TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor maandag 20 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Denzel Washington en Julia Roberts in The Pelican Brief van Alan J. Pakula Beeld
Denzel Washington en Julia Roberts in The Pelican Brief van Alan J. Pakula

Typisch Dwingeloo

NPO 2, 19.10 uur

Omdat de coronamaatregelen het nog lastig maken om nieuwe afleveringen op te nemen, blikt Typisch deze maand terug met afleveringen uit het Drentse Dwingeloo, waar de activiteiten en beslommeringen van enkele markante bewoners werden gevolgd. Klaas is 56 jaar oud, maar woont nog steeds bij zijn vader Koert. Deze maakt zich een beetje zorgen over hoe het moet met Klaas als hij er zelf niet meer is. Jan de stuntman bereidt zich voor op het moment suprême: zijn afscheid tijdens de American Tukkerday, waar hij een vlammende laatste stunt gepland heeft.

The Post

ARD, 20.15 uur

(Drama, Steven Spielberg, 2017) Het is 1971 en de Washington Post heeft de Pentagon Papers in handen, waaruit blijkt dat de Amerikaanse overheid haar burgers jarenlang stelselmatig voorloog over de Vietnamoorlog. Welke risico’s loopt een krant die openlijk de confrontatie met de zittende macht aangaat? The Post is een fijne, ijzersterk gespeelde krantenfilm, door Spielberg gemaakt om het belang van goede journalistiek in het Trumptijdperk te illustreren. Alle vertrouwde genre-ingrediënten zitten erin, van voortrazende drukpersen tot journalisten die fervent zitten te tikken aan slordige bureaus.

Tom Hanks en Meryl Streep in The Post van Steven Spielberg. Beeld
Tom Hanks en Meryl Streep in The Post van Steven Spielberg.

De Matchmaker

NPO 3, 20.25 uur

(Romkom, Jeroen Houben, 2018) Chris (Benja Bruijning), veelreizend fotograaf en slordig in de liefde, keert platzak en zonder koffer terug in zijn geboortedorp, waar zijn verweduwde moeder (Ariane Schluter) 60 wordt en zijn vriendinnetje van vroeger (Eva van de Wijdeven) nu schooljuf is. De matchmaker bevat naast weinig geïnspireerd ingepaste componenten uit het feelgoodgenre ook best wat momenten waarin debuterend speelfilmregisseur Jeroen Houben zwier legt, soms ook een scène lang. En die bekende gezichten zijn niet voor niets bekend: zelfs in een schrale rol kunnen ze behagen.

Benja Bruijning in De matchmaker van Jeroen Houben. Beeld
Benja Bruijning in De matchmaker van Jeroen Houben.

The Pelican Brief

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Alan J. Pakula, 1993) De getalenteerde rechtenstudent Darby Shaw (Julia Roberts) vogelt in deze John Grisham-verfilming met slim researchwerk uit wie achter de moord op twee vooraanstaande rechters zit. Vanaf het moment dat haar rapport bij de FBI ligt is ze haar leven niet zeker en ook journalist Gray Grantham (Denzel Washington) ondervindt snel dat hier smerige politieke spelletjes worden gespeeld. Typisch paranoïde stemmende kost dus voor regisseur Alan J. Pakula, maker van samenzweringsthrillers als The Parallax View (1974) en All the President’s Men (1976). Niet dat The Pelican Brief, Pakula’s voorlaatste film, het bij die klassiekers haalt, maar er zitten wel sterke en spannende momenten in.

Expedition Everest

National Geographic, 21.00 uur

Afgelegen gebieden als Antarctica en Siberië ontkomen niet aan de symptomen van klimaatverandering. In de National Geographic-documentaire Expedition Everest onderzoekt een team wetenschappers of ook op het dak van de wereld sprake is van een veranderend klimaat. Ze installeren er weerstations, die data als windsnelheid en luchtkwaliteit doorsturen naar hun hoofdkwartier in Washington D.C. Andere onderzoekers nemen boormonsters uit het ijs van een gletsjermeer, en biologen bestuderen de planten en insecten die op Mount Everest weten te overleven.

Het mooiste meisje van de klas

NPO 1, 21.30 uur

Elke schoolklas heeft wel een leerling die voorbestemd lijkt voor een bijzonder leven. In Het mooiste meisje van de klas portretteert Jaap Jongbloed die ene leerlinge waarop alle klasgenoten verliefd of jaloers waren. Vandaag is dat Yvonne uit Epe. Na de middelbare school vertrok Yvonne als au pair naar Marseille, om vervolgens acht jaar de wereld over te reizen als stewardess op een zeiljacht. Yvonne trouwde en kreeg een dochter, maar besloot toch om terug te keren naar haar geboorteplaats. In Het mooiste meisje van de klas vertelt ze waarom.

Joop! Eindelijk weer kampioen

NPO 2, 22.10 uur

Veertig zomers geleden won Joop Zoetemelk de Tour de France en vijf jaar later werd hij wereldkampioen. Zoetemelk was een internationale wielerheld, maar voelde zich ondanks zijn succes nooit echt gelukkig. Niet dat hij daar ooit iets van liet blijken: zijn ongelukkige huwelijk hield hij geheim en na zijn vertrek uit de wielersport leidde hij een teruggetrokken bestaan. Maar dat is nu voorbij. In haar documentaire Joop! Eindelijk weer kampioen portretteert Ariane Greep een herboren Zoetemelk, die openhartig vertelt over zijn nieuwe liefde Dany.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden