Film- en tv-tipsMaandag 19 november

De Volkskrant film- en tv-selectie voor maandag 19 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
The Long Season (Leonard Retel Helmrich, 2017). Beeld
The Long Season (Leonard Retel Helmrich, 2017).

Radar
NPO 1, 20.35 uur

Radar test vijf weken lang vijf maaltijdabonnementen: wat kost zo’n doos met ingrediënten, zit er genoeg in en is het lekker? Daarnaast het verhaal van de 93-jarige mevrouw Bastiaansen, die plotseling 27.000 euro moest terugbetalen aan het Centraal Administratie Kantoor.

Duitsland - Nederland
NPO 3, 20.45 uur

In Gelsenkirchen speelt het Nederlands elftal tegen Duitsland, dat al maanden slecht presteert en degradeert uit groep A van de Nations League (het kleine broertje van het EK). Oranje heeft genoeg aan een gelijkspel voor de poulewinst en daarmee een plekje in het eindtoernooi.

Driven
BBC 2, 22.00 uur

Het verhaal van het 18-jarige Britse racetalent Billy Monger, die na een crash zijn beide benen verloor maar van geen opgeven weet. Met hulp van zijn familie, coureur Lewis Hamilton en speciale racewagens zonder voetpedalen blijft hij dromen van een carrière in de Formule 1.

Anita wordt opgenomen
NPO 1, 22.10 uur

Anita Witzier is in de Penitentiaire Inrichting Nieuwersluis en ontmoet de tienerkinderen van Ingrid, die al op jonge leeftijd op eigen benen moeten staan nu hun beide ouders gevangen zitten. Daarnaast is Witzier bij de verjaardag van Dina (42). Samen met haar vaste club vriendinnen viert ze een klein feestje.

Anita Witzier. Beeld ANP Kippa
Anita Witzier.Beeld ANP Kippa

Boris Becker: der Spieler
CANVAS, 22.10 uur

Een jaar uit het leven van de Duitse voormalig toptennisser Boris Becker. Al op jonge leeftijd won hij alles wat er te winnen was: nu is hij vijftig en blikt hij terug op zijn roemruchte carrière. Becker spreekt openlijk over zijn pieken en dalen en gaf de makers toegang tot zijn eigen filmarchief.

Jonestown: Terror in the Jungle
CANVAS, 23.35 uur

Nieuwe documentaireserie over sekteleider Jim Jones, die precies 40 jaar geleden zijn volgelingen naar het oerwoud van Guyana leidde en daar zelfmoord liet plegen. De makers spreken sekteleden die aan Jones wisten te ontsnappen en maken gebruik van recent vrijgegeven archiefmateriaal.

The Long Season (Leonard Retel Helmrich, 2017)
NPO 2, 20.25-22.00 uur

Anderhalf jaar filmde de Nederlands-Indonesische documentairemaker Leonard Retel Helmrich de levens van Syrische vluchtelingen in het Khiara-vluchtelingenkamp in de Libanese Bekavallei, tussen Beiroet en de Syrische hoofdstad Damascus. Een zwaarmoedig verslag ligt in de lijn der verwachting, maar het tegendeel is waar. Een jochie knutselt van een plankje, bakje en wat blikjes een vrachtwagen met laadbak. Een leraar maakt een flipperkast van elastiekjes, spijkers, wasknijpers en touw. Het is in feite een cliché, menselijke veerkracht tonen in ellendige situaties, maar de wijze waarop in The Long Season hoop en plezier gestalte krijgen verdient alle lof.

Net als in zijn bekroonde Indonesië-trilogie over een arme familie in Jakarta tijdens de chaotische jaren na het aftreden van president Soeharto (Stand van de zon, Stand van de Maan en Stand van de sterren), zit Retel Helmrich zijn subjecten met lange, onafgebroken opnamen op de huid. Single shot cinema noemt hij die beweeglijke filmtechniek, en dat brengt hier de energie, veerkracht en frustratie van de vluchtelingen zo direct mogelijk in beeld. Het is overigens een klein wonder dat alles zo goed op zijn plek viel. Begin vorig jaar werd Retel Helmrich gedurende de montageperiode van The Long Season getroffen door een hartstilstand tijdens het hardlopen. Hij belandde in een coma en moest de voltooiing van de documentaire aan zijn producent Pieter van Huystee en cameraman Ramia Suleiman laten. De film werd vorig jaar op het Idfa bekroond als beste Nederlandse documentaire.

A Strange Love Affair With Ego

(Ester Gould, 2014)

Regisseur Ester Gould (Strike a Pose) bewonderde haar populaire, twee jaar oudere zus Rowan mateloos. Ondanks alle brieven met superlatieven en uitroeptekens bleek Rowan niet zo gelukkig als ze deed voorkomen: ze pleegde zelfmoord. De narcistische stoornis waarmee Goulds zus kampte werd het uitgangspunt voor A Strange Love Affair with Ego, waarmee Gould tijdens IDFA 2015 de prijs won voor beste Nederlandse documentaire. Wanneer ging de zelfverzekerdheid van haar zus over in gevaarlijke zelfoverschatting? Goulds zoektocht voert langs vier excentrieke personages die zo knap samenvallen met het beeld dat Gould van haar zus schetst, dat je soms vergeet dat je niet naar Rowan zelf kijkt.

NPO 2, 23.05-00.40 uur.

L’avenir

(Mia Hansen-Løve, 2016)

Ooit was ze diehard marxist, maar tegenwoordig vindt Parisienne Nathalie het wel best zo, met haar keurige baan als docent filosofie en een intellectueel leven tussen de boeken. Door enkele ingrijpende gebeurtenissen ziet ze zich echter gesteld voor een plotse, totale vrijheid waarmee ze zich moeilijk raad weet. Schrijver en scenarist Mia Hansen-Løve laat het prachtige L’avenir onvoorspelbaar meanderen. Isabelle Huppert speelt een mooi gelaagde en afwisselend nukkige, tedere en ontroerende rol, die speciaal voor haar werd geschreven.

Arte, 20.15-21.55 uur.

Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2

(David Yates, 2011)

Het slotstuk van de in twee films opgeknipte finale van de Harry Potter-saga werd de apotheose waarop alle liefhebbers van de tovenaarsleerling hoopten. Waar het eerste deel nog een haast ingetogen roadmovie was, draait deze fantasy-western-oorlogsfilm om actie. Ondanks de beperkte ruimte voor regisseur Yates om in deze bombarie nog emotionele diepgang te creëren, weet hij met een knappe flashback de goed-kwaadverhoudingen nog een laatste keer op losse schroeven te zetten.

Net 5, 20.30-23.05 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden