De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Veganistische pad thai

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: veganistische pad thai, hoofdgerecht voor 2 personen.

Veganistische pad thai.Beeld Pay-Uun Hiu

Voordat Greta Thunberg het Zweedse klimaatmeisje werd, was er een periode waarin ze geen hap door haar keel kreeg. In een fragment uit het boek Ons huis staat in brand (geschreven door het hele gezin Thunberg) dat ik vorige week in The Guardian las, vertelt moeder Malena Ernman in detail hoe het eraan toeging. ‘Lunch: 5 gnocchi. Tijd: 2 uur en 10 minuten.’

Ook bij haar klimaatstaking schiet het eten erbij in. Tot op de derde dag Ivan van Greenpeace voor haar neus staat met een wit plastic zakje. ‘Dit zijn noedels’, zegt hij. ‘Thais. Veganistisch. Heb je trek?’ Greta pak het bakje, ruikt eraan en eet. Ze eet pardoes bijna het hele bakje pad thai leeg.

Wondernoedels, dus. In Thailand en ook daarbuiten is pad thai een geliefde straathap. Daarbinnen is veganistisch wel weer een aparte niche. Vooral de vissaus, de belangrijkste smaakmaker, is een dingetje. Op internet vond ik twee vergelijkbare recepten voor een snel en goed sausje. Maak regelmatig een flesje, altijd goed om achter de hand te hebben.

Ingrediënten

300 ml water

5 g gedroogde zeewier

2 gedroogde shiitakes

1 theel. zout

25 ml tamari of sojasaus

1½ theel. miso

200 g rijstnoedels

olie

150 g gerookte tofu, in blokjes

2 eetl. tamarindepasta

2 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. palmsuiker

sap van 1 limoen

3 à 4 eetl. (vegan) vissaus

2 lenteuitjes, in ringetjes

2 teentjes knoflook, gesnipperd

100 g broccoliroosjes, geblancheerd

100 g wortel, julienne

100 g taugé

chilivlokken naar smaak

beetje koriander, fijngehakt

2 à 3 eetl. pinda’s, grofgehakt

paar partjes limoen

Bereiding

Voor 200 ml. veganistische vissaus: breng water, zeewier, shiitake en zout aan de kook en laat met een deksel op de pan 20 minuten op zacht vuur koken. Laat ietsje afkoelen, zeef de inhoud door een doek en knijp met de doek het vocht uit de paddestoelen en het zeewier. Voeg de tamari en de miso toe. Roer, giet alles in een fles en schud die goed voor gebruik. Het restant blijft zeker twee weken goed in de koelkast.

Week de noedels 10 minuten in heet water tot ze beetgaar zijn. Giet af en zet weg. Verhit wat olie in de wok en bak daarin de tofublokjes knapperig. Schep ze op een bord. Maak dan de pad thaisaus: breng in een steelpannetje tamarinde, sojasaus, suiker, limoensaus en de veganistische vissaus aan de kook en laat even inkoken. Verhit opnieuw wat olie in de wok, roerbak lenteui en knoflook, voeg broccoliroosjes, wortel en tofu toe, dan de saus en roerbak tot slot de noedels en de taugé mee tot ze goed verhit zijn. Breng op smaak met zout en peper. Schep in twee kommen, bestrooi met chilivlokken, koriander, pinda’s en serveer met een paar limoenpartjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden