Volkskeuken Pasta

De Volkskeuken: pasta met pesto, tomaat en spek

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pasta met pesto, tomaat en spek, hoofdgerecht voor 4 personen

Pasta met pesto, tomaat en spek Beeld Marcus Huibers

Op de tweede dag van het nieuwe jaar pasten mijn strak gesneden jasjes me opeens niet meer. Ik ging op de weegschaal staan en schrok me een ongeluk. Waar was het mis gegaan? De feestdagen hadden er flink ingehakt, vooral die borden pasta tijdens de kerstdagen in Toscane. Dat was voor de herniaoperatie die ik op 10 januari kreeg. Vlak voordat ik onder zeil ging en ik op de operatietafel zou worden gehesen, vroeg de anesthesist naar mijn gewicht. In een reflex loog ik er 4 kilo vanaf.

Ik besloot geen koolhydraten meer te eten, dat had ik eerder gedaan en dat had goed gewerkt. Maar in plaats van af te vallen werd ik alleen maar zwaarder. Was ik behandelresistent geworden? Zou het toch je reinste flauwekul zijn, zo’n dieet zonder koolhydraten, waarbij je je te buiten kunt gaan aan vet en vlees zolang je er maar geen brood bij eet?

We zijn alweer maanden verder en inmiddels heb ik de weg naar het licht teruggevonden. Heel simpel eigenlijk, door bij te houden hoeveel calorieën ik op een dag eet (en drink). Daar heb je handige apps voor, die naast informatief verslavend zijn. Zo ontdekte ik hoeveel calorieën er in olijfolie zitten (824 per 100 ml, nooit bij stil gestaan) maar ook dat een sneetje brood op zijn tijd geen kwaad kan. Zelfs een bordje pasta is geen probleem, als je er maar niet te veel van eet.

Ingrediënten

-150 g gerookt spek, in reepjes

-2 rode uien, gesnipperd

-4 tenen knoflook, gehakt

-2 el kappertjes

-400 g smaaktomaten, in partjes

-40 g pesto

-1 tl chilivlokken

-350 g gedroogde pasta, bv. mezzi rigatoni

-verse bieslook

-goede olijfolie

Bereiding

Bak de spekjes uit in hun eigen vet. Doe de uien, knoflook en kappertjes erbij en bak een minuut of 3 in het spekvet. Schep de tomaten erdoor, draai het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met de pesto en de chilivlokken.

Kook intussen de pasta volgens de instructies beetgaar in een ruime pan met gezouten water. Giet af en bewaar wat kookvocht. Schep de pasta door de saus, en schenk er een klein beetje kookvocht bij. Meng goed en warm nog even door. Verdeel de pasta over warme borden en garneer met de bieslook. Een extra scheutje olijfolie erover is zeker een goede optie, maar let op de calorieën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.