TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor en zaterdag 5 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Zusana Mauréry  in The Teacher. Beeld
Zusana Mauréry in The Teacher.

De brief voor de koning

NPO3, 15.30 uur

(Avonturenfilm, Pieter Verhoeff, 2008) De verfilming van het populaire jeugdboek van Tonke Dragt uit 1963 liet lang op zich wachten; voor de verbeelding van het historische verhaal moest immers 7,5 miljoen euro bij elkaar worden geschraapt. Over de aankomende ridder Tiuri (Yannick van de Velde), die een verzegelde brief moet bezorgen bij de koning van een nabijgelegen land en tijdens zijn reis spannende maar kindvriendelijke avonturen beleeft, maakten Pieter Verhoeff (Nynke) en scenarist Maarten Lebens een geslaagde kruising tussen jongensboek, kostuumfilm, coming-of-agedrama en roadmovie.

Quinten Schram (links) en Yannick van de Velde in ‘De brief voor de koning’. 
Foto Victor Arnolds Beeld
Quinten Schram (links) en Yannick van de Velde in ‘De brief voor de koning’. Foto Victor Arnolds

The Lawyer

NPO 3, 20.25 uur

Toen Frank Nordling (Alexander Karim) ontdekte dat een crimineel kopstuk uit Kopenhagen verantwoordelijk was voor de dood van zijn ouders, zwoer hij wraak. In het eerste seizoen van The Lawyer (Advokaten) leidde dat tot gevaarlijke situaties en belandden Frank en zijn zus Sara in de gevangenis. Bij het begin van het tweede seizoen zijn ze weer op vrije voeten en wil Frank zich aan zijn gezin wijden. Zijn vrouw is er echter nog niet gerust op en als Sara een verrassende ontdekking doet, worden de levens van alle betrokkenen weer ondersteboven gehaald.

20 jaar Wie is de Mol?

NPO 1, 20.30 uur

Omdat het programma 20 jaar bestaat, worden de fans van Wie is de Mol? getrakteerd op een speciaal jubileumseizoen. Tien oud-deelnemers van het spelprogramma krijgen hierin een herkansing, waarbij ze alsnog als winnaar uit de bus kunnen komen. Waar de kandidaten normaal gesproken vóór de eerste uitzending bekend worden gemaakt, blijft hun identiteit dit keer geheim, zowel voor de kijker als voor elkaar, tot het spel is begonnen. 20 jaar Wie is de Mol? wordt gespeeld in Toscane en na elke uitzending wordt er op NPO 3 nagepraat in MolTalk .

Grantchester

NPO 2, 20.35 uur

In het vorige seizoen van de Britse detectiveserie Grantchester werd afscheid genomen van priester Sidney Chambers (James Norton). In zijn plaats werd William Davenport (Tom Brittney) geïnstalleerd. In de nieuwe reeks afleveringen moet blijken of Will net zo’n goede speurder is als zijn voorganger. Detective Geordie Keating (Robson Green) vraagt Wills hulp als er na het beruchte jaarlijkse studentenbal een jonge studente dood wordt aangetroffen. Geordie en Will ontdekken dat sommige nieuwkomers wel heel ver gaan om bij een studentenvereniging te kunnen horen.

Invictus

BBC 1, 21.05

(Drama, Clint Eastwood, 2009) Voorafgaand aan de première werd in Afrika nog even geprotesteerd tegen de casting van deze Mandela-biopic: waarom toch altijd een Amerikaanse acteur vragen voor de rol van Zuid-Afrika’s eerste zwarte president? Morgan Freeman heeft maar een enkele scène nodig om critici te ontwapenen; trek hem zo’n oversized lawaaihemd aan en hij ís Nelson Mandela, met die karakteristieke mengeling van trots, bescheidenheid en charisma. Het eendimensionale scenario mist echter de gelaagde scènes die nodig zijn om een goede rol ook groots te spelen.

Morgan Freeman in ‘Invictus’. Beeld
Morgan Freeman in ‘Invictus’.

The Teacher

Canvas, 22.35 uur

(Drama, Jan Hrebejk, 2016) Tsjechoslowakije, 1983: het verstarde communistische regime weet nog van geen wijken. Lerares Mária (Zuzana Mauréry) is een bons in de lokale afdeling van de Communistische Partij en dat maakt haar op school nagenoeg onkwetsbaar. Dat Danka’s cijfers steeds lager worden sinds haar vader weigerde een gunst aan Mária te verlenen, betekent niets volgens de andere ouders. Dan moet het meisje maar beter leren, precies wat ze ook van haar lerares te horen kreeg. En die vrouw mag toch best wat hulp vragen? Intrigerend en verontrustend verhaal, verspringend tussen het begin van het schooljaar en de latere ontwikkelingen, over het gemak waarmee standpunten zich laten plooien rond het eigenbelang.

Het uur van de wolf: Ronnie Wood – Somebody Up There Likes Me

NPO 2, 23.15 uur

Hij is misschien minder flamboyant dan Mick Jagger of Keith Richards, maar zonder gitarist Ronnie Wood zouden de Rolling Stones niet dezelfde band zijn. Somebody Up There Likes Me is een mooi portret van de musicus, geregisseerd door speelfilmmaker Mike Figgis (Leaving Las Vegas). In de documentaire reflecteert Wood op zijn lange loopbaan bij de Stones, zijn nevenactiviteit als kunstschilder en zijn worsteling met alcoholisme en drugs. Behalve de man zelf komen bandleden Jagger en Richards voorbij, naast vrienden Rod Stewart en Damien Hirst en partner Sally Wood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden