De Volkskrant Boekenraad

De Volkskrant Boekenraad: we zijn allemaal een beetje ‘Bourgondiërs’

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Nicolien Mizee, Moord op de Moestuin. Beeld Singel Uitgeverijen
Nicolien Mizee, Moord op de Moestuin.Beeld Singel Uitgeverijen

Terwijl verklede feestvierders zich afgelopen week hossend en zuipend door de straten van Oeteldonk en de Kruikenstad bewogen, waanden thuisgebleven lezers zich óók een beetje Bourgondiërs – dat doet de derde plaats in de VK-boeken-toptienvoor Bart Van Loo’s (cultuur)geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording althans vermoeden. En we zíjn ook allemaal een beetje Bourgondiërs, aldus Van Loo, want het waren de veertiende en vijftiende-eeuwse Bourgondische hertogen en schizofrene koningen die van de Lage Landen uiteindelijk een geheel maakten.

Wat er verder werd gelezen (of in ieder geval gekocht) om het carnaval en de vastenperiode mee door te komen, is ook allemaal afkomstig uit die verenigde Nederlanden. Romans van Ilja Leonard Pfeijffer, Merel Hubatka en Nicolien Mizee (wier Moord op de moestuin overigens ook de hoogste binnenkomer in de CPNB Bestseller 60 is), non-fictie van Fidan Ekiz en Kim Putters (die beiden op het Nederland van nu reflecteren: de een in persoonlijke columns en herinneringen ophalend aan een Turks-islamitische jeugd, de ander als directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau), een filosofisch ­essay van Joke Hermsen, jeugdliteratuur van Thea Beckman – én de nieuwe Buwalda.

Want ja, hij staat in de VK-toptien en dus is het waar: Otmars zonen, de nieuwe roman van Peter Buwalda, is er. Hier en daar werd geklaagd dat de Volkskrant de afgelopen maanden te veel stukken wijdde aan het nog niet gepubliceerde en misschien wel nooit te verschijnen boek. Maar nu Otmars zonen er dan wel degelijk eindelijk is, en een paar dagen na verschijnen in de VK-toptien terecht komt, zit er natuurlijk niets anders op dan daar wéér volop aandacht aan te besteden.

De boekentip van Margreet Plukker (Boekhandel Plukker): Javier Marías, Berta Isla

‘Wat als je erachter komt dat je echtgenoot, die je al vanaf de middelbare school kent, een heel ander leven blijkt te hebben dan jij denkt? In Berta Isla, de meest recente roman van Javier Marías, ontdekt de gelijknamige hoofdpersoon dat haar man als spion en infiltrant werkt. Als hij na jaren dood gewaand te zijn geweest terugkomt, wordt de situatie nog gecompliceerder. Aan wie is Berta trouw en wie is de man, na zoveel dubbellevens, geworden? Marías roept boeiende vragen op in deze spionageroman, en laat je na lezing van Berta Isla achter met de intrigerende vraag of niet ieder mens altijd een mysterie voor de ander blijft.’

De Volkskrant Boekenraad toptien

1. Nicolien Mizee, Moord op de moestuin (Nijgh & Van Ditmar)

2. Peter Buwalda, Otmars zonen (De Bezige Bij)

3. Bart Van Loo, De Bourgondiërs (De Bezige Bij)

4. Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa (De Arbeiderspers)

5. Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek

6. Fidan Ekiz, Alles begint en eindigt met familie (Podium)

7. Joke Hermsen, Het tij keren (Prometheus)

8. Merel Hubatka, Norman (De Wereldbibliotheek)

9. Ellen de Visser, Die ene patiënt (Ambo|Anthos)

10. Kim Putters, Veenbrand (Prometheus)

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden