Tv-tips16 augustus 2018

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 16 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit Rocco en zijn broers. Beeld
Beeld uit Rocco en zijn broers.

Rocco e i suoi fratelli (Rocco and His Brothers) (Luchino Visconti, 1960)

Canvas, 21.50-00.45 uur.

Rocco e i suoi fratelli, ook wel Rocco and His Brothers, is het zelden op tv vertoonde drie uur durende familie-epos van de Italiaanse neorealistische filmmeester Luchino Visconti (Ossessione, Il Gattopardo) over de levensloop van vijf broers en hun moeder. Geprezen vanwege de vloeiende combinatie tussen realisme en melodrama, waarmee Visconti tevens een brug sloeg tussen zijn vroege films en zijn weelderigere latere werk, geprezen ook om het uitmuntende spel: Alain Delon is onvergetelijk als het titelpersonage, terwijl een 22-jarige Claudia Cardinale ver voor haar doorbraak opvalt als de verloofde van een van de broers.

Het machtige verhaal bestrijkt een lange periode en heeft verschillende vertelperspectieven – elk personage krijgt zijn eigen hoofdstuk – en toch neemt Visconti ook ruim de tijd om de broers in hun dagelijkse doen en laten te laten zien. Als Simone, Rocco, Ciro en Luca met hun moeder vanuit het arme Italiaanse zuiden naar Milaan verhuizen, waar broer Vincenzo reeds aan een succesvolle bokscarrière werkt, belanden ze in een piepklein huisje in een arme buitenwijk. Onderling geklooi tijdens het ontwaken in dezelfde ruimte, wassen in de kleinste wasbak, een moeder die alles probeert te overzien. Dolblij zijn ze als het buiten blijkt te sneeuwen: zo hebben de broers die dag tenminste een beetje werk, als sneeuwschuivers. Meelijwekkend is het allesbehalve; Visconti brengt de scène met een tegenwoordig nog maar zelden vertoonde aandacht voor warmte en menselijkheid.

Al vroeg in de film zien we Simone een duur shirt stelen in de stomerij waar Rocco werkt, terwijl de prostituee voor wie Simone valt haar aandacht liever op Rocco richt. Dit kan niet lang goed gaan, weten we op dat moment. En dan is er nog ruim twee uur uniek en invloedrijk filmdrama voor de boeg.

Beverly Hills Cop / Beverly Hills Cop II

RTL 7, 20.30-22.40 / 22.40-00.45 uur.

(Martin Brest, 1984 / Tony Scott, 1987) Succesvolle flauwekul uit de koker van producent Jerry Bruckheimer, die stand-upcomedian Eddy Murphy’s naam als filmster definitief vestigde. De acteur was de jaren ervoor al opgevallen met de (actie)komedies Trading Places en 48 Hours. In Beverly Hills Cop speelt hij eenzelfde soort rol: iemand die nooit lang serieus kan blijven. Hij is Axel Foley, politieman uit Detroit, die de moord op een goede vriend onderzoekt. Dat brengt hem in Beverly Hills, waar de politie hem maar moeilijk kan vertrouwen. Naar verluidt improviseerden Murphy en de zijnen (onder wie Judge Reinhold) erop los, wat in de film hier en daar nog te zien is in de vorm van een ongepaste lach. De film met de legendarische titelsong van Harold Faltermeyer bracht 320 miljoen dollar op, waarna er twee opvolgers werden gemaakt met Murphy in de hoofdrol. De eerste ervan werd geregisseerd door Tony Scott en is vanavond ook te zien.

The Look of Silence

NPO 2, 23.45-01.20 uur.

(Joshua Oppenheimer, 2014) De Amerikaanse filmmaker Joshua Oppenheimer maakte met The Act of Killing een rigoureuze en op momenten bijna surrealistische film over moordlust en propaganda, waarin Indonesische massamoordenaars voor het willige oog van de camera naspelen hoe ze tijdens de staatsgreep van 1965 hun slachtoffers vermoordden. Ook The Look of Silence, het los te bekijken vervolg, kent zulke beelden: mannen die voordoen hoe ze mededorpsbewoners mutileerden, en daar nu om moeten lachen. Oppenheimer vertelt zijn verhaal ditmaal via de reizende optometrist Adi. Hij test de ogen van de op leeftijd geraakte daders en hun familie, en stelt ondertussen ongemakkelijke vragen.

Terzake/Foreign Correspondent

CANVAS, 20.20 UUR

Verslaggever Matthew Carney vaart mee met een cruiseschip voor Chinese homokoppels. Organisatoren Duan en Li willen iedereen laten trouwen zodra ze in internationale wateren zijn, maar het is de vraag of de autoriteiten ze laten gaan.

Wild Thailand

NPO 1, 20.35 UUR

Start van driedelige BBC-serie over de flora en fauna in het hart van Zuidoost-Azië. In de eerste aflevering zijn onder andere heremietkreeften te zien die een huisje maken van de troep die wordt achtergelaten door toeristen.

Forces of Nature

CANVAS, 20.50 UUR

Aflevering over de rotatie van de aarde, waarin presentator Brian Cox in een straaljager de draai die onze planeet maakt probeert voor te blijven. Ook laat hij zien wat de invloed is van de maan op de (atypische) golfslag in de Amazone.

Searching for Mum

BBC 2, 22.00 UUR

Twee vrouwen keren terug naar Sri Lanka, decennia nadat ze als baby'tje werden geadopteerd en opgroeiden in Schotland en Engeland. Beiden gaan ze op zoek naar hun familie en hun identiteit.

Moby Dick

NPO 1, 22.25 UUR

In zijn nieuwe boekenprogramma Moby Dick ontvangt Matthijs van Nieuwkerk theatermaker Diederik van Vleuten en zuster Holkje van der Veer. Welke verhalen hebben hun leven beïnvloed?

Het uur van de wolf

NPO 2, 22.45 UUR

Een portret van de Iers-Britse schilder Francis Bacon, wiens werk en bestaan werden getekend door tragiek en roekeloosheid. Met verhalen van kenners en vrienden, onder wie zangeres Marianne Faithfull en kunstenaar Damien Hirst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden