Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: tuinbonensalade met spekjes en ansjovis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: tuinbonensalade met spekjes en ansjovis, voorgerecht voor 2 personen. 

Tuinbonensalade Beeld Tuinbonensalade

Voor het slapengaan kijk ik op YouTube graag naar het jarennegentigkookprogramma Two Fat Ladies. Voordat Jamie en Nigella de oppergoden van de kook-tv werden, schonken de omvangrijke en heerlijk kakkineuze Jennifer Paterson en Clarissa Dickson Wright op ons scherm al royaal met de roomkan en schoven ze sappige hammen in het AGA fornuis.

Ook de opnamelocaties maakten het tot een echt Brits programma. Op een oude Triumph Thunderbird-motor met zijspan, natuurlijk ‘British made’, crosten ze over idyllische Engelse  landweggetjes en kookten ze in landhuizen, tijdens de cricketwedstrijd of voor het Cambridge-roeiteam.

Toen ik dit weekeinde wat afleveringen keek, realiseerde ik me pas dat, behalve vegetariërs, ook de Europese Unie er bij de dames vaak nogal bekaaid vanaf kwam. Wanneer ze er op de Londense Smithfield vleesmarkt achter komen dat het vlees niet meer open en bloot aan haken hangt maar op last van Europese regelgeving in koelcellen zit verstopt roept Clarissa: ‘Er kwam nog nooit wat goeds uit Brussel behalve soms een chocolaatje!’

Dit anti-Europa sentiment vond ik altijd charmant. Leuk Brits. Nu voelt het ook een tikkeltje wrang. Mijn kookheldinnen waren eigenlijk gewoon Brexiteers avant la lettre. We zijn twintig jaar verder en mijn Britse vrienden hier en Europese vrienden daar vragen zich al maanden af waar ze nou eigenlijk aan toe zijn. Ik kijk nog een aflevering. ‘Bloody Brussels!’ roept Clarissa wanneer een visboer uit Yorkshire vertelt dat hij z’n gerookte haringen niet meer met de Royal Mail naar klanten mag versturen. Ook Nederland moet het ontgelden. Volgens Jennifer eten wij Shetlandpony’s en die smakeloze Hollandse groenten moeten de kijkers vooral niet kopen. Ondertussen heb ik van de dames natuurlijk wel heerlijke gerechten leren koken. Deze supersimpele tuinbonensalade bijvoorbeeld.

Ingrediënten
125 g gerookte spekreepjes
300 g tuinbonen, uit het vriesvak
3 ansjovisfilets uit blik, in dunne reepjes
1 hardgekookt ei, gepeld, fijngehakt
blaadjes van 4 takjes peterselie, fijngehakt
sap van een 1/2 citroen

Bereiding

Bak de spekjes op matig vuur knapperig in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de (bevroren) tuinbonen in een pan met kokend water. Wacht tot het water opnieuw kookt en kook in ongeveer 2 minuten beetgaar. Koel ze direct in een bak met koud water. Laat drogen op een schone theedoek. Dubbel doppen is niet nodig. Doe de bonen in een schaal en verdeel de spekjes, ansjovisreepjes, ei en peterselie over de bonen. Giet er een scheutje olijfolie en het citroensap over en bestrooi met peper. Eet als voorgerecht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden