Film- en tv-tipsDonderdag 12 november

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 12 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Samuel L. Jackson (links) en Ryan Reynolds in ‘The Hitman’s Bodyguard’. Beeld
Samuel L. Jackson (links) en Ryan Reynolds in ‘The Hitman’s Bodyguard’.

The Hitman’s Bodyguard

RTL 4, 20.00 uur

(Actie, Patrick Hughes, 2017) Superbodyguard Bryce (Ryan Reynolds) begeleidt huurmoordenaar Kincaid (Samuel L. Jackson) die moet getuigen voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Al het goede dat deze prettig onzinnige actiekomedie te bieden heeft, zit in de opzet van deze twee personages. En tussenlocatie Amsterdam staat er geweldig op. De scènes op de grachten, waar een motorrijder zichzelf via het dak van een rondvaartboot richting een brug lanceert om met een raketwerper een vent onschadelijk te maken die het heeft voorzien op Samuel L. Jackson in een speedboot, zijn uitgebreide en fijne kunststukjes die doen denken aan de beste actiefilms uit de jaren tachtig en negentig.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Bijbanen en nevenfuncties hoeven voor Tweede Kamerleden geen taboe te zijn, zolang ze het maar netjes melden. In het register nevenactiviteiten staan alle bijklussen van onze volksvertegenwoordigers genoteerd – althans, dat is de bedoeling. Zembla checkte het register op volledigheid en stuitte op de nodige hiaten. Er blijken politici te zijn die een bedrijf runnen of een stichting besturen zonder dat te melden. Ook wordt er geld verdiend met het verhuren van bedrijfspanden en kamers: zaken die moeten worden gemeld, wat in de praktijk niet gebeurt.

Waarom werken vrouwen niet?

NPO 3, 20.55 uur

Van alle Europese vrouwen werken de Nederlandse het minste aantal uren. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau doen ze in ruim 70 procent van de gevallen deeltijdwerk. Het traject daarnaartoe wordt vaak al bij de studiekeuze ingezet, bijvoorbeeld met een studie in de zorg in plaats van de ict. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen kan hierdoor financieel niet op eigen benen staan. In de nieuwe serie Waarom werken vrouwen niet? onderzoekt Liesbeth Staats waarom de Nederlandse vrouw zo weinig werkt, en wat de rol is van het moederschap bij de arbeidsparticipatie.

Medialogica

NPO 2, 22.20 uur

De Amsterdamse ambtenaar Saadia Ait-Taleb kwam in 2017 in het nieuws na vermoedens van belangenverstrengeling. Ze zou vrienden aan klussen hebben geholpen en enorme bedragen hebben overgemaakt. Ait-Taleb kreeg strafontslag en de media maakten gretig melding van het ‘Marokkanennetwerk in de Stopera’. Drie jaar later bleef er tijdens een strafzaak weinig over van alle beschuldigingen en eiste het OM vrijspraak. Medialogica belicht vanavond de zaak-Ait-Taleb en de rollen van burgemeester Eberhard van der Laan, zijn ‘grijze’ campagne, het OM en de media.

Bridesmaids

NET 5, 22.40 uur

(Komedie, Paul Feig, 2011) Nooit eerder vertoond: een vrouw in haar bruidsjurk die midden op straat gaat zitten poepen. Hoe Lilian (Maya Rudolph) in deze benarde situatie is terechtgekomen? Het lijkt allemaal de schuld van haar beste vriendin annex onzekere dertiger Annie (Kristen Wiig), die samen met Lilians ándere beste vriendin, Helen Harris III, als bruidsmeisje is uitverkoren. Regisseur Feig, schrijver Wiig en producer Judd Apatow laten de voor het comedygenre gebruikelijke smerigheid nu eens volledig aan de vrouwen over, met fantastisch resultaat. Oscarnominaties voor het script en voor de bijrol van Melissa McCarthy.

Kristen Wiig in Bridesmaids Beeld
Kristen Wiig in Bridesmaids

Fearless

SBS 9, 23.15 uur

(Actie, Ronny Yu, 2006) Actiester Jet Li speelt de legendarische Chinese martial-artsleraar Huo Yuanjia, die aan het begin van de 20ste eeuw talrijke Europese en Japanse tegenstanders een lesje leerde. Zoals Li als de held in Zhang Yimou’s Hero (2002) zijn leven opofferde voor de keizer die het land verenigde, zo is hij nu opnieuw een personage dat bereid is alles te geven voor het Chinese volk. Dat levert fraaie, amusante edelkitsch op, maar Fearless steunt uiteraard vooral op de spectaculaire acties waarmee Jet Li zijn superioriteit over de buitenlanders moet bewijzen.

Jet Li in Fearless Beeld
Jet Li in Fearless

3Doc: Die avond in Bataclan

NPO 3, 23.20 uur

Vijf jaar geleden vermoordden moslimterroristen negentig aanwezigen tijdens een concert in de Bataclan in Parijs. In Die avond in Bataclan brengt aanwezige Ferry Zandvliet met documentairemaker Jessica Villerius een bezoek aan de vader van Samy Amimour, een van de terroristen. Deze vertelt hoe zijn zoon veranderde toen deze het radicaal-islamitische gedachtegoed omarmde. Amimour werd door een scherpschutter van de politie uitgeschakeld. Ook reddingswerker Matthieu Langlois en Georges Salines, de vader van slachtoffer Lola Salines, komen aan het woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden