Film- en tv-tipsWoensdag 12 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor woensdag 12 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Antonio Banderas in Autómata van Gabe Ibáñez. Beeld
Antonio Banderas in Autómata van Gabe Ibáñez.

Sail Away

NPO 1, 19.00 uur

Vijf jaar geleden trok Sail Amsterdam ruim twee miljoen belangstellenden naar de hoofdstad. Vandaag had de tiende editie van het maritieme evenement van start moeten gaan, maar door de coronamaatregelen zijn alle activiteiten afgeblazen. De NOS maakte daarom een speciale reportage waarin Simone Weimans aan boord van de historische driemaster Oosterschelde op de route van IJmuiden naar de Amsterdamse IJ-haven terugblikt op voorgaande edities van Sail. Weimans spreekt aan boord onder meer met Sail-voorzitter Arie Jan de Waard en schipper Gerben Nab.

Inside Europe: Ten Years of Turmoil

Canvas, 20.25 uur

De Brexit, de Griekse staatsschuldencrisis en de vluchtelingencrisis hebben duidelijk gemaakt hoe gammel het Europese fundament is. De komende avonden herhaalt Canvas de serie Inside Europe: Ten Years of Turmoil, die deze drie Europese hoofdpijndossiers behandelt aan de hand van interviews met Europese staatshoofden, regelingsleiders en politici. De eerste aflevering vertelt hoe een besluit van de Britse premier David Cameron resulteerde in de brexit. Het idee was om wat macht terug te pakken van Brussel, maar de gevolgen waren niet te overzien.

Autómata

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, Gabe Ibáñez, 2014) Het is 2044 en de wereld ligt weer eens volledig op z’n gat. Zonnestormen hebben de boel vrijwel onbewoonbaar gemaakt, buiten een enkele metropool is de aarde getransformeerd tot radioactieve woestijn, robots zijn alomtegenwoordig om de mens te helpen er het beste van te maken. In zijn Engelstalige debuut gooit de Spaanse regisseur Gabe Ibáñez bekende sciencefictioningrediënten in zijn blender, van de regenachtige stad vol neonlicht uit Blade Runner tot de robotwetten van Isaac Asimov, om het geheel vervolgens best aardig naar zijn hand te zetten. Als agent op zoek naar de oorzaak van een robotopstand, vindt Antonio Banderas bovendien de juiste dure-B-film-modus.

The Blind Side

Net 5, 20.30 uur

(Biopic, John Lee Hancock, 2009) Nog maar tien jaar geleden kreeg Sandra Bullock een Oscar voor haar rol als rijke huisvrouw in het op feiten gebaseerde sportdrama The Blind Side. Ze ontfermt zich over een wat simpele, dakloze zwarte jongen, Michael Oher, die vervolgens opbloeit tot American football-professional. Maar anno 2020 oogt de film als een relikwie. Nog steeds naadloos geregisseerd, vol zwierig opgediend christelijk sentiment, maar Bullocks schaamteloos nadrukkelijke rol als witte verlosser maakt de film eigenlijk hooguit ­ interessant als bewijsstuk van een snel veranderende tijd.

Sandra Bullock en Quinton Aaron in The Blind Side van John Lee Hancock. Beeld
Sandra Bullock en Quinton Aaron in The Blind Side van John Lee Hancock.

De kennis van nu

NPO 2, 22.05 uur

Lepra wordt veroorzaakt door een bacterie die zeer langzaam groeit. Daardoor is de ziekte niet heel besmettelijk. De langzame groei maakt het echter moeilijk om in kaart te brengen hoe lepra zich verspreidt. Lange tijd is gedacht dat besmetting alleen mogelijk was van mens op mens, maar sommige wetenschappers plaatsen daar vraagtekens bij. Jaarlijks krijgen 200 duizend mensen lepra, en dat is vreemd omdat er een werkend medicijn is voor de ziekte. De kennis van nu volgt Nederlandse wetenschappers en artsen die in Suriname zoeken naar de leprabacterie.

Horns

RTL 7, 22.40 uur

(Fantasy, Alexandre Aja, 2013) Hij houdt vol onschuldig te zijn, maar voor zijn dorpsgenoten staat vast dat Ig Perrish (Daniel Radcliffe) de moordenaar is van zijn jeugdliefde Merrin (Juno Temple). Het wordt niet beter wanneer hij wakker wordt met hoorntjes op zijn hoofd. Vreemd genoeg schokt dat niemand. In plaats van gillend voor hem weg te rennen, biechten vrienden en vreemden plotseling al hun duistere gedachten aan hem op. Daarbij bewijst Radcliffe met zichtbaar plezier zijn komisch talent, in een film die romantiek, humor en horror op gedurfde maar ongemakkelijke wijze combineert.

Daniel Radcliffe in Horns van Alexandre Aja. Beeld
Daniel Radcliffe in Horns van Alexandre Aja.

2Doc: The Road to Fame

NPO 2, 23.00 uur

De musical Fame volgt een aantal studenten op een New Yorkse school voor drama, dans en muziek, die door keihard werken de weg naar succes en roem weten te vinden. Het verhaal vertelt de American Dream in een notendop, en het is dan ook opmerkelijk dat de musical werd gekozen als afstudeerproject voor de prestigieuze drama-academie van Beijing. De documentaire The Road to Fame van regisseur Hao Wu toont hoe vijf ambitieuze Chinese studenten zich door de audities worstelen, omgaan met de druk van hun ouders en zich voorbereiden op de première.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden