische strijd, die een zware tol eiste van Scholte. Roy Dames legde het getouwtrek vast in de documentaire Rob Scholte Museum, tijdelijk gesloten. De film toont de strijd van een eenling tegen de overheid, en een kunstenaar die blijft knokken voor zijn droom.

The Duchess

BBC 2, 01.35 uur

(Drama, Saul Dibb, 2008) Met The Duchess maakte regisseur en co-scenarist Saul Dibb een sfeervol kostuumdrama dat zich afspeelt aan het einde van de 18de eeuw. Keira Knightley is geloofwaardig als de 17-jarige Georgina die wordt uitgehuwelijkt aan een niet al te liefdevolle hertog (Ralph Fiennes). Die wil vergeefs een zoon van haar en legt meer aandacht aan de dag voor zijn honden dan voor zijn vrouw. Zij ontpopt zich als geëmancipeerde vrouw, die zich zelfs met de politiek gaat bemoeien. Gebaseerd op Amanda Foremans historische debuutroman Georgiana, Duchess of Devonshire (1998).

Keira Knightley in The Duchess van Saul Dibb Beeld
Keira Knightley in The Duchess van Saul Dibb
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden