FILM- EN TV-TIPSDonderdag 13 augustus

De Volkskrant film-en-tv-selectie voor donderdag 13 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Lino Ventura in Avec la peau des autres van Jacques Deray. Beeld
Lino Ventura in Avec la peau des autres van Jacques Deray.

Amsterdam - Streifzug auf Katzenpfoten

Arte, 20.15 uur

Nadat Arte de afgelopen weken al aandacht besteedde aan de opkomst van Amsterdam in de 17de eeuw, richt de Frans-Duitse cultuurzender vandaag de blik op de stad vanuit dierenperspectief. Mark Verkerk (maker van de stadse natuurdocumentaires De wilde stad en Wild Amsterdam) en Ignas van Schaick wandelen mee met poes Abatutu en leggen zo het leven vast van een keur aan vogels en zoogdieren in en langs de grachten. Denk aan de reiger die zijn maal bijeengaart bij de viskraam op de markt en een rattenstel dat pal onder de straat zijn jongen grootbrengt.

Avec la peau des autres

TV 5, 21.00 uur

(Thriller, Jacques Deray, 1966) Regisseur Jacques Deray kon in Frankrijk op ruime waardering rekenen. Zijn landgenoten noemden hem liefkozend de Franse Hitchcock en na zijn dood werd een prijs naar hem vernoemd, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van de beste policier. Buiten Frankrijk was hij minder bekend. In de dan ook niet zo vaak vertoonde spionagethriller Avec la peau des autres speelt Lino Ventura een geheim agent die een van zijn collega’s moet schaduwen. Niet uitzonderlijk maar wel vakbekwaam gemaakt, met goed gebruik van de veelal Weense locaties.

Secrets & Lies

Canvas, 21.30 uur

(Drama, Mike Leigh, 1996) Er is veel brille nodig om een boeiende film te maken over mensen met weinig florissante levens. Mike Leigh kan het als geen ander, bewees hij onder meer met Life Is Sweet (1991), Naked (1994) en Secrets & Lies (1996), films waarin sociaal-realisme niet documentair oogt, maar fantasievol en gestileerd. Laatstgenoemde is een fraai uitgebalanceerd drama over de familieperikelen van Cynthia, moeder van twee dochters: de een is een opstandige tiener, de ander werd bij haar geboorte afgestaan en staat jaren later plotseling op de stoep. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes en genomineerd voor vijf Oscars.

Killing Them Softly

RTL 7, 22.30 uur

(Drama, Andrew Dominik, 2012) Jackie Cogan (Brad Pitt) is een welbespraakte huurmoordenaar die de overvallers van een illegaal kaartspel moet omleggen. De overvallers, een wanhopige junkie en een allround sufkop, werken op hun beurt voor een lokale sjacheraar in een van de meest vervallen buurten van New Orleans. Dominik trekt een overtuigende wereld op die louter bevolkt lijkt door bange, eigengereide mensen – met glansrollen van James Gandolfini en Ray Liotta. Killing Them Softly is een magistrale anti-gangsterfilm die de toeschouwer én het gangstergenre verward achterlaat.

Het leven van Hitler – Een blauwdruk voor dictators

NPO 2, 23.10 uur

Hoe kon een onopvallende Oostenrijkse jongen opgroeien tot de grootste dictator en massamoordenaar van de 20ste eeuw? De makers van The Hitler Chronicles – Blueprint for Dictators vulden vier afleveringen van een uur met archiefmateriaal. De beelden tonen een gedetailleerd beeld van Europa in de vroege 20ste eeuw en de maatschappelijke omstandigheden die de voedingsbodem vormden voor het nazisme. De eerste aflevering beslaat de periode van Hitlers geboorte tot aan zijn mislukte staatsgreep in 1923, zijn gevangenschap en het schrijven van Mein Kampf.

XTC: This Is Pop

Canvas, 23.45 uur

De Britse band XTC had niet veel commercieel succes, maar wordt door talloze artiesten genoemd als voorname inspiratiebron. De documentaire This Is Pop vertelt hoe de formatie, die eind jaren zeventig begon als een van de vele Britse newwavegroepjes, uitgroeide tot een geniale band die zich volgens sommigen kan meten met The Beatles. Daarbij komen de originele bandleden aan het woord, inclusief songwriters Andy Partridge en Colin Moulding, de Lennon & McCartney van de band. De interviews worden afgewisseld met archiefbeelden, animaties en grappige miniatuuropnamen.

Inside the Bruderhof

BBC 1, 23.45 uur

In het Engelse graafschap East Sussex woont al zo’n vijftig jaar een radicale christelijke gemeenschap die iedere vorm van bezit, geld en status heeft afgezworen. Binnen de Bruderhof is het leven gemodelleerd naar de Bijbel en heeft iedereen een taak, maar krijgt niemand salaris. Televisie, mobiele telefoons en sociale media of computerspellen zijn er niet te vinden. De BBC-documentaire Inside the Bruderhof volgt een drietal communeleden. De 18-jarige Hannah besluit de Bruderhof te verlaten en een nieuw leven te beginnen in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden