Film- en TelevisieTips

De Volkskrant film- en televisietips voor dinsdag 5 juni

Bottom of the World (Richard Sears, 2017)
Te zien via Netflix

Jena Malone en Douglas Smith in Bottom of the World Beeld rechtenvrij
Jena Malone en Douglas Smith in Bottom of the WorldBeeld rechtenvrij

Scarlett (Jena Malone) heeft het gevoel dat ze er al eens eerder is geweest, in het maffe motel El Rancho waar ze tijdens een roadtrip met haar vriend Alex (Douglas Smith) een nacht verblijft. Ook meent ze de enge predikant te herkennen die op tv zijn litanieën afsteekt. Wanneer ze de volgende ochtend vertrekken, krijgt Scarlett naarmate ze verder van het motel verwijderd zijn, steeds meer hoofdpijn: het is alsof ze niet weg mag, alsof ze terug moet naar die ene, groezelige kamer met die enge predikant op tv en modder in de badkuip.

El Rancho is een historisch hotel, gebouwd door de broer van Hollywood-regisseur D.W. Griffith en ­gesitueerd langs de befaamde oude autoweg Route 66

Wat je noemt een bizar uitgangspunt, dat van Bottom of the World. De thriller, sinds kort op Netflix te zien, voelt als een duistere droom. Maar wie droomt hem dan? Het blijkt een cruciale vraag, wanneer Scarlett na alwéér een nacht in El Rancho spoorloos verdwenen is en Alex door een wereld ­beweegt die steeds onvastere vormen aanneemt. Mensen zien hem niet meer, gebouwen staan niet langer waar ze stonden, en nadat een ­gemaskerde griezel hem heeft meegenomen naar de zandvlakte waar hij Scarlett en duizenden anderen begraven zou hebben, krijgt Alex opeens een ander leven: een andere vriendin, een ander huis en een andere baan. Droomt hij dit zelf allemaal, zit hij klem in een nachtmerrie van Scarlett of wordt hij langzaam knettergek?

Daarmee is pas een fractie van de hallucinante plot van Bottom of the World verteld. Wie hoopt dat de vele verhaalrafels uiteindelijk een sluitend ­geheel vormen, komt bedrogen uit. Daarvoor is het regisseur Richard Sears en ­scenaristen Brian Gottlieb en David Kowalski te veel te doen om driedubbele bodems en doodlopende herhalingen. De vergelijking met het werk van David Lynch is snel gemaakt; het is net alsof Sears en co Lost Highway (1997) en het laatste seizoen van Twin Peaks zagen en vervolgens zelf óók zoiets wilden ‘doen’. Het is niet helemaal gelukt, maar vooral Malone houdt de boel overeind met haar raadselachtige, droeve rol en bij tijd en wijlen heeft de film het beoogde onwerkelijke onheilssfeertje precies te pakken.

De Wild onder water
NPO RADIO 2, 16.00 UUR

Om aandacht te vragen voor Wereldmilieudag, maakt dj Ruud de Wild eenmalig een uitzending onder water. Live vanuit het voormalige haaienbassin van het Noorderdierenpark in Emmen.

Hummingbird
RTL 7, 20.30-22.35 uur.

(Steven Knight, 2013) De Britse actiefilmacteur Jason ­Statham rijgt zo veel films aan elkaar dat je je afvraagt of hij ze zelf nog wel uit elkaar kan houden. Maar misschien hoeft dat ook niet. Meestal speelt hij een ex-agent/huurmoordenaar/bokser met een existentiële crisis die een laatste vergeldingsactie uitvoert. Toch wijkt Hummingbird af van het doorsnee ­Statham-spektakel, onder meer vanwege de sterke vrouwenrollen (van ­onder anderen de Poolse actrice Agata Buzek, als Stathams helper) en ­omdat Statham warempel ook zelf aardig blijkt te kunnen acteren. Ook het redelijk intelligente scenario en de humor maken dit debuut van Steven Knight, scenarioschrijver van Stephen Frears’ Dirty Pretty Things en David Cronenbergs Eastern Promises meer dan een foute wraakfilm.

The American dreams of Bobby Kennedy

CANVAS, 21.15 UUR

Documentaire over de vijf jaar waarin Bobby Kennedy zijn stempel drukte op de Amerikaanse politiek. Te beginnen op de dag dat zijn broer John F. Kennedy werd vermoord, tot aan Bobby's eigen dood op 6 juni 1968.

Don’t Say a Word
SBS 9, 22.35-00.50 uur

(Gary Fleder, 2001) Psychiater Nathan R. Conrad (Michael Douglas) krijgt te maken met een lastige patiënte. Kort daarna wordt zijn dochtertje ontvoerd. ­Ietwat ongeloofwaardige doch degelijke thriller, gebaseerd op een roman van Andrew Klavan. Famke Janssen is als Conrads vrouw vanaf het begin aan het bed gekluisterd vanwege een gebroken been, maar levert toch een ­bijdrage aan de ontmaskering van de criminelen die haar man chanteren.

Louis Theroux
NPO 3, 22.40 UUR

Louis Theroux is in Los Angeles en volgt een aantal doodzieke patiënten van het Cedars-Sinai Medical Center. Allemaal staan ze voor de keuze: hun leven zo lang mogelijk rekken, of een zelfgekozen afscheid.

The Fourth Estate

NPO 2, 22.55 UUR

In de tweede aflevering over The New York Times en het eerste jaar van president Trump, alles over het ontslag van FBI-baas James Comey. De journalisten stunten onder andere met de publicatie van Comeys persoonlijke memo's.

Later live…

BBC 2, 23.00 UUR

Saxofonist Kamasi Washington, die in het verleden samenwerkte met onder anderen Kendrick Lamar, speelt muziek van zijn nieuwe album Heaven & Earth. Daarnaast zijn er optredens van St. Vincent en Christine and The Queens.

Stacey Dooley Investigates

BBC 1, 00.30 UUR

In haar serie over de 'moeilijkste plekken op aarde om een vrouw te zijn', doet Stacey Dooley dit keer verslag vanuit Honduras. Nergens ter wereld worden er zo veel jonge vrouwen omgebracht als daar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden