De Volkskeuken Ontbijtbroodjes met banaan

De Volkskeuken: zoete klimaatbroodjes bakken

Het is de ‘Nationale week zonder vlees’. Nu ben ik absoluut vóór minder of geen vlees eten. Goed voor ons en goed voor het klimaat. Maar de calvinistische benaming ‘Week zonder vlees’ doet me ogenblikkelijk verlangen naar speklapjes en suddervlees. En ik begrijp opeens waar veel Nederlanders voor sidderen: ze nemen ons onze gehaktballen af!

Zoete ontbijtbroodjes met banaan Beeld Loethe Olthuis

Minder, zonder, geen. De boodschap is duidelijk: het wordt afzien. Terwijl dat helemaal niet zo is. Want voor wie afstapt van het geijkte aardappelen-vlees-groenteconcept, gaat een culinaire wereld open. Had u vroeger gedacht dat je spruitjes kunt roosteren, en knolselderij poffen? Dat u risotto van gerst lekker vindt, net als vegetarische preibitterballen? Toch zijn zulke recepten de laatste weken in de Volkskeuken voorbijgekomen. Afzien? Integendeel.

Ik weet ook zo gauw niet welke naam ze dan hadden moeten kiezen. ‘De week van verrukkelijk vegetarisch’ misschien. Of, omdat alles tegenwoordig Engels moet zijn: ‘The happy veggie week’. In elk geval inspireerde deze week me niet tot een vegetarische hoofdmaaltijd. Maar wel tot deze gezonde, zachte en zoete ontbijtbroodjes, waarin zelfs de grootste ontbijthater ’s morgens zijn tanden wil zetten. Je bakt ze binnen een half uur. De broodjes leveren ook een bescheiden bijdrage aan goed ‘restjesmanagement’. Ze smaken het best met zwarte bananen die je anders zou weggooien. Alleen al in Nederland belandt jaarlijks ruim 700 miljoen kilo prima voedsel in de vuilnisbak. Dan blijft ook minder vlees eten een druppel op de gloeiende klimaatplaat.

Ingrediënten

65 g bloem

60 g volkorenmeel

1 zakje baksoda (Oetker)

125 g volle (soja)kwark

1 eetl. zonnebloemolie

1 eetl. geraspte citroenschil/paar druppels vanille-essence

1 biologisch ei, losgeklopt

1 overrijpe (zwarte) banaan

paar druppels citroensap

75 g rozijnen

1 eetl. zonnebloempitten of gehakte noten

Extra: bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng de twee soorten meel met de baksoda en een halve theelepel zout. Roer de kwark los met de olie. Klop de citroenrasp/vanille-essence door het ei. Pel en prak de banaan met het citroensap. Roer eerst het kwarkmengsel door het meelmengsel, dan het eimengsel, de bananenmoes en ten slotte de rozijnen en zonnepitten tot je een vochtig deeg hebt. Schep met een volle eetlepel hoopjes deeg op gelijke afstanden op het bakpapier. Bak de broodjes in 15 tot 20 minuten goudbruin en net gaar. Eet ze zo, met een lik roomboter of ’s zomers met honing en plakjes aardbei. Je kunt afgekoelde bananenbroodjes prima invriezen.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.