Boekenraad

De Volkskrant Boekenraad

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
De boekentip van Ronnie Terpstra  Beeld rv
De boekentip van Ronnie TerpstraBeeld rv

Terwijl Murat Isik met zijn volledige oeuvre in het bovenste kwart van de CPNB Bestseller 60 prijkt – het Boekenweekessay Mijn moeders strijd op 1, de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018 Wees onzichtbaar op 12 en zijn debuutroman uit 2012, Verloren grond, op 8 – schittert Jan Siebelink, schrijver van het Boekenweekgeschenk, door afwezigheid. Geen reboot van Knielen op een bed violen (goed, die markt was inmiddels wel verzadigd), Het lichaam van Clara of ­Suezkade, niets eens Margje of De overkant van de rivier – die laatste twee toch typische moederboeken die niet zouden misstaan in deze Boekenweek. Maar met het gratis Jas van belofte zaten de meeste lezers blijkbaar al aan hun Siebelink-tax. Morgen mogen we er nog mee reizen in de trein. En dan is de Boekenweek alweer afgelopen, die traditiegetrouw begon met het Boekenbal, waar ­behalve eregasten Isik, Siebelink én Esther Naomi Perquin (die het allereerste Boekenweekgedicht schreef), nog een vierde, officieuze eregast rondliep (of eigenlijk voornamelijk verpoosde in de grote opblaasbare baarmoeder die ergens in de Schouwburg was neergeplant): de Franse schrijver Michel Houellebecq.

Hij kwam ‘omdat ze me hadden gevraagd’; en ook een beetje omdat de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste roman in de winkels ligt, ter ere waarvan zaterdag een groots ‘Fête Houellebecq’ georganiseerd was. Serotonine heet het boek, naar het gelukshormoon, en in combinatie met dat blije ‘feest’ klinkt het alsof het alles gieren is wat de klok slaat in de nieuwste Houellebecq. Toch doet het dat niet: de wereld is er als vanouds verziekt, de toekomst het tegendeel van rooskleurig, de hoofdpersoon eenzaam, vrouwonvriendelijk en lamlendig. Nederlanders zijn volgens dat personage trouwens ‘echte hoeren’ en ‘een ras van veeltalige, opportunistische kooplui’. Het bewijs: Serotonine staat op 5 in de Bestseller 60, en op 3 in onze VK-boeken-toptien.

De Volkskrant Boekenraad toptien

1Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

2Murat Isik: Mijn moeders strijd; AmboAnthos

3Michel Houellebecq: Serotonine; De Arbeiderspers

4Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

5Esther Verhoef: Façade; Prometheus

6Paolo Cognetti: De buitenjongen (De Bezige Bij)

7Merlijn Kerkhof: Oude Maasweg kwart voor drie; Thomas Rap

8Charles-Ferdinand Ramuz: De grote angst in de bergen; Van Oorschot

9Gerdien Verschoor: Het meisje en de geleerde; Atlas Contact

10Haemin Sunim: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt; Boekerij

De boekentip van Ronnie Terpstra (boekhandel Van de Velde): De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz

In de jaren twintig van de vorige eeuw verscheen dit boek, waarvan de titel de lading volledig dekt. Want wat gebeurt er wanneer je een kleine groep mensen in afzondering plaatst? Dan kruipen de paranoia en angst bij de individuen naar binnen. Bijgeloof is van alle tijden, maar in deze roman, waar geleefd wordt volgens de wetten van de natuur, is het ontzag voor het onnoembare tastbaar. Met alle gevolgen van dien.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden