film- en tv-tipsvrijdag 5 april

De Volkskrant film- en tv-selectie voor vrijdag 5 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Berend Jan Bockting
Kurt Russell in The Thing van John Carpenter. Beeld
Kurt Russell in The Thing van John Carpenter.

Nederland-Mexico

Veronica, 19.30 uur

In aanloop naar het wereldkampioenschap in Frankrijk oefent het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal tegen Mexico. Voor Oranje begint het WK op 11 juni met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland; de Mexicanen wisten zich niet te kwalificeren.

Vroege vogels

NPO 2, 19.40 uur

Het team van Vroege vogels gaat kijken in het nieuwe natuurgebied De Onlanden in Drenthe. Het is ze onder meer gelukt om roerdompen te filmen. Deze vogel laat zich doorgaans moeilijk spotten omdat hij gecamoufleerd en in de ‘paalhouding’ net een stuk riet lijkt.

De wilde ruimte

NPO 2, 21.05 uur

Aflevering over grensverleggende ruimteprojecten. De Israëlisch-Amerikaanse professor Avi Loeb (Harvard) wil bijvoorbeeld duizenden lasergestuurde ruimtesonden naar de sterren sturen om foto’s te maken. In Japan wordt hard gewerkt aan een proefboring op een komeet.

Chuck Berry

ARTE, 21.45 uur

Documentaire over rock-’n-rollpionier Chuck Berry (1926-2017), gemaakt met de zegen en het filmarchief van zijn familie. Berry scoorde zijn grootste hits in de jaren vijftig, maar werd al snel achtervolgd door rechtszaken. In de jaren zeventig had hij nog veel succes met zijn muziek van weleer.

Have I Got News for You

BBC 1, 22.00 uur

De satirische panelshow Have I Got News for You (bij ons beter bekend als Dit was het nieuws) begint bij de BBC aan het 57ste seizoen. Teamleiders Paul Merton en Ian Hislop nemen de actualiteiten door met hun gasten; journalist David Dimbleby is gastpresentator.

Fruitvale Station (Ryan Coogler, 2013)

NPO 3, 22.50-00.15 uur.

Wrang drama, gebaseerd op de geruchtmakende dood van de 22-jarige Oscar Grant, die in 2009 tijdens zijn arrestatie op een metrostation in Oakland werd getroffen door een politiekogel. Regisseur Ryan Coogler – na deze film definitief doorgebroken met Creed en vervolgens Black Panther – gebruikt zijn speelfilmdebuut om terug te blikken op de laatste dag van Grant, een licht ontvlambare ex-gevangene, maar ook een lieve jongen die op het rechte pad wil blijven. Met een sterke hoofdrol van Michael B. Jordan (Wallace in het eerste seizoen van The Wire) en een niet te missen boodschap: deze moord was even zinloos als schandalig.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Graham Norton ontvangt Hollywoodacteurs Sally Field en Bill Pullman, die samen in Londen te zien zijn in het toneelstuk All My Sons. Komiek Matt Lucas (Little Britain) en actrice Keeley Hawes (Bodyguard) zijn er ook. Muziek is van The Lumineers.

The Thing (John Carpenter, 1982)

Eén, 23.35-01.20 uur.

Als het om tot de verbeelding sprekende horrorscènes gaat, wordt vaak het ruimtewezen aangehaald dat zich in Ridley Scotts Alien (1979) een weg door iemands buik vreet. Eigenlijk verdient de openbarstende borstkas uit The Thing (1982) minstens zo veel waardering. Wanneer een van de personages een hartmassage krijgt, opent diens borst zich als een vlijmscherpe bek en hapt zo de handen van de arts eraf. Vervolgens weekt ’s mans hoofd zich los van het lijf, om als een menselijke spin op pootjes weg te kruipen. Specialeffectstovenaar Rob Bottin ging helemaal los, en werd nadien onder meer ingehuurd om de effecten te verzorgen voor Paul Verhoevens RoboCop, Total Recall en Basic Instinct.

De soundtrack van Ennio Morricone voor The Thing werd destijds genomineerd voor een Razzie, de anti-Oscar, maar geldt tegenwoordig, net als de film, als klassiek.

Het hoe en waarom van deze bloederige en beklemmende horrorfilm: een uit het ijs ontdooid ruimtemonster moordt een voltallige Zuidpoolexpeditie uit door steeds weer in de huid van iemand anders te glippen, vrij naar John W. Campbells novelle Who Goes There (1938) en de eerste verfilming van dat verhaal, de klassieker The Thing from Another World (Christian Nyby, 1951). Deze The Thing is het schoolvoorbeeld van een remake die het origineel overtreft. Juist het geëxperimenteer met al die special effects resulteerde in levendige paranoiahorror in lekker smerige jarentachtigesthetiek, inhoudelijk misschien wel actueler dan ooit. Later bovendien beschouwd als een van de eerste films die als aidsmetafoor zijn te bekijken. Met fantastische, uitgebeende muziek van Ennio Morricone, die goed luisterde naar de minimalistische electroscores die Carpenter zelf voor zijn andere films had gecomponeerd. Matthijs van Heijningen jr. maakte in 2011 zijn Hollywooddebuut met de prequel The Thing.

Trumbo (Jay Roach, 2015)

BBC 2, 00.05-02.05 uur.

Biopic waarmee Hollywood een zwarte pagina uit de eigen geschiedenis behandelt: hoe filmbonzen, regisseurs en steracteurs bereid waren elkaar aan te geven voor de communistenjagers van het House Committee on Un-American Activities. Uit patriottisme, opportunisme of zelfbehoud: wie niet getuigde, maakte zich verdacht. Trumbo wordt verteld door de ogen van de man die weigerde te buigen en wiens carrière bijna werd gebroken vanwege zijn communistische sympathieën: sterscenarist Dalton Trumbo (1905-1976). Een heldenepos, in feite, al betoogt het hoofdpersonage in een speech dat die communistenjacht slechts slachtoffers voortbracht, geen helden. Trumbo leent zich uitstekend voor een filmportret: Hollywoods bestbetaalde scenarist was een kleurrijk figuur. Hij schreef graag in bad; glas whisky en sigaretten onder handbereik, schrijfmachine op een houten plank boven de kuip. En hij schreef snel. Hoofdrolspeler Bryan Cranston (Breaking Bad) kopieert Trumbo’s typische mimiek, stem en verkrampte lichaamshouding. Een technisch knappe, maar ook wat bestudeerde rol, waarvoor hij voor een Oscar werd genomineerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden