TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 24 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
James Stewart in It's a Wonderful Life. Beeld
James Stewart in It's a Wonderful Life.

Tootsie

NPO 2, 14.00 uur

(Sydney Pollack, 1982) Michael Dorsey (Dustin Hoffman) is een getalenteerd acteur, maar zit al een tijdje zonder werk. Ten einde raad schrijft hij zich als actrice Dorothy Michaels in voor een auditie voor een soap. Tot zijn verbazing krijgt hij de rol en wordt zijn personage even later een grote hit bij de kijkers. Dit klinkt flauwer dan het is. Niet alleen is Hoffman hier op de toppen van zijn kunnen en geeft hij zijn personage zo veel inhoud dat de film aanzienlijk meer is dan een flauwe verkleedpartij, zoals commentaar op allerlei vormen van seksisme in de samenleving van het Amerika van de jaren tachtig.

Paddington 2

BBC 1, 17.15 uur

(Familiefilm, Paul King, 2017) Fijn vervolg op de kolossale Britse kinderfilmhit uit 2014, waarin regisseur Paul King af en toe met pure filmmagie strooit. Dan dwaalt beertje Paddington in zijn berendagdroom ineens door een verbluffend fraai pop-up-Londen, zó openklappend uit het boek, inclusief papieren duiven op de pleinen. Ook de in een kookfestijn uitmondende gevangenisscènes zijn een genot voor het oog, gestileerd als in een prentenboek. Maar het knapste aan de filmreeks is toch dat hij nooit ook maar een moment weeïg wordt, of al te ironisch.

Paddington 2 van Paul King. Beeld
Paddington 2 van Paul King.

It’s a Wonderful Life

Ons, 19.06 uur

(Fantasy, Frank Capra, 1946) ‘Tegen de in de verpleeghuizen achtergelaten grootvaders, tegen de zo vaak aangesproken maar zelden geadopteerde wezen, tegen de daklozen - tegen hen allen wou ik schreeuwen: jullie zijn het zout der aarde! En It’s a Wonderful Life is mijn monument voor jullie!’ Aldus regisseur Frank Capra over de allerklassiekste, destijds geflopte kerstklassieker. James Stewart is onsterfelijk goed als braverik George, die het leven niet meer ziet zitten omdat alles tegenzit en van zijn dromen niets terechtkwam. Zijn olijke beschermengel (Henry Travers) wil George op andere gedachten brengen, in een bitterzoete droomvlucht die ondanks het trieste vertrekpunt aanvoelt als een goedmoedige variant op Dickens’ A Christmas Carol.

Youp

NPO 1, 20.35 uur

Op 31 december is Youp van ’t Hek te zien met zijn tiende en laatste oudejaarsconference. De cabaretier kan terugkijken op een podiumcarrière die al in de jaren zeventig begon. Decennialang was Van ‘t Hek een voorbeeld en inspiratie voor vakgenoten. Hetty Nietsch regisseerde het documentaire portret Youp, waarin collega’s vertellen wat Van ’t Hek voor het Nederlands cabaret betekent. Met bijdragen van vele bekende namen, onder wie Claudia de Breij, Herman Finkers, Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt, Jochem Myjer, Paul van Vliet en Martijn Koning.

Jaaroverzicht bevrijding 1945

NPO 2, 21.20 uur

In 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, in zowel Europa als Azië. Afgelopen jaar had het 75-jarig jubileum van de bevrijding groots gevierd moeten worden, maar veel festiviteiten en herdenkingen konden door de coronamaatregelen geen doorgang vinden. In het overzicht van het themajaar 75 jaar bevrijding blikt Herman van der Zandt terug op de Holocaustherdenking, de 4 mei-herdenking op een lege Dam, de 5 mei-viering en de Indiëherdenking. Beelden van de herdenkingen worden aangevuld met historisch beeldmateriaal uit het laatste oorlogsjaar.

Krampus

SBS 9, 22.30 uur

(Horror, Michael Dougherty, 2015) Op een rampzalig verlopen kerstavond durft het jongetje Max (Emjay Anthony) het bestaan van de Kerstman te ontkennen. Een apocalyptische sneeuwstorm barst los en een gehoefde en bebaarde Krampus landt briesend in het stadje van Max en zijn ouders (Toni Collette en Adam Scott). Een prachtig uitgevoerde kruising tussen Sinterklaas en een agressieve bok is het, die bloed ruikt zodra de mens de kerstgedachte vergeet. En Krampus komt niet alleen in deze vermakelijke horrorkomedie, die de ouderwetse griezelkerstsfeer van ­Gremlins (1984) proberen te koppelen aan Centraal-Europese folklore.

Tarief K2 voor eenmalig gebruik Still uit Krampus Beeld
Tarief K2 voor eenmalig gebruik Still uit Krampus

De nationale kerstavond

NPO 1, 22.40 uur

Omdat Nederland vanavond niet massaal naar de nachtmis kan, presenteert KRO-NCRV een alternatief op tv. De nationale kerstavond is een live uitgezonden kerstviering vol muziek, waarin Johnny de Mol aan de hand van het kerstverhaal Nederland samenbrengt. In de Domkerk in Utrecht vertelt hij persoonlijke herinneringen en familieanekdoten en vergelijkt hij de kribbe met zijn eigen wieg en die van anderen. De kerstliedjes die de avond aankleden worden verzorgd door onder anderen Simone Kleinsma, Edsilia Rombley, Samantha Steenwijk, Iris Hond en de 3J’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden