Film- en tv-tipsDonderdag 7 januari

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 7 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Ryan Gosling (links) en Steve Carell in Crazy, Stupid, Love. Beeld
Ryan Gosling (links) en Steve Carell in Crazy, Stupid, Love.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Het hedendaagse fokvarken lijkt nauwelijks nog op zijn wilde voorouders. De dieren werden geselecteerd op een maximale vleesopbrengst en de zeugen op het werpen van zo veel mogelijk biggen. Terwijl een wild zwijn jaarlijks acht tot twaalf jongen krijgt, werpt de boerderijzeug er wel veertig per jaar. Door selectief fokken heeft het hedendaagse varken een rib meer en een extra stel tepels: dat is nodig om al die biggen van melk te voorzien. In de eerste van drie ‘fokspecials’ vertelt Keuringsdienst van waarde hoe het varken een vleesfabriek werd.

The Kingdom

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Peter Berg, 2007) Spectaculaire actiefilm over een FBI-eenheid (met onder anderen Jamie Foxx) die in Saoedi-Arabië een bomaanslag op een Amerikaanse legerbasis onderzoekt. Tussen al het uitbundig verbeelde geweld door worden vragen gesteld over het nut van de strijd tegen het terrorisme. De film van regisseur Peter Berg balanceert wat dat betreft net als Ridley Scotts Black Hawk Down (2001) tussen patriottisme en een poging om de realiteit van een Amerikaanse militaire invasie weer te geven. Het hangt ervan af welke bril je opzet.

Jamie Foxx in The Kingdom. Beeld
Jamie Foxx in The Kingdom.

Verloren jongens

NPO 2, 22.10 uur

De asielstroom bracht duizenden minderjarige kinderen naar Europa, van wie sommigen in de Nederlandse pleegzorg belandden. In 2018 verdwenen twee van deze jongens uit hun pleeggezin. De autoriteiten hebben geen idee waar ze zijn, en het vermissingsbericht over de Syrische broers van 12 en 14 leverde geen aanwijzingen op. Journalist Tom Kleijn besloot samen met datajournalisten op zoek te gaan naar de jongens, die online kruimels blijken achter te laten. In Verloren jongens volgt hij het digitale spoor en stuit hij op de ene verrassing na de andere.

Hi My Name Is Jonny Polonsky

Canvas, 22.15 uur

Begin jaren negentig probeerde singer-songwriter Jonny Polonsky zijn zelfgemaakte muziektapes onder de aandacht te brengen. Via via kwam hij in contact met Pixies-frontman Frank Black, die met Polonsky een demo opnam waarmee hij een platencontract kreeg. Na zijn eerste, goed ontvangen album werd het echter stil rond Polonsky. De Vlaamse filmmaker Otto-Jan Ham was op zijn 18de een enorme fan van de zanger. In zijn documentaire Hi My Name Is Jonny Polonsky doet Ham een poging om de muzikant naar België te halen en hem alsnog een doorbraak te bezorgen.

Crazy, Stupid, Love

Net 5, 22.50 uur

(Komedie, Glenn Ficarra en John Requa, 2011) ‘Wat een cliché’, verzucht een van de personages in Crazy, Stupid, Love wanneer hij de bons krijgt en het meteen begint te stortregenen. Een slim trucje van regisseurs Ficarra en Requa (I Love You Phillip Morris): de film is met die zelfspot meteen alle kritiek voor en tegelijkertijd blijft het een typische hollywoodscène. De licht-ironische toon houdt de film amusant en fris. Steve Carell speelt de ingedutte gezinsvader Cal, die zijn leven op de schop neemt nadat zijn vrouw Emily (Julianne Moore) een echtscheiding heeft aangekondigd. Daarnaast lopen er verhaallijnen rond versierder Jacob (Ryan Gosling), advocaat Hannah (Emma Stone) en Cals vroegwijze zoontje Robbie.

The Life and Trials of Oscar Pistorius

NPO 2, 23.05 uur

Paralympisch sporter Oscar Pistorius verkeerde op het hoogtepunt van zijn roem toen hij na een fatale nacht in 2013 het middelpunt werd van een schandaal. In zijn huis in Pretoria, in Zuid-Afrika, schoot hij zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Het fotomodel werd getroffen door vier kogels, dwars door de badkamerdeur. De vierdelige documentaire The Life and Trials of Oscar Pistorius van Daniel Gordon vertelt het opzienbarende levensverhaal van de atleet, inclusief de processen en het mediacircus rond de zaak. Pistorius zit een 15-jarige gevangenisstraf uit.

Sisters

Arte, 00.30 uur

(Horror, Brian De Palma, 1972) Brian De Palma had al enkele films gemaakt, toen hij met de stevige seriemoordenaars-thriller Sisters in het juiste nest landde. Het bloederige verhaal van een gescheiden Siamese tweeling (dubbelrol van Margot Kidder), van wie de ene helft aan het moorden slaat, wordt door De Palma met de zelfverzekerde virtuositeit gebracht die ook zijn volgende films zou kenmerken. Kijk naar het gebruik van split-screens, naar de ononderbroken shots waarmee de camera door de decors dwaalt en de vele verwijzingen naar het werk van Hitchcock: allemaal vintage De Palma.

Margot Kidder in Sisters. Beeld
Margot Kidder in Sisters.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden