Film- en tv-tipsDonderdag 17 december

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 17 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Samy Naceri in Taxi van Gérard Pirès Beeld
Samy Naceri in Taxi van Gérard Pirès

The Bishop’s Wife

BBC 2, 15.30 uur

(Komedie, Henry Koster, 1947) Zoete kerstfilm met de grote Cary Grant die als engel neerdaalt op aarde om de mensheid een helpende hand toe te steken, in het bijzonder een ambitieuze bisschop (David Niven) die zijn huwelijk (met Loretta Young) heeft verwaarloosd. Onder meer bezienswaardig vanwege de scènes met curieuze, stokoude special effects: zie hoe Grant een sneeuwbal in een onmogelijke boog door de lucht gooit en met twee handbewegingen een kerstboom optuigt. De remake uit 1996 (The Preacher’s Wife, met Denzel Washington en Whitney Houston) is wat dat betreft minder charmant.

Cary Grant en Loretta Young in The Bishop’s Wife van Henry Koster. Beeld
Cary Grant en Loretta Young in The Bishop’s Wife van Henry Koster.

Taxi

TV 5, 21.01 uur

(Actiekomedie, Gérard Pirès, 1998) De zonnigheid en warme kleuren van Marseille passen prima bij het gemoedelijke actie-avontuur dat Taxi wil zijn. Een combinatie van realisme en stripverhaal, dat was wat schrijver-producent Luc Besson en de door hem uit de vergetelheid opgeviste regisseur Gérard Pirès voor ogen stond. Het verhaal, over een knullige politieagent die met een door snelheid geobsedeerde taxichauffeur opbokst tegen een bende Duitse bankovervallers, is geen moment serieus te nemen. Zowel de boeven als de politieagenten zijn zo uit een tekenfilm gestapt. Dat is precies de bedoeling. Hoofdrolspeler Sami Naceri en Frédéric Diefenthal hebben het bovendien fijn samen en de cartooneske actiescènes zitten vol vaart.

Aandacht voor elkaar

NPO 1, 21.25 uur

Voor veel mensen was 2020 geen makkelijk jaar. Ze kregen persoonlijk of in naaste kring te maken met het coronavirus, of werden door de maatregelen beperkt in hun bewegingsvrijheid en sociale leven. Om het leven in de wintermaanden voor jong en oud wat aangenamer te maken, werd de campagne ‘Aandacht voor elkaar’ in het leven geroepen. Omroep Max draagt een steentje bij met een speciaal programma waarin Martine van Os en Sybrand Niessen inspirerende gasten met bijzondere verhalen ontvangen. Ook spreken ze met minister Hugo de Jonge en is er live muziek.

Synaps

NPO 2, 22.20 uur

Islamitische Staat zit niet alleen in de terreur, maar ook in de talk. In Afghanistan heeft de terreurbeweging zich meester gemaakt van de talkmijnen, en de grondstof wordt verkocht aan buurland Pakistan. Daar wordt Pakistaanse en Afghaanse talk gemengd en geëxporteerd naar voornamelijk de VS en Europa. Zo’n 13 procent van de talk belandt in Nederland, waar het wordt gebruikt als babypoeder en in cosmetica. Synaps volgt het talkspoor van de ontginning tot de aankomst in de Rotterdamse haven, en onderzoekt hoe de handel terreurgroepen financiert.

The King

Canvas, 23.15 uur

In de bijzondere documentaire The King maakt Eugene Jarecki een roadtrip door de Verenigde Staten in de Rolls-Royce Phantom V die ooit van Elvis Presley was. Aan de hand van het levensverhaal van de zanger schetst de regisseur een beeld van de teloorgang van Amerika en de Amerikaanse droom. In de auto ontvangt hij bekende reizigers als Emmylou Harris, Ethan Hawke en Alec Baldwin, die hun visie geven op Elvis en het hedendaagse Amerika. The King gaat alle kanten op, maar toch weet Jarecki er een knap samenhangend geheel van te maken.

2Doc Kort: Waarom bleef je niet voor mij?

NPO 2, 23.40 uur

Toen Milou Gevers tien jaar geleden haar eigen moeder verloor door zelfdoding, kon ze er met niemand over praten en bleef ze zitten met veel vragen. In haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? interviewt ze vier basisschoolkinderen die op eenzelfde manier een ouder verloren. Door haar directe vragen komt Gevers meteen tot de kern van de zaak en praten de kinderen openhartig over hun verdriet. De korte film combineert gesprekken met stop-motionanimaties, die de reis van het kind door een met obstakels bezaaid landschap van rouw verbeelden.

An Education

BBC 2, 01.30 uur

(Drama, Lone Scherfig, 2009) De 16-jarige Jenny (Carey Mulligan) in het Londense voorstadje Twickenham droomt er anno 1961 van deel uit te maken van de jetset. Ze valt voor een man (Peter Sarsgaard) die twee keer zo oud is als zij. Manipuleert hij haar, of zij hem? Steeds weer morrelt de film aan het verwachtingspatroon - niet ruw, maar met kleine schokjes. Het is de kracht van het scenario van Nick Hornby, dat met humor en mededogen een relatie schetst die gecompliceerd en bij vlagen ongemakkelijk is.

Carey Mulligan en Peter Sarsgaard in An Education van Lone Scherfig Beeld
Carey Mulligan en Peter Sarsgaard in An Education van Lone Scherfig
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden