Film- en tv-tipsMaandag 24 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor maandag 24 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Denzel Washington en Clive Owen in Inside Man van Spike Lee. Beeld
Denzel Washington en Clive Owen in Inside Man van Spike Lee.

Verborgen verleden van Nederland

NPO 2, 19.45 uur

Waarom staat er midden in Amsterdam een Portugese synagoge? Het gebouw heeft een fascinerende geschiedenis. In Verborgen verleden van Nederland bezoekt Waldemar Torenstra deze synagoge, die al in de 17de eeuw een plek was waar uit Spanje en Portugal gevluchte joden hun geloof konden belijden. Toen de tempel in 1675 in gebruik werd genomen, was het zelfs de grootste synagoge ter wereld. Torenstra duikt in de geschiedenis van enkele Portugees-Joodse families en stuit op verhalen van gevaarlijke piraten, kleurrijke rabbijnen en onverschrokken reizigers.

Inside Man

Veronica, 20.30 uur

(Misdaad, Spike Lee, 2006) Voor deze op locatie opgenomen thriller trok New Yorker Spike Lee naar een Wall Street-bank om er een ouderwetse misdaadfilm te maken. Politie-inspecteur Denzel Washington begint weinig verwachtingsvol zijn werkdag, wanneer een groep bankrovers aan een goed voorbereide overval begint. Wat volgt, is een slim steekspel tussen de gelouterde Washington en de sluwe Clive Owen, die medewerkers en klanten gijzelt. Lee snijdt heen en weer tussen de superieur gecontroleerde actie in de bank en het zenuwachtige gedoe op straat van scherpschutters, nieuwsgierig publiek en cameraploegen. Een door de bank ingehuurde spindoctor (Jodie Foster) zorgt voor verdere vertroebeling van wat er binnen gebeurt.

The Last Castle

RTL 7, 20.30 uur

(Drama, Rod Lurie, 2001) De typische filmgevangenisdirecteur is een barbaar onder een bedrieglijk laagje beschaving. Kolonel Winter (wijlen James Gandolfini) voldoet in The Last Castle grotendeels aan deze beschrijving. Het voornaamste verschil met de meeste van zijn collega’s is dat hij in penibele situaties kalm en vriendelijk blijft praten. Ook typisch voor het genre: de directeur komt lijnrecht tegenover een heldhaftige gevangene te staan. In dit geval de tot tien jaar cel veroordeelde generaal Irwin (Robert Redford). Beide personages én de acteurs die ze spelen zijn in alle opzichten aan elkaar gewaagd.

James Gandolfini en Robert Redford in The Last Castle van Rod Lurie. Beeld
James Gandolfini en Robert Redford in The Last Castle van Rod Lurie.

Denkend aan Holland

NPO 1, 21.30 uur

Midden in het dichtstbevolkte gebied van Nederland ligt het Groene Hart. Op steenworp afstand van de Randstad is het een onverwachte oase van rust en natuur. André van Duin en Janny van der Heijden maken er vandaag een rondreis in Denkend aan Holland, het ‘slow tv’-programma van Omroep Max dat deze zomer wekelijks zo’n anderhalf miljoen kijkers trekt. De reis begint op de Oude Rijn in het historische Bodegraven en voert over de Nieuwkoopse Plassen. Hier zien de presentatoren waarom de schilders van de Haagse School zo verrukt waren van deze plek.

The Unbelievable Story of Carl Beech

BBC 2, 22.00 uur

Toen Carl Beech zich in 2012 bij de politie meldde met beschuldigingen van seksueel misbruik, vond hij geen gehoor. Twee jaar later had Beech meer succes bij de pers, die uitgebreid schreef over de vermeende daders, onder wie mediapersoonlijkheid Jimmy Savile en diverse politici. Drie van hen zouden zelfs schuldig zijn aan moord. De politie begon daarop met Operation Midland en deed huiszoekingen, maar vond geen enkel bewijs. Totdat men Beech zelf als verdachte ging zien. The Unbelievable Story of Carl Beech vertelt het verhaal van deze bizarre zaak.

2Doc: Once the Dust Settles

NPO 2, 22.05 uur

Tsjernobyl werd in 1986 getroffen door een kernramp, Aleppo veranderde vanaf 2012 in een slagveld tijdens de Syrische Burgeroorlog, en het Italiaanse Amatrice werd vier jaar terug door een aardbeving in puin gelegd. Wat gebeurt er met de mensen in zulke rampplaatsen zodra het stof is neergedaald? Documentairemaker John Appel vertelt de indringende verhalen van de overlevenden in Once the Dust Settles. Terwijl nieuwsgierige toeristen toestromen worden deze plekken meer en meer gedefinieerd door de ramp, terwijl hun eerdere geschiedenis wordt vergeten.

The Recruit

Veronica, 23.05 uur

(Thriller, Roger Donaldson, 2003) Met de kennis van nu, beschikbaar gesteld door klokkenluider Edward Snowden, is deze CIA-thriller uit 2003 een stuk interessanter dan toen-ie in de bioscopen verscheen. Officieel was The Recruit de eerste Hollywoodfilm waaraan de CIA officieel meewerkte. Dat leverde een ogenschijnlijk gelikte en eenduidige film op. Maar regisseur Donaldson is te goed en te ervaren om het daarbij te laten; met zijn vakmanschap verheft hij het kat-en-muisspel, ondanks een voorspelbaar scenario, tot onderhoudend en bij vlagen spannend vermaak.

Colin Farrell en Al Pacino in The Recruit van Roger Donaldson. Beeld
Colin Farrell en Al Pacino in The Recruit van Roger Donaldson.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden