de gidsvolkskeuken

De Volkskeuken: pasta voor onzekere tijden

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pasta met tonijn en bonen in tomatensaus, hoofdgerecht voor vier personen.

Beeld Marcus Huibers

En ik had me nog zo voorgenomen om niet over het coronavirus te schrijven, om het een beetje luchtig te houden. Maar het is onontkoombaar. Ik ben geen socioloog, maar dat er aardverschuivingen in onze sociale structuur zullen plaatsvinden is inmiddels wel duidelijk. Zo had ik ook nooit durven voorspellen dat bij een dreigende crisis het pleepapier het eerst op zou zijn. In eerste instantie moest ik daarom lachen, maar nu deze sanitaire basisvoorziening al dagen uitverkocht is in alle supermarkten bij mij in de buurt en ik aan mijn laatste rol bezig ben toch een stuk minder. Gelukkig hebben we nog een krant van papier.

Ik moest denken aan een ouder artikel van onze hoofdredacteur, toen nog verslaggever Pieter Klok, die bekende dat hij uit angst voor een monetaire crisis waarbij de pinautomaten leeg zouden raken en er een burgeroorlog zou uitbreken zijn schuurtje alvast met blikvoer had volgestouwd. Mocht ik straks door mijn bonen zijn, dan zal ik toch even bij onze aanvoerder aankloppen.

Vorige week schreef ik over een ouderwetse cassoulet met veel vlees, die ik vanwege de Week zonder vlees toch maar niet in de krant heb gezet. Deze week had ik nog doodgemoedereerd op de markt een joekel van een pijlinktvis gekocht, een prachtexemplaar, anderhalve kilo schoon aan de haak, om daar voor u een lekker stoofpotje van te maken, met mosselen en chorizo van de Portugees tegenover Bram en Aaltje. Maar voorlopig zal er geen markt zijn en zullen we vooral de supermarkt moeten spekken.

Vandaar deze gedroogde pasta met gepelde tomaten, tonijn en kappertjes uit een potje, bonen uit blik en kruiderij uit het kruidenrek. Noem het een noodrantsoen in onzekere tijden.

Ingrediënten

300 g witte tonijn in olie, uitgelekt

1 flinke ui, gesnipperd

4 tenen knoflook, gehakt

3 eetl. kappertjes

1 eetl. pimentón (gerookt paprikapoeder)

1 envelopje saffraan

150 g kleine zwarte bonen, uitgelekt

400 g gepelde tomaten

royale scheut witte wijn

400 g pasta naar keuze

verse Parmezaanse kaas

verse basilicum

Bereiding

Schenk een deel van de olie uit het tonijnpotje of -blikje in de pan. Fruit de ui met de knoflook en de kappertjes in de olie en voeg de kruiden toe. Schep even om. Doe de tonijn erbij en de boontjes en roer goed door. Doe de tomaten erbij, duw ze in de pan een beetje kapot en schenk de wijn erbij. Zet het vuur hoog tot de boel gaat pruttelen, draai dan lager en laat nog een minuut of 10 rustig indikken. Kook intussen de pasta volgens de instructie, giet af en bewaar wat kookvocht. Meng de pasta direct in de pan met de saus en schenk er nog een beetje kookvocht bij voor de smeuïgheid. 

Verdeel de pasta over warme borden en garneer met versgeraspte parmezaan en basilicum. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden