FILM- EN TV-TIPSvrijdag 28 augustus
De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor vrijdag 28 augustus
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.
Inception
Veronica, 20.30 uur
(Thriller, Christopher Nolan, 2010) Ideale film op tv, want net als Christopher Nolans eerdere film Memento én het sinds deze week in de bioscopen draaiende Tenet is Inception een tijdsgoochelfilm die zich bij uitstek meerdere malen laat bekijken. Droomdeskundige Cobb (Leonardo DiCaprio) leidt een team van metafysische whizzkids met wie hij letterlijk in het diepste onderbewustzijn van zakenlui inbreekt om hen slinks op andere, financieel aantrekkelijke gedachten te brengen. En dat biedt Nolan de gelegenheid drie- tot vierdubbele droomlagen in zijn film in te bouwen.
Sue Perkins: Along the US-Mexico Border
NPO 3, 20.30 uur
Om de situatie in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico met eigen ogen te kunnen zien, maakte verslaggever Sue Perkins een 3000 kilometer lange reis langs de grens van de westkust naar de oostkust. In een vaak spectaculair landschap hoort ze verhalen van vreugde en verdriet, trots en heimwee. Perkins bezoekt beide kanten van de grenslijn om te praten met bewoners, vluchtelingen, illegalen en wetshandhavers. Onderweg ziet ze onder meer de viering van de Mexicaanse Dag van de Doden, en de Rio Grande in het prachtige nationaal park Big Bend.
First Night of the Proms
BBC 2, 21.00 uur2010
De 125ste editie van de Proms is misschien niet het feestelijke jubileum waarop werd gehoopt, maar toch gaat het grootste klassieke muziekfestival ter wereld ook dit jaar door. Vanavond opent de Royal Albert Hall in Londen voor het eerst in lange tijd weer zijn deuren voor het publiek. Tijdens de First Night of the Proms dirigeert Sakari Oramo het BBC Symphony Orchestra en de BBC Singers voor een uitvoering van de derde symfonie van Beethoven en Aaron Coplands Quiet City. Ook gaat er een nieuw werk van de Britse componist Hannah Kendall in première.
The Birds
Canvas, 22.00 uur
(Horror, Alfred Hitchcock, 1963) Tippi Hedren is in deze vogelthriller van spanningsmeester Hitchcock fenomenaal als de Californische schone op wie vogels van diverse pluimage het steeds genadelozer hebben voorzien. Hitchcock voert de spanning kundig op en maakt van meeuwen monsters, daarbij geholpen door de inventieve cameraman Robert Burks. Gebaseerd op het horrorverhaal van Daphne du Maurier uit 1952 én mogelijk op een incident uit 1961 waarbij een groep dolgeworden pijlstormvogels een vissersdorpje in Californië aanvielen. De beesten hadden zich tegoed gedaan aan met algen besmette ansjovis en vertoonden symptomen van een ontregeld zenuwstelsel. Duiding waar Hitchcock zich uiteraard niet aan waagt: in The Birds blijft het gedrag van het gevleugelde kwaad onverklaard.
De geniale vriendin: De nieuwe achternaam
NPO 2, 22.10 uur
De VPRO gaat verder met De geniale vriendin, de Italiaans-Amerikaanse serie naar de boeken van Elena Ferrante over de vriendinnen Elena Greco en Lila Cerullo, die opgroeien in het Napels van de jaren vijftig. Aan het begin van het tweede seizoen zijn Lila en Elena (Gaia Girace en Margherita Mazzucco) inmiddels volwassen. Lila is getrouwd maar diep ongelukkig, en ook Elena worstelt met haar leven als student. Een gemeenschappelijke vriend drijft hen uiteen. Uiteindelijk moeten er vier seizoenen worden gemaakt naar Ferrantes Napolitaanse romans.
Cosmic Trip - Pop und Weltraum
Arte, 22.40 uur
Documentaire met een fascinerend uitgangspunt: in de ruimte heerst absolute stilte, toch proberen kunstenaars al decennialang de ideale soundtrack voor de ruimte te componeren. Van de Russische componist Leon Theremin (1896-1993) via Sun Ra, Pink Floyd en David Bowie tot aan Daft Punk. Ze komen allemaal aan bod in deze documentaire van Christophe Conte en musicus Gaëtan Chatagnier. Muziekwetenschappers duiden bovendien de beweegredenen van genoemde musici, die zo graag op hun manier de ruimte wilden veroveren. Deze intrigerende trip door de muziekgeschiedenis laat bovendien zien hoe de ruimtesoundtrack de moderne muziek heeft beïnvloed.
The Riot Club
NPO 3, 22.45 uur
(Drama, Lone Scherfig, 2014) Bij vlagen hoogst vermakelijke maar ook wat vlakke schets van de elitewereld van Oxford, meer in het bijzonder de zeer exclusieve Riot Club. Daar gaat het maar om één ding: wie heeft het in zich om ‘fucking legendarisch’ te worden? The Riot Club van regisseur Lone Scherfig (An Education, Italian for Beginners) ontpopt zich gaandeweg als een enerverende cocktail van A Clockwork Orange, La grande bouffe en de romans van Bret Easton Ellis, maar de psychologie van de personages blijft wat dunnetjes.