TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor vrijdag 21 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Saoirse Ronan in Lady Bird van Greta Gerwig. Beeld
Saoirse Ronan in Lady Bird van Greta Gerwig.

Het Klokhuis

NPO 3, 18.35 uur

Nederland heeft regelmatig te maken met zware stormen. Samen met de stijgende zeespiegel is dat slecht nieuws voor onze kustlijn, die langzaam afbrokkelt door de krachtige golven en stroming. Om de kust en de laaggelegen delen van Nederland te beschermen, is de ‘zandmotor’ bedacht. In Het Klokhuis legt Dolores Leeuwin uit hoe dat werkt. Zo’n zandmotor is een schiereiland van zand dat door de mens wordt aangelegd voor de kust. Golven breken het eiland langzaam af en verspreiden het zand over de kust, zodat deze tussen de stormen door weer wat aangroeit.

Coldplay: A Head Full of Dreams

Arte, 21.45 uur

In 1998, toen Coldplay bij het grote publiek nog onbekend was, deelde frontman Chris Martin zijn toekomstplannen voor de band. Over vier jaar zou Coldplay massive zijn, vertelt hij voor de camera van documentairemaker Mat Whitecross. Het bleek een nauwkeurige voorspelling. A Head Full of Dreams is een uniek document over de band, omdat het het hele proces van ontdekt worden tot grote wereldtournees in beeld brengt. Whitecross combineert zijn archiefbeelden met backstageopnamen en uitvoeringen van de grootste hits. Gevolgd (om 23.20 uur) door een concert van de band uit 2012 in de Mylo Xyloto Tour.

Nu te zien

NPO 2, 22.00 uur

Op de buitenplaats Kasteel Wijlre bevinden zich een kasteel en koetshuis uit de 17de en 18de eeuw naast een 19de-eeuwse kasteeltuin en een park vol kunst uit de 20ste eeuw. Daarnaast zijn er wisselende exposities van hedendaagse kunst uit de collectie van het echtpaar Jo en Marlies Eijck. In Nu te zien neemt museumdirecteur Bart Rutten in Wijlre een kijkje bij een solotentoonstelling van Klaas Kloosterboer, die dertig jaar werk beslaat. Het dynamische, heldere en eigenzinnige oeuvre van de beeldend kunstenaar omvat schilderijen, video en werken van textiel.

Lady Bird

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Greta Gerwig, 2017) In haar regiedebuut laat Greta Gerwig, die naam maakte als scenarist van en actrice in enkele films van Noah Baumbach, haar permanent opstandige hoofdpersonage heerlijk met alles en iedereen botsen: vriendjes, vriendinnen, goedmoedige docenten, haar moeder. Ze strooit met bijdehante en vinnige dialogen, die door hoofdrolspeelster Saoirse Ronan nooit te sterk worden aangezet. Hierdoor kan het vaak grappige Lady Bird ook ontroeren. De Ierse Ronan is perfect gecast als de soevereine én onzekere Lady Bird. Tegelijk toont de film ook heel fraai het onthechtingsproces van moeder Marion (Laurie Metcalf), die uitblinkt in het passief agressief attaqueren van haar dochter.

The Gift

NPO 3, 22.15 uur

(Thriller, Joel Edgerton, 2015) Het knappe, geslaagde stel Simon en Robyn wordt na hun verhuizing benaderd door een oude schoolgenoot van Simon, Gordo, ooit het sulletje van de klas (gespeeld door regisseur Edgerton). En dat wordt allengs minder aangenaam. The Gift werkt kundig toe naar het moment waarop een geheim uit het verleden nieuw licht werpt op gedrag in het heden. En dat werkt, omdat de personages zich geen moment in een hokje laten vangen. Gordo is griezelig, vriendelijk en beklagenswaardig, Simon is weldenkend en kil, Robyn gastvrij en naïef.

Joel Edgerton in The Gift. Beeld
Joel Edgerton in The Gift.

170 Hz

NPO 2, 23.20 uur

(Drama, Joost van Ginkel, 2011) Een doof liefdeskoppel (Gaite Jansen en Michael Muller) dreigt door hun relatie te worden verpletterd, in een opvallende, eigenzinnige en magnetiserende film zoals er in Nederland weinig worden gemaakt. En dat is zeker ook te danken aan het geluid dat debuterend regisseur Joost van Ginkel (The Paradise Suite) en sound designer Marco Vermaas ontwierpen voor de film: dat wisselt af tussen min of meer conventioneel geluid, fluisterende of juist dreunende soundscapes en totale stilte. Het maakt van 170 Hz een intense zinnelijke belevenis.

Gaite Jansen in 170 Hz van Joost van Ginkel. Beeld
Gaite Jansen in 170 Hz van Joost van Ginkel.

Tyson vs Jaws: Rumble on the Reef

Discovery, 23.20 uur

Documentairezender Discovery biedt met de themaweek Shark Week al meer dan dertig jaar een terugkerende zomertraditie. Om toch steeds weer wat nieuws te kunnen bieden, zijn er al diverse bizarre formats bedacht. Zo presenteert Discovery vanavond een confrontatie tussen bokslegende Mike Tyson en een tijgerhaai. Om de strijd nog spannender te maken vindt het gevecht plaats onder water. De wedstrijd heeft gelukkig een wetenschappelijk tintje, en Discovery verzekert de kijker dat er niet wordt gebeten door de zwaargewicht. Tyson wilde echter niets beloven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden