Film- en TV-tipsDinsdag 12 februari

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor dinsdag 12 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Kevin Toma
Jack O'Donnell in ’71. Beeld
Jack O'Donnell in ’71.

Is hij protestants of katholiek, wil het jongetje weten van soldaat Gary Hook, die hij naar een veilig onderkomen loodst – dwars door de barricaden, langs de brandende autowrakken. Het is een lange nacht, in het Belfast van 1971. Het Noord-Ierse conflict bereikt langzaamaan zijn bloedige dieptepunt, en na een volkomen ontspoorde razzia in een gesegregeerde arbeiderswijk is Hook onverhoopt achtergelaten door zijn peloton. Midden tussen de katholieken en protestanten, republikeinen en loyalisten. Vandaar de vraag: is Hook protestants of katholiek? De soldaat geeft een antwoord dat zijn helse isolement nog maar eens benadrukt. In dit ideologisch-religieuze broeinest zou niemand anders kunnen of durven zeggen wat hij zegt: ‘Ik weet het niet.’

Het zich in het Noord-Ierse Belfast afspelende ’71 werd grotendeels in Noord-Engeland opgenomen.

Het typeert de manier waarop schrijver Gregory Burke en regisseur Yann Demange (White Boy Rick) in het zenuwslopende ’71 de ‘Troubles’ als setting gebruiken. De spanningen tussen protestanten en katholieken leiden voortdurend tot escalaties – nu eens met woorden, dan weer met geweld – terwijl de soldaat zelf maar één ding wil: heelhuids terugkeren naar zijn barakken. Die tegenstelling maakt de film tot een politiek beladen survivalthriller, die Belfast een onheilspellende sfeer verleent waarin Hook voortjakkert door kapotgeschoten straten.

Van het ene kamp belandt Hook in het andere, zonder ergens veilig te zijn – al helemaal niet nadat hij per ongeluk in een kroeg heeft gezien hoe loyalisten een bom klaarmaken. Bovendien blijken ook enkele van Hooks officieren schimmige rollen te spelen; werkelijk iedereen zit achter hem aan. Aan de ogen van de acteur laat zich de stijgende wanhoop van zijn personage goed aflezen. En al wordt slechts mondjesmaat iets van Hooks persoonlijke geschiedenis onthuld, toch vereenzelvig je je als toeschouwer met hem. Terwijl de duizelingwekkende achtervolgingsscènes je als kijker naar adem laten snakken – wat een dynamisch camerawerk van cinematograaf Tat Radcliffe – betreur je het onvermijdelijke moment waarop Hook ook zelf bloed aan zijn handen krijgt.

’71 (Yann Demange, 2014)
SBS 9, 20.30-22.30 uur

Need for Speed

(Scott Waugh, 2014) Al vlot maken de makers van Need for Speed duidelijk waar hun ambitie ligt. Waar filmreeks The Fast and the Furious werd bekritiseerd vanwege het toenemende gebrek aan racespektakel, lijkt Need for Speed een antwoord op die kritiek, met ongedwongen verwijzingen naar filmklassiekers uit een tijd waarin blikschade nog niet uit een computer kwam. Hoofdrolspeler Aaron Paul (in zijn eerste grote rol sinds Breaking Bad) is geen Steve McQueen à la Bullitt (1968), maar zijn charisma volstaat om van deze film méér te maken dan een langdradige aaneenschakeling van racewedstrijden.

RTL 7, 22.15-00.50 uur

American History X

(Tony Kaye, 1998) American History X verzuipt soms in (beeld)retoriek, maar evengoed grijpt het drama – met Edward Norton als tot inkeer gekomen neonazi die zijn broertje (Edward Furlong) op het rechte pad tracht te houden – je bij de keel. De film groeide uit tot cultklassieker, maar stond ook symbool voor een donkere periode in het leven van regisseur Tony Kaye. Een conflict tussen de filmmaker, hoofdrolspeler Norton en studio New Line Cinema leidde ertoe dat Kaye geen zeggenschap meer had over de laatst gemonteerde versie van de film. Tevergeefs probeerde hij zijn naam van de credits te verwijderen. Kaye raakte in een depressie en klom pas in 2011 uit het dal met zijn sterke lerarendrama Detachment.

SBS 9, 22.30-00.45 uur

Hier zijn de Van Rossems
NPO 2, 20.25 uur

Een bezoek aan Breda is voor Maarten, Sis en Vincent van Rossem aanleiding voor discussies over ons koningshuis en de familie Nassau, die 150 jaar lang in Breda woonde. Wat als de stad in 1625 nooit in handen was gevallen van de Spanjaarden?

Rond de Noordzee
Een, 20.35 uur

Begin van nieuwe reeks waarin programmamaker Arnout Hauben een reis maakt langs de Noordzee. Hij begint zijn verhaal in Brugge, dat ooit de belangrijkste havenstad van het gebied was. Per kano verkent hij het nabijgelegen natuurgebied Het Zwin.

Manchester United-Paris Saint-Germain
Veronica, 20.30 uur

Na een flinke winterstop gaat ook de Champions League weer beginnen. Het volledig opgeleefde Manchester United neemt het in de achtste finale op tegen Paris Saint-Germain, dat het moet doen zonder sterspelers Neymar en Edinson Cavani.

Shetland
BBC 1, 22.00 uur

Nieuwe avonturen van inspecteur Jimmy Perez (Douglas Henshall) op de pittoreske Shetlandeilanden. In de eerste aflevering van seizoen 5 spoelt er een hand aan op het strand, niet lang daarna gevolgd door nog meer ledematen.

Uitgezet
NPO 2, 23.15 uur

Herhaling van de reeks uit 2013, waarin verslaggever Sinan Can kinderen ontmoet die asiel zochten in Nederland, maar werden uitgezet naar landen waar nog steeds wordt gevochten. Zoals de 14-jarige Ahmed, die verhuisde van Dronten naar het Iraakse Kirkuk.

Inside the Real Saudi Arabia
BBC 1, 23.45 uur

De in Engeland opgegroeide stylist Basma Khalifa keert terug naar Saoedi-Arabië, het land dat ze met haar ouders ontvluchte toen ze 3 jaar oud was. Naar de buitenwereld toe stelt Saoedi-Arabië zich steeds liberaler op, maar is er werkelijk iets veranderd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden